(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

December 31, 2013

happy 3rd birthday sweet nisrin

31.12.2013, 10.19pm sebentar tadi, genap secara rasmi, my nisrin, my first cilik 3 tahun.

:)

:)

alhamdulillah. atas semua hari2 yg dia hadir dalam hidup saya. atas nikmat kesihatan, kecerdasan dan kecergasan yg Dia berikan kepada my nisrin.



memang tidak ketemu kata2 yg paling sempurna!

terima kasih ye anak, sudi teman umi dan abi dlm hidup ni. sudi menjadi teman malam2 umi.







doa kami moga anak ini sentiasa dalam rahmat Allah, besar nanti jadi anak yg baik, solehah dan mampu menjaga maruah diri dan agama sebaiknya.

utk 2014, planning moga si cilik ini dapt join tadika, supaya ada tempat utk berinteraksi setelah setahun di rumah bersama maid dan baby adik.


:)

si dia ni sgt keletah.. dah boleh hafal abc dlm lirik lagu.. dan yg lain2 tu masih dlm proses mengenal. potty train belum sepenuhnya. kiki


okla utk kawan2 blog, selamat tahun baru 2014.
insyaAllah, nanti kita review 2013...n checklist aim thn 2014.

banyak cerita positif tahun 2013. alhamdulillah.


till meet again next yearrr

:)

 

December 23, 2013

thesis oh thesis


assalamualaikum wbt.

sebulan tidak bersua muka. tp, tidak bermakna lupa. selalu berharap, punya masa utk terus berkongsi di ruangan indah lagi comel ini.

penutup tahun 2013, ada lagi keinginan yg ingin saya capai. jauh dari dlm jiwa, membawa harapan ramai org penting dlm hidup saya. tapi saat ini adakala terasa sedikit susah utk dipecahkan ruyung.

saya on calendar sepatutnya sudah 'mampu' menghabiskan pengajian jarak jauh sy berbulan2 yg lalu. mac 2013.
genap 2 thn.

tp jiwa ini tidak sekuat mana. coretan sticker masa ini, mcm seakan mengerti, hujung tahun 2013 juga menjadi target. sikit lagi mahu menutup tirai.

presentation/viva sudah.
result pun sudah.

cuma.. THESIS.

tidak tahu mengapa sebegitu susah. padahal semua sudah ada. olahan. ulasan. karangan yang pkraktikal.

dengan itu, mohon doa kawan2 maya saya. doakan mudah saya mengarang bait2 ayat utk thesis saya.

btw, dah masuk chapter 4, modelling. perlu lebih precise.

hadiah bermakna sy utk hari lahir saya ini.selesai thesis, insyaAllah merdekaraya la saya.

pls, harapkan doa kawan2..

November 21, 2013

why..and why...

tahun 2013, sekitar mac atau april, satu malaysia gempar dengan amah indon yang melambung2 baby.. dipusing2 di campak ke bawah.. mujur ada sikit lg kewarasan, dicampak ke atas sheet/helaian hamparan..bkan ke lantai dan dr tempat tinggi.

Ya Allah, kejam kan manusia itu? kenapa di perlaku kepada bayi kecil yg mmg helpless tu?

kemudian, gempar lagi nov baru2 ini, penderaan yg telah sekian lama, dr pihak pengusaha taska. dlm diam..tanpa kantoi dengan mana2 CCTV..tp kantoi di hp yg disorok celah beg anak2..

Ya Allah, tidak berhati perut manusia itu. 
mereka2 semua nye perempuan.
yg sepatutnya penuh dengan belas ihsan.

apa kaitan cerita2 ini dengan saya? oh mesti.
saya punya anak2 yg sudah tentu akan ditinggalkan saat saya bekerja. saat mencari rezeki.

berat kan rasa hati?

saat ini, anak2 saya dittinggalkan di bawah jagaan seorg gadis muda, bangsa bugis, berusia 20thn. memegang title amah balik hari. dtg kerja balik kerja kami suami isteri yang ambil dan hantarkan.

kepada Allah sepenuhnya sy mohon perlindungan agar anak2 baik2 aje bersama dia dirumah.

mengapa memilih utk ada org gaji?

dulu, sewaktu di kuantan, selepas berkahwin dan punya seorg anak, mmg tidak pernah terlintas utk memiliki org gaji. sgt asing rasanya jika punya org yg tidak pertalian darah tinggal bersama. byk yg kena jaga..adab..aurat..kan?

sementelah, nisrin punya pengasuh yg sgt tip top. alhamdulillah.

