(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

July 14, 2017

..nak tau 5 tips tak? sila klik.

Bismillah.. Assalamualaikum..

...musim2 raya ni... boleh nyanyi "setahun sekali...syawal datang lagi.."

tp kena ganti dengan
"setahun sekali...update belog"


heheheheh

tau tak antara misi visi tahunan adalah mau jari menari secara konsisten di atas setiap mukasurat belog.. taaapi..... impian tinggal impian lah..

dari merapu tak tentu dlm belog, baik peram sehingga jumpa sesuatu yang positif lagi bermanfaat baru share. heehehe


tapi...peram punya peram, sampai tak jumpa slot yg terbaik pun..sudahnya hampir 4 bulan sunyi sepi
krik krik


kekekeke

masih ada yg igt saya?

lama menyepi dari duni blog, bukan bermakna tidak mau aktif lagi...tidak2... 
sayang laa dengan blog ni..byk kenangan manis pahit.. heheh


pertengahan tahun 2017,
saya masih melalui rutin saya sama... cuma 2017, berharap sinar lain menyinari..


ok, kali ni nak kongsi sikit je dr apa yg saya baca,,dan masih juga cuba praktik dengan anak.. terutama ank no 1, kita rasa dia dah besar panjang, dah bole paham dan react dengan arahan sebaiknya kan... tp payahh ooo dengan nisrin ni sometimes.. esp during homework time.

saya ada la beli satu buku - later on nak kongsi dlm blog, tp tak janji bila.. yg mana sy harap bekesan laa utk anak.. masih mencari ruang utk hadamkan topik2 dlm buku.

ok berbalik td tu. kata nak kongsi sikit kan.

heheheh


saya suka baca anything dr web ni

http://www.growinghandsonkids.com

banyak knowledge yg owner - seorg OT kongsi
byk info

sy up satu topik kali ni - cara-cara untuk let anak fokus..

jom baca tips dr madam Heather ni.


no 1 - sebelum ajak anak buat kerja sekolah / aktiviti pembelajaran, menurut OT - kena mulakan dengan aktiviti motor kasar dulu - get some much needed energy out and blood flowing with gross motor activities

boleh sesuaikan dengan keadaan dan situasi semasa, nak indoor gross motor atau outdoor gross activity.

no 2 - brain break

link kepada book - http://ultimatebrainbreaks.com/?ap_id=goldenreflectionsblog

n0 3 - kurang kan bunyi persekitaran seperti tv...dan andaikata ramai anak2 kecik dirumah, kena set up multiples ruang - asingkan yang bising dengan bising, yg suka senyap dengan senyap.. kih kih

kita kena cuba nih...

dan OT ni cadangankan penggunaan headphones. wah wah dan boleh start dengarkan classical music..




no 4 - ajar topik berdasarkan minat

hehehe
this could be mencabar jugak.. sbb anak sy kalau dia tak minat, dia lg payah nak hadap.. sudahnya takot ketinggalan jugak..

n0 5

guna hands-on learning technique

jadi selain hadap buku, worksheet, kdg2 kena tukar juga kepada aktiviti melibatkan explore dan guna tangan.. 



jom kita cuba yeee


rasa mcm kena stop dulu..jumpa lg nanti.

till meat again, take care.