(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

February 10, 2017

Set Menjahit Hijaiyyah

Bismillah

Assalamualaikum wbt


Nak kongsi sesuatu produk the best. hihihihi


produk homeschool / bahan bantu mengajar ni nama penuhnya - set menjahit huruf hijaiyyah.. idea dan usaha dari seorang Ustaz yg juga guru anak-anak awal usia.

satu-satunya di malaysia tau.

menjahit??

keliru pulak kan dengan istilah menjahit ni kan. budak2 pula tu sesuai ke dengan aktiviti menjahit ni? tajam ke jarummnya?


hihihh

saya letak sini gambar-gambar kelebihan aktiviti menjahit yer.. orang putih panggil - lacing activity



source klik sini TQ


ok, harap jelas sudah sekrang..bukan menjahit guna jarum tu tau.. tp meniru saja aktiviti menjahit tu.. 

kemahiran lacing ini insyaAllah dapat melatih kemahiran motor halus anak2 kita..juga melatih fokus anak2 kecil.. dan satu lagi istimewanya produk only-in-malaysia ni, sambil 'menjahit' anak2 juga belajar mengenal alif ba taa


jom tengok lagi gambar-gambar produk ini



PERTAMA DI MALAYSIA
===================
PEMBELAJARAN BOLEH BERMULA TANPA KERTAS DAN PENSIL
Ada tak Ibu Ayah yang ajar mengaji anak-anak sendiri di rumah?
Ada masalah tak ketika dalam sesi pengajaran dan pembelajaran di mana anak :
a) masih belum mengenal huruf hijaiyyah dengan baik?
b) masih belum boleh membunyikan huruf hijaiyyah dengan baik?
c) masih belum boleh menulis huruf hijaiyyah dengan baik?
InsyaAllah, kami ada bahan bantu yang boleh menyelesaikan masalah ini disusuli dengan kegembiraan anak.
Anak GEMBIRA, ibu bapa PASTI juga GEMBIRA.

Seorang guru / ustaz baru sahaja menghasilkan 1 kotak yang dinamakan sebagai "Set Menjahit Huruf Hijaiyyah".
1 set ini dilengkapkan dengan beberapa aksesori permainan aktiviti yang mampu membina keupayaan mengenal, membunyikan dan menulis huruf-huruf hijaiyyah.
Produk yang dihasilkan oleh Guru Pendidikan Islam Pend Khas sendiri untuk membantu mengenal huruf al-Quran dengan mudah dan gembira.



Set ini membantu kerana:
1. ada 4 aktiviti menarik dalam 1 kotak ini selain menjahit.
-menjahit dalam gelap
-menjahit di plastik kanvas
-menjahit menggunakan jarum plastik
-merasa huruf yang dijahit

2. membina kemahiran psikomotor anak
3. sesuai dengan teknik pembelajaran abad ke-21
:pushpin:
1set anda akan dapat:
:white_check_mark: *31 keping kad*
:white_check_mark: *29 utas tali*
:white_check_mark: *1 jarum plastik*
:white_check_mark: *1 plastik kanvas*
:white_check_mark: *1 flyers*

Cara Bermain sambil belajar mengguna Set Menjahit ni


1 - mcm dalam gambar di atas, kita kena mintak anak menggunakan tali yg disediakan dalam set ini untuk memasukkan ikut lubang2 pada kad hijaiyyah mengikut cara menulis huruf tersebut. atau jika anak masih diperingkat permulaan, boleh sahaja secara random.. tiada paksaan.. yang penting minat anak utk buat..buat.. dan buat.. hehehe 



2- cara bermian kedua, dalam set ini juga disediakan kepingan kad seperti dalam gambar di atas.. anak2 boleh cuba menjahit di kotak2 , seolah-olah meniru cara menulis huruf hijaiyyah tersebut.

best kann?


