(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

January 31, 2012

cd: menjawab komen

assalamualaikum.. :)


hari ni 30jan 2012, anakanda nisrin genap setahun sebulan. anakanda empunya blog comel ini pulak genap setahun. happy birthday abid!! :)



hoyeahh! upon reaching age 13 mos, anakanda sudah mampu boleh berjalan dgn sendiri. Ya Allah, syukur. sgt seronok bila melihat dia meniti satu lagi stage. :)
details later on boleh.

mood ber-dunia-cd sedang ON.

pertamanya:
gambar ini:
*terima kasih sgt2 utk kawan2 pembaca yg sudi drop by komen dekat blog saya. paling tidak ada sekelumit tulisan saya yg mungkin membantu dan menyentuh hati sikit2 :)

saya memahami, harga utk sekeping cd mungkin diluar bajet. cd himpunan milik saya paling murah saya dpt dengan rm15 (sbb cd lelong) dan paling mahal adalah rm43. ada cd yg berjenama luar negara boleh bernilai rm100. jadi hitung kira satu cd tu mungkin bersamaan satu pek standard DD utk stok beberapa minggu. 

:)

tp tak salah mula utk menabung sikit2 utk dapatkan cd pertama anda! :)
macam saya cadangkan pada gambar di atas, belian dua cd, bernilai rm50 utk pakai satu malam (8am - 6am). dua cd utk jimat 2 dd utk satu malam tu.

esoknya, basuh kedua-dua cd tu. so baby kena pakai dd kan. 

cover cd dibuat dr jenis yg cepat kering. biasanya cover tu akan kering dulu. pengalaman saya, once dah siap spin, cover tu cuma perlukan beberapa jam je di bawah matahari utk kering. 

tahap kekeringan insert pula bergantung kepada jenis. microfiber biasanya 2 hari jika dijemur dalam bilik. tp bila terdedah dgn matahari, satu hari cukup utk kering sepenuhnya. 

jadi katalah hari pembasuhan dan pengeringan makan masa dua hari. hari ketiga sblh malam, cd + insert2 sedia di pakai semula. dan begitulah seterusnya sehingga mampu milik utk cd lain. 

igt, dua kali pemakaian cd means dua benda;
1 - berjimat dua dd (simpan duit utk dua dd tu)
2- selamatkan alam sekitar dr dua dd yg di buang tu

:)

saya kira ia adalah ringkas, simple dan mudah.
percayalah k!

-------------------------------------------------------------------------------------------








when mummy talks ... about cd part 5

assalamualaikum

cd talk time again! :)



yang tak pernah jemu di buat..
yang tak pernah bosan di fikirkan..
kira addicted la ni.

:)

i did promote about cd to my colleague @office.. but no positive feedback really at the moment.
malas.. malas.. malas..

they consider malas, sbb apa, sbb ada yg lebih senang. plug in n play. eh silap, put in n remove. 

:)

it is okay. no force. but insyaallah for me, no malas2.
i dah rajin beli, i kena rajin guna, handle, care, wash and everything more. :)

but trust me, promoting good thing should not stop. they must be keep on reminding, keep on telling betul tak?

next,
pls read this:

DIOXIN
SODIUM POLYACRYLATE
DYES
FRAGRANCES
PLASTICS
TOLUENE
XYLENE
ETHYBENZENE
DIPENTENE

does kawan2 yg baca ni tau tak amenda kat atas tuh?
me either dont know exactly. what are they actually are.
tapi kita yg pernah 'mengaji' sains tau la skit2 kot, those are chemical words. kan.

to tell u, list above are all inside A DISPOSABLE DIAPER that may harm baby.

but to tell u again

none of those chemical are inside a CLOTH DIAPER!!!


(^,^) 

seminggu saya bercuti, i.e minggu lepas, bukan membawa diri, tp ada kenduri sebenarnya. abg ipar menikah. hampir 7 hari berkampung di kg en suami, kelantan sana. :)


*clapping hand while looking @ the rabbit


@ the solemnization ceremony.
really how to make friends
#attire is from baby kiko


this is the raja sehari


we are going to the reception!

