(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

August 09, 2016

Busy Bag utk anak2 versi saya

Bismillah..

bersua lagi...

tahun 2016 ni kan...paling kurang maju la blog post ni.. separuh dari thn lepas.. maaf utk yang menanti2... kalau ada lah..

mau sharing satu lg passionate saya.


saya ada terima upah utk printing serta laminate bahan untuk busy bag.




untuk detail, meh laa whatsapp saya tauu

upahnya cuma RM25 SAHAJA.

0127934510


Jom kenali Essential Oil dan Cara guna

Bismillah.

Assalamualaikum semua mata2 yang sedang mengadap blogpost ni.


kali ni ada sikit lg sharing. 

jom ikuti.

Baru dengan essential oil / minyak pati / minyak aromateraphy ?

saya pun baru jugak.

guna hanya satu jenis sejak setahun yg lepas (2015) dan tahun ni baru serius nak explore banyak lagi khazanah dalam essential oil ni.

setahu saya, kalau google, memang mcm2 jenis dan brand pilihan. dengan pelbagai harga.

yang saya familiar - Young Living, Dottera dan sutra.  tp skarang mmg setia dengan young living. insyaAllah will suits  you jugak.

pertamanya, let us refresh.

apa itu essential oil ni.

ia cuma sekadar minyak yang di ambil dari tumbuhan2..  
dah nama tumbuhan, insyaAllah selamat utk badan kita..

*sekadar minyak, tp please stay tune and google for more benefit*





 macam young living ni...dorang ada ladang sendiri...kilang sendiri utk proses semua semua eo tu.. nti kita dah master cara penghasilan...kita share lagi ya..


ini bezanya tau...antara essential oil dengan ubat komersial.. cuma jgn laa terus ban ubat2... nti cakap kita provoke bukan2 pulak.. sekadar sharing, selain jaga makan, amik supplement yg natural dan selamat, amalkan essential oil, siapa tau kita boleh sihat sebenar sihat.. 



sila la baca lagi.. 


seterusnya sharing cara guna.




1- DIFFUSE



selalu kan bila kita g mall ada booth jual diffuser kan..alaa yang keluar wap panas/ asap2 tu kan... ada sesetgh mcm humidifier kan..

young living pun ada diffuser sendiri.. kita tampal sini gmbar utk beberapa jenis diffuser

 perbandingan antara setiap diffuser.




jenis dewdrop ni paling basic kita rekemen lah.. senang handle..ringan.. best tau..

kalau beli yang ni, young living ada bg 2 eo free lagi..



2- BUH ATAS TAPAK TANGAN & RAUP KAT MUKA

ini pun cara basic... boleh guna mana2 eo yg khas utk muka ke.. atau yg mana2 eo yg kita suka.. contoh EO Joy ke.. tak perlu bnyk tau.. cukup 1 2 titik..

boleh juga guna pada point2 badan yang lain.. di tapak kaki..spine.. wrist..dan jngan lupa ukt inhale tau..
selain tu, katala bila sakit kepala...eo ni boleh juga direct apply di kawasan kepala..rambut..

katala kalau anak naik2 ruam2..pun sama..bole sapu dengan area tersebut.. cuma bila guna utk anak2 kecik, ada peraturan tambahan..kita share di hujung blog ya..




3- BATH TIME

boleh letak dalam air mandian...atau buat mcm dalam suggestion gambar tu..



4 - TAMBAH DALAM AIR UTK SPRAY

kalau kita letak eo dlm air utk diffuse mmg utk pengudaraan dalam rumah dan untuk inhale lah... selain tu boleh guna letak dalam air dan spray..

tp bole gak beli thieves spray terus kalau niat mmg nak spray tmpt2 yg kita rasa banyak germ, cth mangkuk tandas ke..area bakul sampah ke..


5 - SAPUAN UTK WAKTU TIDUR

ada eo yang mmg boleh induce perasaan ngantuk...paling senang lavender..ada sesetgh testimoni share sangat membantu bila disapu sekitar tempat tdo tu


seterusnya...
nak share...cara guna eo utk anak2 kecik... 

ada sesetengah eo ni boleh timbulkan rasa panas.. cth peppermint..thieves..pan away.. walaupun ia selamat, tp nak bg keselesaan, kita kena dilute eo tu.. maksudnya sblm sapu direct pd kulit, kena tambah kan eo tu dalam minyak pembawa / carrier oil dan baru boleh apply pada kulit.. selain utk anak, cara ini juga utk kulit mereka yg sensitif..

meh baca cara dilute pulak ye..



  ini barisan carriel oil yang boleh kita guna utk dilute eo kita tu..

saya guna olive oil - pevoo..
tak ubah bau pun..

kadang2 masuk vco..

tp the best is v-6 oil dari young living tu lah



ini saya copy dari leader saya..simpan di blog utk tatapan saya jugak

Understanding the Dilution of Essential Oils

Ramai org tanya..what is dilute?  Why do we need to dilute EO ni? Kenapa ada eo yg tak boleh pakai direct? Bagaimana kita nak tahu sukatan dilute yang sesuai? Pastu  dilute dengan apa pula?  