3 - cara bermain ke3, bole guna ball kecik2 ni.. susun ikut atas huruf tu..

best tak?

nak tau tak berapa harga produk best ni? mesti laa nak kannn


harganya cuma RM35 sahaja
kad pos rm8 dalam semenanjung, rm11 ke sabah dan sarawak

boleh whatsapp saya 0127934510 untuk pembelian.


jom tengok lagi beberapa gambar












best kan? apa lagi ditunggu
whatsapp saya cepat2..


February 09, 2017

Sharing Slot - Buku AutoCAD dalam Kejuruteraan Elektrik & Elektronik

Bismillah..

Assalamualaikum.. sementara tunggu waktu lunch hour nak settlekan urusan sekolah kafa anakanda, saya nak kongsikan sesuatu dalam blog saya ni..

nak kongsi tentang buku seperti dalam tajuk berikut :




Tajuk Buku : AutoCAD dalam Kejuruteraan Elektrik & Elektronik - Langkah Demi Langkah Edisi 2017.

Buku ni kan adalah hasil penulisan suami saya sendiri, Mohd Zulkifli. Buku ini ditulis khas untuk sesiapa sahaja yang sedang mendalami perisian AutoCAD dalam bidang Elektrik dan Elektronik.

kalau ada yang membaca blog post ini minat nak mendapatkan secara hardcopy boleh comment no telefon di ruangan komen blog ya..

tapi andaikata nak melihat secara online , boleh juga.. di sini saya nak letak link direct ke buku tersebut. 

LINK BUKU AUTOCAD <--- baca="" boleh="" br="" cetak="" jugak.="" klik="" sendiri="" sila="" sini.="" tq="">


saya attach sini juga keratan gambar dr link di atas yer

buku autocad

muka depan


muka surat pertama sebelah dalam

politeknik kota kinabalu, sabah adalah tempat kami berkhidmat sekarang..bermula 2012 sehingga saat ini



credit juga kepada pencipta muka hadapan buku, staf UiDM Politeknik Kota Kinabalu


dedikasi


mukasurat khas daripada bekas Ketua Jabatan, Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Politeknik Kota Kinabalu 

en Wan zain bakal bertukar ke politeknik di semenanjung.

terima kasih tidak terhingga buat en Wan atas semua jasa dan pertolongan en Wan sepanjang di politeknik. 


penulis utama buku ni. suami saya.

err, ada iras sesiapa tak?
hehehehe


ok jangan lupa klik link di atas tau. 

boleh whatsapp saya 0127934510 untuk pembelian.

terima kasih


February 08, 2017

Nisrin Zhafrah - Hari Pertama Persekolahan

Bismillah..

salam sayang untuk semua. hari demi hari, minggu demi minggu, waktu berlalu.

mencari masa itu sangat payah. kenapa yer?

terima kasih tau buat yg masih selalu jenguk2 blog saya.



siapa setuju dengan petikan dalam gambar di atas? kita geng.

sungguh terasa pantasnyaaaa masa berlalu kan..

Ya Allah mudah2an baki bulan2 dalam 2017 dapat di lalui dengan baik dan selancarnya

JANUARI 2017

nak mencatat satu memori daun pisang, hik hik

bulan januari 2017, anak sulung saya dah selamat bergelar murid darjah 1 pada usia 6 tahun 3 hari.. (nak letak jugak)
eh mesti laa, kata memori daun pisang..



sungguh tak tipu, seeing this picture makes me burst into tears.. dalam excited, ada sedikit gentar

sehari sebelum tarikh rasmi buka sesi persekolahan 2017, mmg ada rama-rama dalam perut saya..
adakah dia bole bawak diri dengan baik sepanjang sesi sekolah nanti
boleh ke dia berdikari sebaiknya
dan macam2 persoalan

3 januari tu, mmg saya siapkan dia dan planning hantar dan teman dia sekajap di sekolah..

sebenarnya tak tau pun exactly jam berapa perlu berada di sekolah, tp menurut teman2, sebaiknya sebelum jam 7.
dalam 6.45am keluar rumah.

perjalanan dari rumah kami, pagi2 sgt best view..mengadapa bukit2.. best.. heheheh

sampai kawasan sekolah, mcm dlm perkiraan saya, mmg jem..sbb semua serentak darjah 1 hingga 6 di situ kan..park jauhhh sikit dan kena berjalan sikit ke pintu skolah.. sampai2 sekolah, terus cari nama nisrin duk kelas mana..