:)

seminggu bercuti, mmg saya pulun ber-cd.

7 hari x 7 kpg = 49 kpg
dd cuma terusik 9 kpg
bakinya adalah cd rotation 40.

sapa tak rasa berbaloi2?
just calculate sendiri, dgn 40 keping cd pusing2 guna tu, berapa dd boleh jimat, atau ayat mudah berapa duit boleh save on. heheh

plus more n more, nampak comel aje bontot lil princess spjg masa. walla.. heheh

kalau ada yg bertanya saya, mcamana boleh hilangkan perasaan malas utk basuh tangan cd-cd, saya tak punya jawapan yg super tepat. tp saya ingin tekankan, bila kita ada minat pada sesuatu, kita pasti akan 'go for it' kan? jadi sama macam saya. 

dua hari skali bgn sedikit lebih awal dr biasa, utk clear up the pail.
satu baldi - baju lil princess
satu baldi - cd lil princess

:)

ok bahagian 5 habis.

:)







January 30, 2012

something special today

alhamdulillah, keputusan rasmi peperiksaan semester ke dua pengajian sudah keluar. :)


dan


alhamdulillah, masih diberi ruang dan peluang utk menyambung pengajian di semester ke tiga.



insyaAllah, usaha kena lebih dilipatgandakan.

kawan2, doakan saya jua yer..

semester 3 akan bukak 17 mac nti. jadi saya ada sebulan lebih lagi utk ber'poya2' di rumah sewaktu hujung minggu. heehee 
kena guna waktu sebaik mungkin kan.

tahniah utk kengkawan classmate yg sama2 struggle utk semester lepas. sgt suka juga bila ramai jugak yg dpt excellent. 

me? A- utk kedua dua subjek.
(hari tu punya risau if salah satu tu dpt lagi kurang dr B-)

so, dah capai target..kira ok sgt kan.
rezeki.
izin.
drNya jua

atas doa, usaha dan kemaafan dari semua juga
terutamanya pemilik ilmu, penyampai dan pemberi ilmu (Dr2 n Prof2), dr suami n anak, dr keluarga, dr teman2 classmate dan semua2..

alhamdulillah.



the page

today..is the first day of...




jemput cuci mata yea!

terima kasih daun keladi

January 29, 2012

nisrin & telinga

assalamualaikum.. :) seminggu sunyi hari2 yg saya lalui pabila tak dpt bukak, update blog sendiri dan blogwalking. iye, saya bercuti seminggu. membawa diri 400km dr kuantan. hehe


alkisahnya ter-kehilangan broadband, itu yg menyepi tak bawak bersama semasa membawa diri. tapi takpe, i am back now.. :)


ohohoho, si kecik kami dah nak masuk 13 bulan. hari demi hari semakin rancak melangkah. sneakers baby kiko dah di lasak sepuas hati beliau. alhamdulillah. 


seminggu bercuti memberi erti yg cukup besar bagi diri saya yg baru setahun jagung menjadi ibu. betapa masa sebagaimana yg diberikan oleh-Nya saat anak berada didepan mata 24/7 itu sangat2 bermakna.. ohh bukan maksud saya menidakkan kehadiran si ayah kepada anak kecil itu tidak bererti saat dia jugak berada depan mata. mungkin sbb bekerja di bawah bumbung yg sama, selalu call n text each other, buatkan saya lebih lebih menghargai masa bersama si anak. :)


- 24/7 melayan kerenah anak.. dr bgn pagi, smpi ke malam, dan pagi semula.. dan ant juga yg paling best, perjalanan ber-cd. keputusan membawa beberapa set cd, sgt tepat!! beg dd langsung tidak terasa kehilangan bilangan, cuma cd yg bersilih ganti.


untungnya ibu ibu yang bergelar ibu/surirumah sepenuh masa.


namun, ttp alhamdulillah jua.. :) 


ada sesuatu ingin di kongsi, tentang habit si kecik kami..


bila mana dia mulai terasa mengantuk, organ ini yg di cari.. :d




dan org yg bertanggungjawab mengajar nisrin duk main telinga saat2 ingin tido adalah...


heh 

last2 telinga sendiri pun lil princess ni akan main.. smpi la dia lena


:)


lil princess terkini.

alahai anak, ada nya kamu membuat umi rasa lengkap!
terima kasih duhai syg!