Firstly, i am only talking about YLEO...  YLEO ni 100% pure extract tumbuhan ..very potent and concentrated..therefore some can be very strong and hot contoh mcm Peppermint tu.. Some people kulit sensitif, especially babies so it is best utk kita dilutekan dulu baru apply eo. Kalau masa kita apply EO tanpa dilute then katakanlah tiba2 kulit jadi merenyam and merah, jangan panik, just topup ja dengan minyak carrier oil ni..and please JANGAN basuh dengan air sekiranya anda terkena eo pedas di kawasan sensitif..segeralah lumur dengan minyak carrier ...

Sebenarnya, Nak dilute kita boleh guna apa2 jenis minyak tumbuhan pun seperti minyak kelapa (vco), minyak almond , minyak zaitun ( evoo, pevoo, poevoo) hatta minyak masak cap Buruh sekalipun tak kisah..but my personal preference and yang disyorkan bagi yleo adalah menggunakan Enhanced Vegetable Oil Complex, V6 oil keluaran Young Living , ini kerana di dalam tu terdapat 6 jenis tumbuhan. Sangat best sebab tiada bau yang kuat seperti minyak carrier lain.. so kalau campur V6 dgn EO dia takkan effect bau EO yg dah semulajadi wangi tu 😍 ..also sebab bila kita guna V6 ..dia tak melekit mcm minyak lain .. sapuannya agak nipis, mudah meresap ke kulit dan cepat kering.. kalau nak buat DIY serum pun sangat reccomended guna v6 ni..


So apa kandungan V6 ni? 
V6 oil contains:
- grape seed oil
- almond oil
- olive oil
- sesame seed oil
- sunflower oil
- wheat germ oil 


Sebenarnya, tiada kiraan yang tepat untuk dilute eo sebenarnya..
sekiranya nak apply eo kepada baby memang perlu heavy dilution berbanding anak yang sudah besar sedikit... ini kerana kulit bayi masih lembut, nipis dan sensitif... berbanding kulit orang dewasa yang agak tebal...


Apakah contoh hot oils? Antara yang common ialah peppermint, oregano, thieves, rc, lemongrass dan beberapa lagi.. 

Reaksi yang ditunjukkan bagi ..perlu  ibu tahu jenis kulit anak anda macam mana kan... jenis tahan atau tidak... 

Sebenarnya...vegetable oil V6 ni juga fungsi nya sebagai massage oil... yalah..takkan kita nak urut satu badan dengan satu botol eo ( either pedas or EO cepat habis 😂😂😂).. so ianya bertindak sebagai pencair eo...

Nota tambahan..

For direct application blend 1 drop essential oil in 1–8 teaspoons V-6. For topical applications, apply 15–30 drops of essential oils to 1/8–1/4 cup V-6. Stronger oils (e.g., Cinnamon, Clove, Oregano) require more dilution than gentler oils.



July 30, 2016

Everyday Oil Young Living






EVERYDAY OILS KIT
*********************

Assalamualaikum / Hi.

Dah lama kan x cerita pasal YLEO...rindu x? rindu x?..alaaa..ckp jela rindu dlm hati tu..hehe

Harini sy up lagi tentang everyday oil..Kenapa nak cerita pasal everyday oil? Sebab dia baru ada stock dkt HQ...Sebelum ni out of stock ok..so bila dah ada stock kita grab la cecepat..nampak tak betapa org suke everyday oil set ni

Dari nama pon dah tau..mmg minyak2 yang dalam ni adalah utk kegunaan seharian..pendek kata lengkap la utk penggunaan seharian anda sekeluarga..💟💟

Beli sekotak ni trus dpt jdik member..tu yg bestnya..n layak dpt PERCUMA BASIC STARTER KIT yg ada 5ml stress away dlm dia..stressaway yg glemer sgt diperkatakan sekarang tu 😊😊

apa kegunaan oil2 dlm ni? meh kita tgk jap

-----------------------------
Eo dalam Everyday Oil:
Pan Away
Melaleuca Aternifolia (Tea Tree)
Lemon
Peppermint
Thieves
Joy
Frankincense
Lavender
Purification
Stress Away