tp bila rezeki ke kota kinabalu, pengalaman bersama pengasuh di sini, dan pusat jagaan - hadhanah di sini, tidak seindah yg di jangka dan di harap, beralih arah kami mencari org yg boleh menjaga anak2 di rumah.

sesetgh mmg tidak percayakan org gaji. mcm2 boleh dibuat saat ketiadaan ibu bapa. betul. tahu sgt. ragu2 mmg ada mulanya.

tp bila pengalaman lalu, seolah serik bila anak jauh dr pandangan..berkilo2 meter dengan bekereta, sy sedikit yakin utk memilih punya amah.

sekurg2nya tengahari sy melapang waktu rehat utk diri sendiri dan jenguk anak2 di rumah.sediakan snack makanan jika berkesempatan. penat tp berbaloi.

yg mana termampu, kerja rumah sempat amah tu buatkan.

tatkala ada pendapat menyatakan, lagi terkesan, lagi hebat, jika air tangan si ibu sendiri dalam buat kerja rumah - sapu sampah, mop lantai, basuh pinggan, sidai baju, lipat baju, memasak makanan utk keluarga jika punya waktu saat slps pulang bekerja..ooh itu sgt benar, tp utk hari ini, tatkala anak kecil ini belum mampu sy hantakan ke pusat jagaan, biarla amah yg buat kerja rumah kecuali bab memasak. :)

setakat ini, amah yg sorg ini, kdg2 ada juga mendatgkan kerisauan hati, tp sy percaya, bumi  mana tidak ditimpa hujan kan. kami sama2 manusia yg punya kelemahan.

cuma, buat semua wanita yg bergelar pengasuh anak2...penjaga di taska, mahupun amah dirumah..pls...
jaga la harta2 ibu bapa yg paling tidak ternilai ini dengan baik....
jgn diperlaku sesuka hati..

tiada galang ganti, anak2 yg dicedera,,didera emosi..diberi makan dgn cara tidak septtnya..
tolong,,bantu ibu2 yg berkeja yg menyumbang kepada perkhidmatan negara, supaya mereka dpt menumpu sepenuh perhatian kepada tuntutan kerjaya..

bekerja bukan pilihan utama, mungkin juga bukan kehendak..tp mencari rezeki dengan cara yg halal itu kewajipan. beruntung la mereka yg mampu bekerja dari rumah kan?
:)
itu rezeki mereka.

rezeki utk saya belum  lg setakat ini.

ok sekian cerita hari ini.
 

November 12, 2013

yang mana satu...


joke of the day

kalau kita bg teka teki, pilih yang mana CLOTH DIAPER collection yg berharga rm49?

ada tau dalam ni.
  
kita amik harga tengah2 tu..

:)

sekeping CLOTH DIAPER harga rm49

sekeping disposable diaper rm0.70 (purata)

tau tak, 70 kali pakai disposable diaper, dah menyamai harga sekeping CLOTH DIAPER.

long term? yang manaa satu lagi 'best'

pilihan di tangan mak mak sekalian.

:)

when i choose to CLOTH DIAPER my baby, means

....

hihi

kita tinggalkan tempat kosong lah.

:)

 

terima kasih

assalamualaikum.

makin slow je progress berblog.. 

ni cuba2 la buat satu entry. buat hiasan semata je kot.

november dah kan.

tahun baru hijrah pun dah munculkan diri.
ada cerita sangaaat best dan diimbang dengan cerita tak berapa best.

well-balance diet in life. :)

tp tiada maknanya kalau kita nak biarkan yg tak berapa best tu lebih membayangi kita. biar yg best best mendahului sahaja.

kikiki

alhamdulillah. being a mummy mmg sgt superb rasanya.
bermula dengan proses test UPT, sahkah kehamilan, buka buku..counting every weeks, first kicking..minum air gula yg nyum nyum itu, alahan, persediaan mental..luaran..dalaman.. shopping persediaan sambut bayi, persediaan ilmu keibubapaan, pilih hospital utk bersalin..tempat berpantang..siapa caregiver..tukang urut.. tukang support semasa dlm proses bersalin..tahan sakit kontraksi.. sesi push push..sesi latching saat baby diserahkan pada kita.... dannn sehingga la saat ini... anak2 membesar depan mata.

apart from all process, sy sgt2 bersyukur. sgt berterima kasih kpd semua semua disekeliling sy yg tak putus2 menyokong setiap usaha sy dlm usaha utk menjadi the better mum. 

proses belajar yg tidak akan pernah berhenti..

usikan manja org sekeliling tak kan pernah pudar dr menghiasi diri. biarla..biarla luncai terjun dengan labu2nya.

dulu2.. masa anak pertama, apa yg sy sering kongsi dlm blog, adalah acara saya men-cloth-diaperkan anakanda itu. tanpa jemu. tanpa rasa penat. tanpa ada rasa susah. tanpa ada sekelumit penat.

biar Allah nilai semua usaha saya. niat utk hijaukan bumi (gitu kononnya pandangan sesetgh insan, barangkali)..