dah masuk kelas..just tunggu je laa aktiviti seterusnya.. ada wakil bgtau semua pelajar kena berhimpun.. 

ni gmbr waktu berhimpun tu




masa ni dapat tgk dan dgr ucapan guru besar sekolah.. ant amanat yg kena igt, murid kena sampai ke sekolah sebelum jam 6.45 pagi..


seterusnya acara pembahagian kelas

setiap murid tahun 1 dipanggil nama ikut kelas masing2


masa aktiviti ni dpt kenal cikgu kelas nisrin yg mana satu hihhi

kemudian tinggalkan nisrin dlm kelas..tu pun dia ragu2..suruh tunggu tepi kelas.. tp umi bgtau dia umi tunggu kat kantin..

sebut pasal waktu rehat dan makan ni pun mcm takut juga..dpt ke dia meja makan.. boleh ke dia makan dengan baik

huhuhuhu


satu2nya gambar waktu rehat hari pertama sesi persekolah

nisrin, nti esok2 awak baca tauu blog umi...



gambar selepas waktu rehat, dekat depan pintu kelas


tahun lepas, 2016, 18 november, hari pendaftaran sekolah tu, ada jugak bergambar dekat sudut bbm ni.. suka laa tempat tampal2 bbm ni..

settle waktu rehat ni, umi balik ofis..sebab ada kelas lagi.. tinggalkan dia di tempat baru, suasana baru... dgn harapan dia bole bawak diri dengan baik.. hehehe

gambar balik sekolah 3 januari 2017


dah selesai cerita bergmbar hari pertama persekolahan..

minggu transisi pun dah selesai, tp pd saya masa lg minggu2 transisi, bukan senang nak handle.. hehehe malam2, sy laa paling awal penat..


sekian..tq sudi singgah lalu blog saya. 





December 30, 2016

welcome 2017

Bismillah..

welcome 2017.

kita terima dengan hati terbuka. moga pintu rezeki terbuka seluas-luas. yang baik2 belaka utk tahun 2017.


DOAKU DI PAGI JUMAAT TERAKHIR TAHUN 2016

Ya Allah !!!
🔸MULIAkanlah saudara2ku & sahabat2 ku yang membaca doa ini 
🔸LAPANGkanlah hati mereka
🔸BAHAGIAkan keluarga saudara2 & sahabat2ku
🔸LUASkan rezeki saudara2ku & sahabat2ku seluas lautan yang engkau ciptakan  
🔸PERMUDAHkanlah segala urusannya saudara2ku & sahabat2ku
🔸KABULkanlah hajatnya
🔸JAUHkan saudara2ku & sahabat2 ku dari segala PENYAKIT , FITNAH , PERSANGKA BURUK , UMPAT KEJI dan MUSIBAH 
🔸DAN terimalah semua amal ibadahnya dan kelak tempatkanlah kasih sayang saudara2ku & sahabat2 ku didalam syurga-MU ya Allah

 آَمِيـٍـِـنْ ... آَمِيـٍـِـنْ ... آَمِيـٍـِـنْ يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِنْ


;-)

November 09, 2016

bila anak awak mula belajar menggunting?

Bismillah..

kami di politeknik dah masuk cuti semester.. tapi tak lama... 2 minggu je pun.. seronok ni kalau dapat balik kampung, golek2.. heheh



aktiviti menggunting bagi anak-anak

eh eh tiba gambar gunting ni kenapa?

nak jadi gunting dlm lipatan ker.. tidak2..Nauzubillah..

insyaAllah nak kongsi yang baik2 shj bg pembaca blogpost saya.

sebut pasal gunting, saya mmg akan terigt anak no 2 saya, nurin zahra iffah..waktu saya update blog ni, usia dia 3 tahun 8.. masa usia dia 2 tahun mula hntr dia ke playschool.. sbb nya pengasuh kami berenti keje..jd takda pilihan hntr dia ke playschool.. 