---------------------------------------

1. Pan Away - for muscle discomfort, pain killer

2. Melaleuca Aternifolia (Tea Tree) - skin care , infection, candida

3. Lemon - detox, batuk, selsema, demam (baby)

4. Peppermint- demam, pening, angin, muntah, bg segar

5. Thieves - batuk, elakkan jangkitan kuman

6. Joy - promote enjoy moment..sesuai utk mak2 yang slalu stress

7. Frankincense- immune system, skin care, luka, scar

8. Lavender - mudah tidur, calming, skin care, lebam, melecur, eczema

9. Purification - air purifier & freshener, sakit mata & telinga

10. Stress Away - of course for stress as it name..boleh guna this oil for mummy or your baby

banyak kan? boleh pm saya utk nak tau lebih lanjut n kelebihan as a member...

p/s: sekiranya anda nak mencuba minyak ni secara loose pon boleh..kot nak beli 15ml mahal sgt kan..


jangan segan untuk bual2 dengan saya.. save no saya 0127934510

June 16, 2016

Boleh Kita berkenalan??

Bismillah..

alhamdulillah.. ditiupkan lagi semangat untuk update blog.. hehehe


post kali ni nak cerita tentang....



episod berkenalan.. dengan tajuk Boleh Berkenalan.



bole teka ke nak berkenalan apa lagi la tu yer..


begini..


dalam post2 sebelum ni, sikit2 saya cerita tentang Young Living, Aroma Terapi kan..
kali ini, hajat dihati nak terangkan lebih detail produk2 dari young living ni.. supaya lebih jelas dan terang lagi bersuluh.. ehehhe


memula kan dulu, saya igt young living ni hanya ada minyak pati atau essential oil je, tp skali bila dah jadi ahli, macam2 ehhh... essential oil saja sangat banyak, sampai tak terkira... 

bila dah jadi ahli, nanti diberi satu akaun.. apa2 guna no tu utk log in di web YL utk order barang dan tengok apa2 la yang patut.

ok jom tengok, apaaa laa yang ada dalam Young Living ni ye..

bha.. jom jom..


haaaa, dah tengok? kan banyak tu...

ok kita mula dari atas la ya..


1- bahagian Kidscents tu ada 


2- bahagian accesories ada


kira dalam ni ada semua jenis2 diffuser young living ni


3- bahagian starter kit

selalu yang masuk register sbg ahli baru mmg akan beli bhgian ni lah


insyAllah nanti kita kongsi post tentang starter kit yer..


ok next

bahagian 4 - limited release promo


untuk kategori ini kan, mmg akan lain lain la promo khas dari young living stiap bulan


bahagian 5 - thieves

banyakknya kegunaan thieves, siap ada satu kategori khas utk thieves kan

hehehe



ok terus lagi perjalanan

bahagian 6 - bahagian slique


bahagian 7 pula untukkk

nutrition

salah satu produk hot..lebih2 lagi bulan puasa ni..




bahagian 8 - personal care


ooo, bahagian penjagaan diri di sini :)


bahagian ke -9 : bahagian yang ditunggu

essential oil single....

tp x smpi hati nak up... bnyk sangatttt pilihan eo..


kalau scroll bawah2 lagi... memang sangatttttt bnyk.. pilihan eo yg ada ni

bahagian 10 - essential oil blend

pun banyal wehhh



dah 10 bahagian...


banyakkkkk eh

heheheh



ada lagi

bahagian 11 - roll on


bahagian 12- massage oil

haaa yg ni sesuai utk mereka yg ada bisnes massage ni.. jom weehh


bahagian 13 - collection


ok akhirnya

sampai kita ke bahagian hujung

bahagian 14 - miscellaneous






untuk yang nak tau lebih banyak/detail/lanjut tentang young living, essential oil terutamanya, jemput pm saya di 0127934510


sehingga ketemu lagi

terima kasih sudi scroll blog post saya.. ;-)


June 13, 2016

How does essential oil work?

Bismillah..

sharing lagi tentang Essential Oil... scroll facebook kan, nampak sorg kakak friendlist, kak Sue Aleen kongsikan tentang cara bagaimana essential oil (EO) bekerja..

saya tertarik demgan grafik dalam post beliau.. 