:) 

anakanda ke2, Allah lebarkan sedikit lagi sayap diri..berpeluang merasa dan berkongsi tentang keajaiban susu ibu...cloth diapering yg masih setia diteruskan tanpa doubt.. dan juga homemade solid food yg sedikit lebih cemerlang pencapaian berbanding anakanda yg pertama dan tidak lupa, acara kendong baby..

dan tanpa jemu juga, sangatttt ramai teman2 yg inbox saya di private message fb, menyatakan sokongan secara tidak langsung dlm usaha mengajak ibu2 utk memasak sendiri utk anak2...tanpa ada processed food.

sgt cukup utk saya. biarpun pada masa yg sama, ada suara sumbang. saya anggap hati org tu mmg sebegitu. tidak pernah puas dengan apa yg org lain ada. cuma, biar sy shj dilabel sebegitu. jgn melarat pada ibu2 mulia yg lain, yg cuba memberi yg terbaik utk mujahid dan mujahidah masing2.

:)




pernah en suami berkata.. eh zu..kenal tak 'si polan'.. alaa..dia pun babywearing anak dia..
hihih
sgt comel. bila en suami pon tahu guna istilah babywearing. sbb itu yg diulang2 oleh saya.

i know, sgt cukup kan kalau suami menyokong kita dalam segala hal yg baik..iya cukup dia.

sedikit gmbr utk boost semangat ibu ibu dlm sediakan solid food anak2..

the more varied the diet is, the less likely she/he (ur baby) is to become a fussy eater. it will also easier to introduce her/him to family meals as she/he gets older.

finally saya jumpa ayat yg paling tough, tak salah saya pelbagaikan menu anak saya, walaupun ada sesetgh pihak cakap itu menu org barat (padahal sgt common dikalangan org lain), sbb saya tanak food strike melanda anak saya.
once baby dah memilih makan, fussy eater, aiyoo, sgt resah. :)

again n again, be strong mama.
sila sabarkan diri dengan mana2 ayat yg negatif.

lets google more apa yg kita boleh berikan yg terbaik utk ANAK KITA. Bukan anak org yg mengata kita.
betul? eh ke tak betul?
hihih

 
  
 
  tgk gambar ini pula, banyaknya khasiat. ini ada dalam koleksi buku solid food yg sy beli.
cuma tinggal lagi memilih kaedah memasak supaya kehilangan zat yg ketara.

steam the best way
boil the second way
fry with suitable oil
deep fry will maybe remove some active nutrient

:)

insyaAllah..ada masa kita kongsikan resepi lain solid food utk anak.
tak bosan2 masak utk anak.
hihih

utk suami camana?
aih, sudah tentu, masih spt sediakala jugak.

:)

again, terima kasih.
atas sokongan jatuh bangun saya secara tidak langsung.

terima kasih sudi drop by, tambah rating blog

terima kasih, sudi jenguk blog saya.

take care frens!
 

October 10, 2013

new look of her

assalamualaikum.
:)

lama sudah tidak dikongsi perihal si cilik sulung kami.

kalau igt lagi, namanya Nisrin Zhafrah.

sejak ada adik, dia sangatt comel bahasakan diri dia 'kakak'

mana boya kakak ni..

mana air kakak ni..

perut kakak nangis ni..

:)

dia terima diri dia sebagai kakak, yg sudah punya adik perempuan.

err, kakak nak adik lagi?
ngeh ngeh

yes, alhamdulillah.

she has a new look.

genap 2bulan belajar bertudung.
terima kasih tidak terhingga buat ayahanda nisrin, yg nekad mengajari anak perempuan sulung nya kewajipan tudung.

sgt tersentuh hati, tatkala pegang pintu rumah,dia sendiri yg tanya kami 'mana tudung kakak..'

dan selera memilih tudung mana, kami serahkan pada dia sendiri. walaupun tak match dengan warna baju yg dia pakai.

walaupun kadang2 nampak selebet dgn rambut terkeluar2 (biasala, masih dlm proses belajar)

 pandai dah request brooch macam umi.. 
:)

first time main bowling.. balingan dia pon ada yg berjaya jatuhkan pin hehe

 
moga si cilik ini terus istiqamah dengan tudung.
tapikan...

dia belum berjaya di potty-train lagi..

umi kena usaha lagi. 
hihi

:)