------------------------------------------------------------------------------------------



dapatkan set permulaan cd anda!!!! 





January 21, 2012

More on CD! Promosi Pembukaan! :)

assalamualaikum..


PROMOSI PEMBUKAAN!! :)


ada beberapa keping cd yg boleh anda pertimbangkan utk menjadi stok permulaan :)


cadangan saya bagi ibu2 yg baru mula berjinak dgn cd, yg mungkin hendak bercd semasa anak ada bersama (bg yg berkerja), maksudnya bercd dimalam hari shj.


grab 1 pc dr cd no 7/no 8 utk dipakai ant jam 8mlm -12mlm (insert microfiber boleh tahan hingga 4jam shj)
&
grab ant 1 cd no 1 hingga no 6 utk pakai midnight hingga subuh/pagi ant jam 12mlm - 6am
(insert hybrid lebih tahan lama daya serapannya)


jgn malu2 utk comment utk harga kombo atau pakej
(1)


(2)


(3)


(4)


UTK CD 1 - 5:

jenama: TiNkY By Bettermoms

Jenis : Velcro closure

Material: Outer polyester PUL waterproof layer
Inner: 100% bamboo
Insert : bamboo charcoal hybrid ( 1 insert = 2 bamboo charcoal + 3 microfiber)

Size: S to L - adjustable



Harga : rm30 (1pc)
          rm25 (2pc)

(6)


JENAMA: BABYLAND
MATERIAL: OUTER POLYESTER
INNER AND INSERT 5 LAYER BAMBOO CHARCOAL HYBRID


INSERT ADALAH BAMBOO CHARCOAL


Harga : rm30 (1pc)
          rm25 (2pc)

STATUS : SOLD

(7)


JENAMA: SMART KIDS (PLAIN)
MATERIAL: OUTER & OUTER POLYESTER

INSERT 2 ABSORBENT MICROFIBER

Harga : rm28 (1pc)
          



(8)


ENAMA: SMART KIDS (corak jeans)
MATERIAL: OUTER & OUTER POLYESTER

INSERT 2 ABSORBENT MICROFIBER

Harga : rm28 (1pc)

STATUS : SOLD


   tq
    :-)






January 20, 2012

when mummy talks ... about cd part 4

salam sayang semua2..


terima kasih sudi meluangkan masa utk baca episod 1 , episod 2 dan episod 3 really appreciate!


:)


sekarang, mungkin boleh kongsikan cerita tentang bagaimana saya menguruskan cd-cd si anak.


dedulu agak pening jugak, berapa bilangan yg cukup ye utk saya tetap ber-cd tanpa ada selingan dd? bagaimana agaknya jadual pembasuhan yg sesuai dgn situasi? dan mungkin mcm2 persoalan lagi..


tp.. sebagaimana yg sy kongsikan sblum ni, melihat jenis cd, brand cd dan apperance cd-cd ni, boleh buat sy jadi addicted.. haha


now , 26 cd in hand, tambah lagi 2 baru smpi. dan baki 5 utk sesuatu yg akan sy kongsikan kemudia yer.


jadi 26 + 2 = 28 cd.
bg yg fully cd, rasa2 tidak cukup kalau jadual pembasuhan cd adalah 3 hari skali. kalau jadual pembasuhan 2 kali mungkin cukup2. ini kerana kena pertimbgkan jugak jenis insert yg digunakan, dan cuaca. :)


bagi ibu yg mcm saya, belum sepenuhnya ber-cd.
bercd cuma di malam hari + 1 cd utk ke rumah BS. weekend fully cd. 


