(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

August 26, 2011

diapers' performance

source: mms dr hp :)




*update blog sambil dgr lagu raya~~~


salam semua..
sbnrnya mood raya masih suam2 kuku.. heheh, mood balik kg yg ON dulu nih..
maklum la, turn raya adalah di rumah parents sy dulu.. seri dan keseronokan tu lain macam... tambah pula ada penyeri si comel nisrin..


harapan nya agar, bermakna la syawal kali ni.... :)


takde citer raya ari ni.


eh ada.


mood balik kg kan, dah abis kemas umah..baru ada mood pack barang balik kg.
hoyeahh!


tp kita buat entry dulu yer.


kali ni ttg diapers' performance.


nisrin adalah pengguna tegar diapers pakai buang. takde pun guna lampin boleh basuh atau pun cloth diapers tu. 
so mcm2 brand dah nisrin dah rasa.


:)


tp bukan soal jenama. tp soal performance itu sendiri yg penting.
sepanjang 7bulan ++ nisrin membesar, mmg mcm2 pengalaman melibatkan kencing berak dia.


tp boleh di buat kesimpulan:
1- kalau dr segi buang air kecik tu, semua diapers bleh guna. masuk list. melainkan jika ada  2 3 4 kali tu...terbocor kena seluar dan sbb udara terlebih sejuk


tp.....


2-kalau melibatkan poo poo........ mmg bocor! mmg akan kena seluar. aiayayaya


yg ini kadang2 puas fikir, apa puncanya. 


ok ok mari kita detailkan.


kebocoran air kecik dulu yeah. :)


i. balik dr umah BS, terus g ECM. selalunya di umah BS nisrin guna Pet Pet dan Huggies dry.



source: Prof google images

ermm, mula2 igt nak g beli barang aje, tak lama..so tak tukar la diapers yg lg tahan kan.. tup tup terlajak jugak smpi mlm.

pastu sambung terus ngan dinner dalam ECM tu. buh nisrin dalam high baby chair tu..mula2 ok je. makan..makan..makan. eh eh apsal lain macm ju ekspresi muka nisrin nih. 
haha
abi check2...rupanya, dia buang air smpi kena seluar n kena kerusi..

hahah kesian dia. kesejukan la tuh. duk dlm air-cond lg kan.
masa tu pakai huggies dry.

so, lain kali kena lebih hati2 yg umi. g tmpt sejuk, guna la diapers yg lebih tebal. heheh


ii. kejadian ke-2 & ke-3. suma berlaku kat kg en suami. cuaca di malam hari kat sana memangla sgt sgt sejuk. 2 lapis selimut masih rasa lagi.
mlm tu, pakaikan nisrin diapers huggies dry comfort. itupun dua kali tukar.
source: Prof google images.
ntah camana pagi tu bgn....alahaii ada basah kat tilam.
basah kat tilam xper..kita boleh basuh, cuci.
tp kita kesiankan nisrin...mesti overload kebasahan dia rasa, tp mujurla syokk je tido.
haha so dah tau, pasni kalau balik kg abi, alamaknya kena terlbh rajin. 3x kali tukar. ada rajin ker? :))

ok seterusnya kebocoran poo poo.

heh

ini selalu terjadi.

contoh terbaru. kejadian 2 hari lepas. btul2 15 minit sblm 8pg.
baru je tukarkan dia diapers- huggies dry comfort tu lah
tup tup syokkk dia poo poo.

heh

disbbkan dah lewat, xsmpt dah umi nak basuh..mmg gamble je bawak dia ngan poo poo g hantar umah BS.
allih2 boleh bocorrrrr!
nasib la tak kena baju umi. :) 
padahal diapers baru tu. yg empty. tp sbb poo poo banyak.

hmm nasib2. tiap2 hari merendam seluar yg kena najis ngan varnish.
sbb pengalaman sy, tak tanggal warna dia kalau takat basuh fresh gitu.

tp kita nak suggest jugak diapers jenis nih.


credit: prof google
 better than yg dry comfort tu.
pastu katanya diperbuat dr bahan organik.
tatau la..
ini pun sekali sekala mmg nisrin guna...

tp tp best recommeded will be...

:)

source: prof google image

diapers ni abi nisrin yg belajar beli, sbb dia tak rajin cam sy nak tukar2 diapers. hik hik

even harga nya mahal....tp mmg berbaloi2.

pengalaman terkini. masa balik dr pasir mas ke kuantan. 7hours++ journey.
nisrin boleh poo poo dlm kereta, masa tu baru je exit kuar dr pasir mas. nak mencari masjid yg sesuai nak cucikan poo poo dia.

tp xjumpa2 pun.. 

heh. ke tak tgk betol2. :P

pastu cik nisrin kita boleh terlelap.

n guess what..
perjalanan di teruskan dr pasir mas ke kuala terengganu.
haha baper jam tu dia simpan poo poo dia.

tp...

menakjubkan sbb tak bocor langsung.

:)

cuma bau sesekali menerjah ke hidung bila sy nak check kot ada kesan bocor.

hihihi

kenapa tak bocor yer?

ibu2, cuba beli dulu....

mmg design nya lain skit dr kebanyakan diapers..

utk pakai bile jalan jauh2, mlm hari mmg berbaloi...

cuma..kalau nak pakai hari2, waktu biasa gini...mmg bleh kopak. :)

ok moh kita sambung keje.

:)

salam...




2 comments:

nur easy said...

kita mmg guna pet2 je sejak lahir.. so far baik2 saja..;)

selamat berhari raya, maaf salah silap ya

zuriani said...

:) mana2 pun ok asal puas hati kan eize?

sama la kita..salam aidilfitri.. even jauh di perantauan, kita masih melihat anak bulan yg sama.

maaf jua atas silap salah ek..
kirim salam tuan muda :)