 
 

 

October 01, 2013

si ibu si bapa :)

assalamualaikum wbt :)

di satu malam, si ibu terdengar dialog si bapa bersama si anak2.

kata si bapa ' duhai anak2, mengertilah kamu sekalian, kamu la sebab utama abi kuat.. utk abi kerja kuat... abi sayang anak2 abi..'

si ibu yg buat2 sibuk di dapur, terdiam mendengar ungkapan si bapa. diam2 dlm hati, perasaan tertanya dalam hati, berbunyi juga dialog 'tak ada sebut nama umi.. sampai hati' diam lagi si ibu.

selang beberapa saat, dialog yang sama lagi diungkap oleh si bapa, dengan nada yang lagi tinggi. seolah2 seperti mahu si ibu dengar, dan perhati2 betul2. seolah2 mahu si ibu mengerti, bukan shj anak2 yg ditujukan kata2 itu. watak si ibu juga penting dlm hidup si bapa.

telahan si ibu semata2. manakan tidak, dialog yg sama diulang2, seolh mahu sgt ada insan yg lebih berjiwa memahami gelodak hati. anak2 yg setahun jagung mungkin belum sepenuhnya mengerti.

si ibu mengaku, saat itu, sengaja ditinggikan rasa malu utk bertanya, kenapa tiada penghargaan sebegitu utk si ibu. mahu si bapa sendiri yg luahkan nama si ibu. :)
tp besar sgt harapan si ibu, benar telahan si ibu, moga kata2 si bapa itu ada maksud tersirat, ditujukan secara tidak langsung buat si ibu.

5 tahun pertama dalam sebuah rumah tangga, they said as struggling journey.
nak menyerasikan hidup.
nak menstabilkan keluarga.
bermacam2 ragam, kerenah, suka, duka.

meniti tahun ke 3 hidup dengan si bapa, masih banyak lagi yg si ibu kena perbaiki. kena susun jadual utk diri sendiri, utk si bapa, dan si anak2 dan pelbagai lg tuntutan perkara harian.

doakan, moga si ibu dan si bapa dapat melaksanakan, menjalani dan menikmati kehidupan ini sebaik yg mungkin.
:)

doa si ibu juga sama, utk semua ibu2 yang lainnya..

sekian titipan kali ini.
jaga diri.

terima kasih tidak terhingga buat yg sudi singgah/blogwalking ke blog saya.
:)

September 27, 2013

belum tercapai...

assalamualaikum.

salam jumaat.

:)

hampir penghujung september 2013.
audit azam tahunan kali ke3 dah bole buat.
dan ada 3 bulan lagi utk capai.

sungguh, susah nak schedule kan apa yg yg sebenarnya saya kejar utk tahun ni?

nak konvo master? - tak dapat sbb disiplin diri dlm siapkan thesis sebelum dateline tidak dapat dibuat. so, sy bg peluang kat diri sendiri, smpi bulan 12 2013. tp smpi skang, balik2 tgk lappy, kemudian off.
Ya Allah, di mana power diri tu hilang?
kalau tak, dah bole pakai jubah master dah 5 oktober 2013.
 en suami pon mcm tak bg galakan je utk sy siapkan thesis.


nak ada aset lain? - haha belum ada rezeki tmbh apa2 dr segi aset. terlalu boros belanja. even 10% dr duit gaji utk diri sendiri pun mcm tak ada jer.. sob sob

bisnes? - sebab tak kerja keras, gitu je la jadinya.....

cuma bab keluarga - esp anak2 la yg smgt sikit - niat bf anak, niat cdkan anak, niat meng-solid foodkan anak2 dgn air tangan.. smpi rasanya suami pon mcm diabaikan jer.. ya ampun!.. sbb tu i cakap kat atas, dah tiba masa utk audit diri. dan betulkan dlm tempoh yg terdekat

kerjaya? - masih menunggu keputusan atas sesuatu.. later on panjang usia kita kongsikan

iman? - dekat diri dengan pencipta? banyakkan kena muhasabah diri ini..