day 1 - 1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)


           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 24 cd)


day 2 -  ulangan jadual yg sama
            1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 20 cd)

           dan pada hari ke-dua sy akan basuh cd pd day 1 dan 3 cd (tolak yg ke rumah BS)

day 3 - ulangan sama
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 16 cd)

day 4 - sama lagi
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 12 cd)

           dan pada hari ke-empat sy akan basuh cd pd day 3 dan 4 cd (tolak yg ke rumah BS)

           sepatutnya cd day 1 & 2 yg dibasuh sudah kering... tapiii selalunya tak kering sgt      pun, akan lembap2 jugak.. so masih dah cycle yg saya tak boleh guna. kalau kering pun saya selalunya tak akan smpt utk masukkan insert2 dalam cd. so mmg kena guna baki cd yg bersih

day 5 - repeat lagi
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 8 cd)

day 6 - ulang lagi
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 4 cd)
           an pada hari ke-empat sy akan basuh cd pd day 5 dan 6 cd (tolak yg ke rumah BS)

           *selalunya by hari ke 6 cd day 1 dan day 2 sudah kering dan boleh digunakan semula.. tapi sbb ada baki 4 cd bersih lagi, saya akan guna stok yg itu dulu.
            *dan cd yg dibasuk pada day 3 dan 4 sudah sedia lembap..

jadi 
day 7 - abiskan baki cd bersih yg ada
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 0 cd)          

done for seven days cycle.. :)

day 8 akan fully guna sepenuhnya cd day 1, dan begitulah utk hari seterusnya.

senang aje!!! kan? ;)

jom tgk gambar!

longgokan cd utk 4 hari penggunaan yg siap sedia dikerjakan (utk dimasukkan insert2) :)

utk memudahkan kerja, saya asingkan cd mengikut saiz.. :)
nampak putih aje cam kurg menarik kan.
ok see pic below heehee

ada seri sket kann..
ada brand sunny baby
ada brand happy flute
ada brand coolababy
ada brand ggbabies
ada brand qqbaby
ada brand autumz

bukan shj cd sy groupkan ikut size.. tp inset2nya juga yaa
:) 

taraaa
sudah siap sebahagian 
:) siap digunakan..


ya semuanya utk this lovely princess

ok smbung lgi kemudia..perihal cd lagi
stay tune!

boleh tak vote semua cite2 ttg cd sy? TQVM :)

drop comment k!

sejauh mana/dekat ia dpt membantu kawan2?
sejauh mana/dekat ia boleh membuka mata kawan2 ttg cd?
atau pape jee..

tq once again

take care!






January 19, 2012

off baby chair

salam..


lil princess tido. suami out for duty at hostel pelajar. me: updating this sweet page. :)


snbnrnya bukan nak cite pasal high baby chair pun.. tp tentang lil princess dgn baby chair :) boleh yea!


anak2 korg camana ye time duk atas high baby chair?


mine: she cannot sit still. always nak gerak2, pusing2 badan dan last skali akan bangun berdiri.. tak ke bahaya... kalau la badan stabil nak berdiri, takpe jugak nak berdiri.. tp ni dlm proses lagi nak kuatkan kaki utk berjalan, tp 'berangan' kaki dah kuat..


so kalau makan kat kedai, bertuah la sgt kami dua org boleh makan dengan senang hati.. 


nisrin..nisrin heee


jom layan gambo



bila nampak aje hp umi, see the reaction.. mesti nak grab.. risau if overmovement abi kena pegang bahu dia


ok next, tangan dan kaki mestiiii nak naik atas meja.. nisrin, pls behave, u r a cute gurl laaa


heheh lihat la umi, i manage to stand up on my chair, u can?? 


nampaknya cengginila smpi ke sudah makan punn

*di setiap gambo mesti tangan abi dia tak lepas diaa
*tangan umi pun abi tak pegang cenggitu sokmo

:)