Merujuk gambar ni kan, dikatakan molekul EO mampu meresapi sel membran dan masuk ke dalam salur darah kita dengan cepat. selepas ke dalam darah, ke mana ia. menuju ke sistem saraf kita. 



ok, dah tau cara ia bekerja kan.. jadi seterusnya, camna nak pakai eo tu?

ok, ada TIGA cara

satu - apply/oles/sapu/calit terus pada kawasan kulit kita. selalunya utk permulaan digalakan dilute dengan carrier oil, mcm vco, pevoo atau bole dptkan v6 carrier dengan YL. perlu juga patch test, sebab kita tak tau tahap mana kesensitifan kulit kita pada eo. tapi, setakat saya pakai, utk saya dan anak, insyaAllah ok..

cara ke dua - inhaled

ok, utk inhaled, sy suka hidu terus dari botol.. tp bila belek product guide, tidak dikatakan cara inhaled directly tu cara yg salah mahupun betul.. hihi cuma, cara yg dicadangkan ialah, oles EO pd palm kita, dan hidu dari situ.. 

selain inhale gitu, YL ada sediakan product diffuser.. speciallnya diffuser tu kan, bole mix lebih sejenis kat dlm tu, dah boleh create odour yang sgt lain.
Dewdrop diffuser ni salah satu wishlist saya tau..

cara ke tiga - ingested

ingested ni ada macam2 cara.. ada yg boleh campur dalam air minuman, dah minum terus..ada yg campur dalam masakan, ada yang titik bawah lidah, ada yang masukkan dlm kapsul.. mana2 yg selesa bhaa.. :)

EO juga sesekali bole tambah dalam air dan masukkan dalam spray botol utk tujuan semburan.. selain tu, sesekali bole campur beberapa titik dalam mandian kita.. 


ok semua.. nanti sambung lagi perkongsian ttg EO YL nih ye




Young Living Distributor

Bismillah.. salam ramadhan 2016 buat semua..

sekadar singgah sekejap... 

kongsi satu tarikh dalam perjalan hidup, moga dpt membuah kan sesuatu..


23 MEI 2016 - officially as registered member of Young Living.. alhamdulillah. terima kasih mak minyak saya yg encourage saya.. :)

rentetan nya, sejak 2015, kenal Essential OIl, masa tu pregnant kan Umar, sy hanya stick to Essential Oil Lemon.. minyak2 lain tu just baca sharing dr orang lain... 

:)

insyaAllah, dah jadi member ni, kena guna peluang sehabis baik la kan..




sharing info sikit, supaya lebih mengenali produk young living..

sumber & kredit : link 








ok dah tau serba sikit kan tentang company YL ni..

one of major product dorang - essential oil.. atau shortform EO.. atau dlm bm , panggil ja Minyak Pati.

opssss bukan PATI - pendatang asing tanpa izin tau.. heheh ok ok serius..

Minyak Pati ni - pati pekat dari bungan, daun, akar , buah, batang dan resin.. kemudian melalui proses penyulingan berkepekatan tinggu dan setiap eo yang berlainan mempunyai sifat kimia dan fungsi tersendiri. dan paling best dibotolkan dalam botol comel2 



dah tengok gambar? cantik kan.. ni baru sikit adik beradik EO ni... banyakkk lagi tau..

dari semasa ke semasa..insyaAllah sharing lagi tentang EO...

bole juga sms/whatsapp/telegram saya di talian 0127934510 

terima kasih sudi drop by.  

Love.

May 25, 2016

Tip of Borneo, Simpang Mengayau, Kudat, Sabah

bismillah... lama nyaaaa tak muncul.. 

:)

bayar hutang, kita kongsi gambar ye...



baru2 ni kan kita sempat g jalan kat satu tempat yg glemer jugak la dlm sabah ni.. kita g kudat....

org kata kalau tgk peta sabah, ada bhgn yg mcm hidung tu,, hehe haaa situlah, Tip Of Borneo.

kwsn tu sebanarnya kawasan pantai, tp dkt bhgn tip of borneo tu adalah letak satu replika mcm gong.

gmbr kat atas tu, pantai tu laa.. tp x alert nama pulak kita. pemandangan adalah sangat sangat cantik... tenang je mata memandang..




baby umar tumpang baring jap heheh


dah settle lawat kawasan tepi pantai ni, suami ajak pi bandar kudat, solat, cari makan.. kita rasa cam jauh gak la dr kwsn ni ke bndr kudat tu..

ptg tu, dtg balik kawasan  ni, sbb tak puas laaa xdpt tgk seperti yg suami cakap.. ada gong, view yang lagi lagi cantik..


cut story,






dah lamaa sgt tak update, mcm hilang track pulak..

huhuu