:)

jumpa lagi.
mungkin entry bulan oktober.
hihi
 

September 20, 2013

8bulan dan solid food

..mengintai buah hati yg satu ini lg.. tempat yg sgt setia :)

hari ini, 20 september 2013, genap baby adik 8 bulan.




apa lg yg seorg ibu mampu dan nakkan utk anak2 nya?
semua nya dimohon yg baik2 dan positif aje.

semoga anak kecil ini terus sudi menyusu ibunya. (kadang2 yg abi dia punya tu pon di bantaiinya tanpa rasa bersalah -oppsss! hehe)

semoga anak kecil ini selalu dlm iringan kesihatan yg baik dan sempurna.

semoga anak kecil ini terus membesar sbg muslimah yg elok akhlak dan baik pada agama, ibu bapa, keluarga, masyarakat, bangsa dan negara.

dan semua yg baik2 :)

aaminnnnn

perkembangan fizikal.
timbangan sendiri, 7bln 27hari, baby adik 8.2kg. bulan ni kalau kesihatan dia baik, mmg tak bawak check up bulanan. sbb saya refer di klinik private sahaja. unlike nisrin, setia di poliklinik kerajaan. jadi mmg saya xtau detail panjang dia berapa, ukur lilit kepala berapa. sbb di private tmpt sy refer tu, hanya berat yg di monitor.

saya cukup malas nak bersesak di klinik ibu anak karambunai tu. tempat kecik, panas, servis so-so. sy kecian tgk baby lain.. berlama2 dalam tempat yg kurg kondusif utk baby.. huhu maaf, bukan merendahkan kemudahan, sy yg sedikit mampu, memilih utk ke tmpt yg mampu bayar. kalau check up mengandung sy sanggup lagi ke kkia karambunai tu..cukup la pengalaman dengan nisrin.. 

di private, lebih cepat..anak tak stress..mummy pon sama. xpayah nak handle tantrum anak lebih lama. yela setiap kali check up adik sblm ni, sy bawak si kakak skali bersama maid. penat melayan kerenah nisrin yg sgt energetic. hehehe

baby adik juga sudah boleh berpaut pd sesuatu dan bangun. semuanya berlaku sblm 8 bulan. yg terkini, bila dah berpaut, dia akan buat 2 3 langkah ke kanan sambil memegang. 
cepat2 jalan dikkk!

:)

perkembangan lain.. fast learner jugak nih. umi dia ajar tepuk tangan, dalam masa sehari je, terus bole catch up. baby adik juga suka port/corner/sudut tmpt kakak baca ABC 123. dia sendiri tunjuk2 pic tu. 

perihal solid food. dia laaaggiiii suka mamam berbanding kakak dia. sbb tu sy lagi smgt nak deko2 makanan dia.

sehari 4-5 kali makan. pernah 11.30mlm pon makan lagi. hihi

nak letak juga gambar2 solid food utk baby adik.

since dia dah 7 bulan lagi, sy dah explore resepi bubur n oat utk dia. ulang2 dengan puree. kemudian, goreng2..toast.
let us enjoy pic yg tak seberapa nih!

cekodok pisang 
pisang lenyek dengan tepung
sedikit air
goreng dengan olive oil

take note ye mummies..
kalau nak intro oat dekat baby, pilih organic, guna rolled atau steel-cut..
tp biasakan diri dengan merendam dulu, utk hilangkan bahan pd oat yg boleh kurangkan penyerapan khasiat oat ke dalam badan baby..
boleh rujuk di rendambijiran.blogspot

 
taraaa
 siap oat simple kami.
oat dan air, makan dengan pisang, raisin, keju

penkek pisang
pisang dan telur
goreng atas non-stick pan
kalau kuali sikit minyak

7 bulan lebih, si cilik sy tunjuk minat nak pegang dan makan sendiri makanan dia.. expert sudah.
proses ni dinamakan Bay Led Weaning.
nti sy up satu entry khas. kena cari info dulu regarding this.
jadi solid food sy skrng mesti ada bentuk/soft structure yg dia boleh pegang dan suap sendiri.
paling senang cracker atau roti la kan
:)

ni menu utk kakak
cucur oat dan betik..
hampir habis makan hihih


banana + apple + serbuk kayu manis
reneh apple
potong pisang dan goreng guna unsalted butter
mix dengan serbuk kayu manis

hari ni nasi nisrin ada cute face!
:)


 banana toast
:)

cubaan pertama keria labu
yg penting2 dua keping ni baby adik abiskan 
hihihi


roti potong bentuk love
sapu puri kurma
yogurt plain 
raisin/hiasan cute face
*puncher tak bg kerjasama...tu yg dpt buat dua je..huhu*



double boil/panaskan puri labu, kurma n betik makan dengan yogurt
well-balance rasa!
:)


bubur nasi sawi blend hancur campur dengan baby cowliflower cheese masa2 gitu..


banyakk lagi nak godek2 resepi masak2 ni..

refer food chart ni lak yek






seeee!
banyak kan boleh intro pada usia mula 8 bulan!

kesimpulan:
6 bulan - 7 bulan - puri buah, yogurt
7 bulan - 8 bulan - oat + bubur nasi + buah2 yg lulus 4-day-rule, sayur2 tertentu - cauliflower, sawi dll

8bulan ke atas : dah bole letak lagi banyk variasi.



lepas ni umi nak google resepi homemade chicken stock. selalu nye buat stok bilis je.