bulan demi bulan, byk dia belajar.. yg pada saya masa tu apa2 kemahiran atau silibus yg dia belajar tu seolah mcm awalnyaaaa di ajar pd anak2 tau... google2..baca2... 

jumpa ayat, the first few years of baby and toddler ni, otak dorang mcm span..dorang akan absorb apa2 sahaja kemahiran dan ilmu yang diajar, insyaAllah..

ok berbalik pada gunting.. melihat dia ni, mmg suka dgn gunting.. bagi la kertas apa2, sekecik2 nya dia akan guna gunting tu.. satu lg sbb terpengaruh dgn saya yg suka bermain dgn gunting2... hihi (masa ni sy mula terima upah buat busy bag)..

kawan2..tau tak ada benefit yg best saat anak2 kita belajar mengguna kan gunting..

pada saya, handling guna gunting tu sangat membantu utk anak kecil kita belajar menulis tau..

gambar2 nurin dengan menggunting











jom baca artikel di bawah.. sila klik link

manfaat belajar guna gunting 


saya screenshot mana yang baik utk mata kita baca.. hihihi


baca perenggan selanjutnya.. boleh mula saat anak mencecah 2 tahun..
see see
tak awal kan.. hihihi





lagi link bacaan utk aktiviti menggunting

kepentingan aktiviti menggunting

seronok tak?

jom mula ajar anak menggunting..

hihihi

tp mintak maaf, saya tak punya tips utk mula nak ajar anak kenal dan guna gunting.. sebab tau tau je anak pandai guna gunting... maksud sy terpotong la bahagian kertas tu..

mungkin kena google kan caranya tu..

atau first step, mesti kena bantuan ibu bapa.. atau bole mula dengan gunting kanak2 yg plastik tu..

garisan putus2 tu bole DIY saja... atau google.. taip sahaja siccors practise skill.. hihihi


ok sekian perkongsian petang ni.

terima kasih sudi singgah ke blogpost saya. TQ













November 02, 2016

Magnetic Hijaiyyah

Bismillah.

ibu2.. kawan2 yang dikasihi.. juga kepada yang scroll2..kemudian jumpa blog post saya ni.. salam kasih sayang..

terima kasih sudi baca dan jenguk post saya..

kali ni nak kongsi satu produk education yang sangat berbaloi untuk dibeli dan diguna bersama anak2.. atau anak2 didik..


magnetic hijaiyyah

Produk comel kali ni 
Magnetic Hijaiyyah
30 keping
Alif hingga Ya

dengan versi berwarna..

Boleh dilekat pada peti ais atau diguna sepanjang proses mengenal huruf2 hijayyah ni.. contoh dilekat pada magenitc white board tu.. atau diguna bersama kad imbas atau apa2 worksheet lain..

jom scroll gambar2..



tengok niii.. siapa yang beli utk anak2.. hihi

best tauuu


tengok adik comel kita ni.. suka kan bole main2 lekat2 mcm tu... aktiviti mcm ni bebas.. tiada syarat khas utk ibu2 guna dengan cara macamana skalipun tau..

terpulang..

asalkan bermanfaat bersama..



magnetic hijaiyyah

cantikkk tak?

jom la dapatkan satu set utk anak2




adik ni pulak sedang bermain sambil belajar - aktiviti matching huruf hijaiyyah.. diguna bersama2 ala2 kad imbas huruf hijayyah tu..


haaa puas hati kannnn

jom scroll gambar lagi..


khusyuk kan adik ni?




wahh tanda best lagi adik ni bagi.

mmg best pun kan?!







dah selesai scroll gambar?

berminat nak tau harga?

harga biasa magnetic hijaiyyah ni
RM65 

tetapi sekarang ni, jika berminat
boleh dapatkan harga promosi

HARGA PROMO cuma RM58

kos pos semenanjung RM7.50

kos pos sabah dan sarawak RM11.50


sila hubungi saya menerusi whatsapp

0127934510 (nur zuriani) jika berminat.


terim kasih