:)

ok till meet again dear frens!
babaii























September 18, 2013

Kenapa saya TAK NAK..

assalamualaikum.

entry suka2, luahan rasa untuk hari ini. :) 

satu, kenapa tak nak breastfeed?

Allahuakbar, ruginya mereka2 yg menolak rezeki utk tidak mahu menyusu si comel. sedangkan mereka yg lain nya bersungguh2/struggle untuk banyyakkan susu ibu.

mmg belum jumpa depan mata, ibu yg berniat sebegini, baca aje di forum/group tertentu, bertanya bagaimana hentikan susu ibu... buka la mata wahai ibu. mari kita cuba yg terbaik utk diberi pada amanah Allah. percayalah, susu ibu mengatasi segala2nya. segala yg terbaik untuk si kecil...

cukup kagum dengan mummies yg dpt fully bf baby mereka..

mari, teruskan niat yg satu ini.


 doa saya, moga baby adik akan terus menyusu... aaminn


dua, kenapa tak nak lampin kain kan anak?

.. rasa hati ini, seolah ada yg memandang remehnya soal lampin ini. kerana lampin pakai buang yg cukup senang dan mudah.. itu takpa lagi, tp memandang mereka yg mengguna cloth diaper ni sbg kolot - atas alasan berjimat bagai..
eh hello.

saya spend mungkin lebih dr sebulan gaji. dan saban tahun menambah. kadang2 rasa mmg lari la dr konsep asal berjimat. huhu (jgn tiru sy k) cuma nak betulkan, nak pahamkan minda2 mereka yg lain tu aje. sila la google, bahan kimia apa yg ada dalam lampin pakai buang tu... apa kesan jangka panjang kepada kulit..dan juga muka bumi ini..

kalau ada pilihan yg lebih selamat, kenapa memilih utk menyiksa kulit bayi dan alam sekitar?
ok ok saya tanak masuk campur soal itu. sensitif. 

cukup saya kata, usaha kecil sy utk lebih hijaukan bumi, moga mendapat pahala. berbasuh2, uruskan cloth diaper dan sebagainya.

saya ada memori daun pisang tersendiri dengan cloth diaper. :)




tiga..kenapa tak nak kendong bayi?

hihi.. masa anak pertama saya zero bab ini. langsung tak amik tahu. kurang searching.
but untuk adik, alhamdulillah. terbuka hati dan minda.

trust me, babywearing is meaning to make your baby happier, closer to you, healthy, dan feel secured.

setiap kali bw, nak pakai dgn assist baby, mmg ada yg pandang. lantak laa. asal sy nak kendong bayi.

ok once again, jgn remehkan saya isu bw. u nak pakai stroller mahal2 up to u. heh



empat.. kenapa tak nak vaksin bayi?

ohh ini antara isu ter-hot. kena post entry lain. tp terpulang kepada mak ayah untuk memilih yg mana. cuma, sgt tak suka bila ada pihak yg pro-vax suka double standard ibu bapa yg pro-choice. tak bg berkawan bersama.. siap suruh asingkan tmpt school bagai.. 
kami2 ibu-ibu pun sedang menunggu apa respon mereka yg seterusnya..

okla, penat bebel2 benda yg berkaitan emosi gini..

sepatutnya hati kena tenang2 aje nak nikmati tugas harian. tp disbbkan ada mulut2 yg tak senang duduk, hati yg paling dalam ni mudah terusik. teringin nak jawab, 'idup aku, aku nye suka la'.. tp itu dah melampaui batas norma kan.

thats why, yg lebih senior ke..kalau nak menegur pon kena ada hemahnya. zaman sekarang, yg junior ni pon lagi banyak isi dalam yg mungkin lagi berguna utk isu sejagat. jgn rasa kita makan garam dulu, kita betul. yg junior pon, just ikut norma hidup..kena hormat yg senior tu.

huhu 

terigt saya, cebis2 kata datuk ct nurhaliza tatkala hidup beliau dipenuhi fitnah dan tohmahan.. "saya anggap semua nya sampah"

hihi

:)

ok la till meet again.
kata2 saya tak niat nak bg siapa2 terasa.
pilihan di tangan masing2, cuma jangan usik, sentuh saya, apa yg saya tahu baik utk diri saya dan keluarga.

sekian.


September 12, 2013

Ada Apa dengan Asid Amino

assalamualaikum wbt.

entry kali ini mahu berkongsi tentang Asid Amino.

apa dia asid amino. Sila baca sisipan gambar.

asid amino
Rantaian asid amino membentuk protein. 

asid amino terdiri dari dua jenis.

apa dia asid amino perlu.. apa dia asid amino tak perlu tu?


itu sedikit sebanyak tentang asid amino/protein.

Adakah anda mengalami simpton- simpton berikut :


  1. Kulit wajah yang kusam?
  2. Wajah penuh dengan tompokan bekas jerawat yang hitam?
  3. Bekas gigitan nyamuk yang akhirnya menjadi kudis dan meninggalkan kesan ?
  4. Rambut sering gugur?
  5. Lemah dan tidak bertenaga?

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):


    1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah) 
    2. Kidney disease (penyakit buah pinggang) 
    3. Liver (penyakit hati) 
    4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
    5. Low blood pressure (tekanan darah rendah) 
    6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah) 
    7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil) 
    8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus) 
    9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh) 
    10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar) 
    11. Poor vision (Penglihatan kurang baik) 
    12. Irritability (Badan menggeletar) 
    13. Fatigue (Letih lesu) 
    14. Weakness (Lemah) 
    15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan) 
    16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal) 
    17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
 Jadi, sebagai seorang yg menjaga kesihatan dan penampilan diri, jangan sesekali abaikan kepentingan gizi protein dalam diet harian.

ok berbalik kepada tajuk utama, asid amino.

seperti yang tercatat pada gambar di atas, asid amino tak perlu adalah boleh dihasilkan sendiri dalam badan kita, manakala asid amino perlu, tidak boleh dihasilkan dari badan, sebaliknya datang dari sumber makanan harian. 

Senarai asid amino perlu tersebut ialah:

asid amino perlu
credit to (KLIK LINK INI)

dan... tahukah anda di mana nak cari ini semua dengan lengkap ?
jawapannya..

asid amino dalam esp

iya.. tepat skali.. Energizing Soy Protein dari shaklee satu-satunya produk yg mengandungi kesemua asid amino perlu.

hendak kongsikan juga di sini  apa peranan penting kesemua asid amino ini ke dalam badan kita.
jom kita semak!

asid amino


asid amino

asid amino
asid amino
asid amino
asid amino
asid amino




asid amino



di antara testimoni esp:

 
ok ini shj intro untuk esp shaklee. - asid amino perlu.

lain kali kita sharing sharing lagi k

terima kasih, sudi singgah baca.

saya, Nur zuriani Izazu

Boleh hubungi saya di : 0127934510

Call/sms/Whatsapp

Fb : http://www.facebook.com/nur.zuriani 






September 05, 2013

Solid food story

assalamualaikum blog! :)

5 sept 2013 - 1 tahun 6 bulan kami ber'kampung' di bumi politeknik kota kinabalu, masih setia sebagai PPPT di opis. 

kali ni nak kongsi tentang solid food journey utk cilik saya yg kedua.



si cilik ini mula menikmati makanan pejal sewaktu belum lg mencecah 6 bulan. seminggu sebelum usia 6 bulan, si cilik ini sudah di beri makanan, atas sbb si dia begitu nampak gelojoh bila nampak kita pegang makanan. bila rujuk doktor, katanya perut/usus dia dah ready.

sejak nisrin dulu lg mmg sy ada google, makanan pejal bagaimana yg terbaik utk perut si manja.
rata2 mmg suggest, puree buah adalah yg terbaik. bubur atau yg lainnya lebih elok dikemudian. apatah lagi makanan proses seperti nestum/cerelac.. cuma nisrin dulu sy lebih memilih ikut kata nurse kkia yg suggest bubur nasi. tp utk si cilik yg kedua ini, sy mula dengan puree buah.

kalau ikut nota simpanan, ada beberapa tips.

1) Tidak mendesak anak mengambil makan terlalu banyak. Berikan bayi masa untuk belajar makan makanan pejal

2) Makanan pertama yang disyorkan adalah puree epal, puree pisang, puree betik, puree pear, puri apricot (puri buah-buahan- namun elakkan buah-buahan citrus) yang dilecek dan dicampurkan bersama susu ibu. Pastikan teksturnya tidak terlalu pekat. Ianya mestilah sedikit cair (tips: ambil sudu dan cedok puree, jika puree mengalir jatuh, ya, itu yang sepatutnya)
 
Puree Apple: Elakkan epal hijau. carilah apple besar yang manis dan boleh campurkan dgn sedikit susu ibu selepas dikisar

 
Puree Pisang: Carilah pisang yang masak ranum (lebih senang di lecek) dan campurkan dgn susu ibu untuk mengurangkan sifatlikat dan melekitnya.

 
Puree Betik: Betik adalah buah-buahan yang mempunyai rasa manis yang semulajadi. Ia tak perlu direbus, hanya lecek dan dicampurkan bersama susu ibu

** Jika anda telah bosan dan tidak tahu puree buah-buahan apa lagi untuk diperkenalkan, anda bolehlah mencampurkan perisa pisang dengan pear, atau apple dengan pear, untuk memberi kelainan rasa kepada bayi**
3) Pada umur bayi 6-7 bulan, makanan yang harus dijauhi oleh bayi adalah kekacang, keju, daging merah, makanan laut- ia akan meningkatkan risiko alergi. Garam dan gula juga tidak dibenarkan ketika bayi umur ini (ginjal bayi masih belum matang untuk memproses Natrium (garam)
4) Minggu kedua, mungkin ibu boleh cuba dengan sayur-sayuran pula. Pilihan sayur juga haruslah sayur yang sesuai, tidak pahit (peria, petola), tidak bergas (seperti kobis, brokoli). Pilihan sayuran yang paling baik adalah puree labu, puree kentang, puree lobak atau mungkin sayur-sayuran yang lain.
 

Puree Kentang: sumber vitamin A yang baik. Anda boleh rebus kentang dan lecek kentang menggunakan chopper dan semestinya, di campur dengan susu ibu. (susu ibulah GULAnya) :-)
 

Puree Labu: Stim atau rebus labu sehingga empuk. dan lecekkan labu sehingga lumat. campurkan bersama susu ibu.

5) Ibu-ibu hendaklah berikan bayi mencuba setiap resepi yang anda buat. Jika anak menolak (mungkin tidak kena dgn tekaknya – tak suka mungkin), jgn dipaksa bayi untuk terima. Cuba tackle dengan resepi lain. Perlu diingat, bayi kita juga mempunyai deria rasa :-) – mungkin maknye juga tersalah masak (maklumlah anak pertama, hehehe)

6) Bubur nasi yang cair (untuk bayi yang baru mula menerima makanan, bubur nasi mestilah sedikit cair untuk mengelakkan sembelit- sebelum ini menyusu dgn susu ibu selama 6 bulan – mudah dihadam – jadi jgn terburu2 memberi bubur nasi yang pekat) – bubur bolehlah mula di perkenalkan semasa bayi sudah mula biasa dengan makanan. Maksud saya,bayi sudah boleh menerima makanan. Jangan juga paksa anak untuk habiskan bubur nasi kita. Perut bayi semasa ini adalah sebesar segenggam tangannya. so, tak boleh expect baby makan satu mangkuk besar. :-) apabila bayi sudah meningkat kepada 7-10 bulan, bubur nasi bersama susu ibu dan sayur serta ikan bilis atau ayam sudah boleh diberi kepada bayi.

tp sy tak ikot jugak.. kurg 7 bulan lg sy dah introduce bubur.. :)
 satu lg tips dlm memberi makanan pejal, peraturan 4-day rule.
penting utk tahu keserasian makanan pejal dengan badan baby, jika ada alahan atau jika boleh sbbkan sembelit. selalunya, jika baby alah, tanda yg tak ganjil akan keluar seawal setengah jam selepas makan sehingga 2-3 hari selepas itu. setakat ini, baby adik semua ok. tiada masalah sembelit. alhamdulillah.

oh ya, mungkin tidak ada dlm gmbr di atas. puree kurma. antara puree terawal yg sy bagi,
:)
 seterusnya sy nak kongsi gambar 4-day-rule yg sy amik dr group solid food di fb.


 bole lihat dengan jelas kan.. saya dah cuba. lepas ni giliran kawan2 yg ada baby kecik2 tu.
seronok tau tgk baby makan homemade food ni. :)

ada satu lg gambar yg boleh jadi guideline juga.

 yg ini international punya. mana yg muslim tak bole makan tu, abaikan je la yer. :)

saya pon masih bereksperimen. sekarang sudah memberi oat. :)

 bila rajin membaca, belek sana sini, banyak nya resepi makanan yg kita boleh buat sendiri utk anak-anak.
walaupun sibuk dengan tugas harian, sy pastikan ada makanan pejal dr rumah utk anak2.

ok, next next entry munkin boleh share resepi masakan dan acara berbento.
wah wah

kalau sebelum ni,
breastfeeding
cloth diapering
baby wearing

sekarang, tambah satu lagi..
bento-ring ihihihih


masa anak kecik je boleh rasa dan lalui semua ini tauuu

ok till meet again..
babaiii