(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

November 29, 2011

approaching 11 month


nisrin in her cd..

:)

30/11/2011

happy 11-th months sweet heart lil princess

another one month left before the status of baby change to toddler, how time flies,
but none of mummy in this world who care n love their baby may accept how fast their baby grow..
agree?

but at the same time, cant eagerly celebrate her FIRST 365 days..

:)



November 25, 2011

sudah lulus

salam..
jumaat lagi..
maksudnya sabtu ahad ni kelas macam biasa.
:)


ada group presentation pulak.. tp belum bersedia. camano?


sabtu berbahagia lepas, ada dpt sms dr unknown number, bgtau yg pinjaman perumahan dengan perbendaharaan sudah lululu pd 15 nov. sejak itu menunggu jugak dan tertanya2 jugak apa langkah seterusnya.


cuba google camana nak tau kan loan lulus, masuk dlm SPPB tu, tp xleh check pun statusnya. luckily ada opismate yg boleh kita tanya2. so check la sama2
pi kat prof google, taip la bahagian pinjaman perumahan.. dekat web treasury tu, cari la bahagian semakan status permohonan...




gambar dr website itu

bila klik dekat semakan status tu, akan kuar satu page spt di bawah:


masukkan no ic kita..

hehe 

so itulah keputusannya.

right away kita telefon pihak lawyer maklumkan tentang kelulusan ini.

next step in a few days kita harap akan sampai la tawaran menandakan kita bersetuju utk proceed loan tu, dan boleh tandatangan agreement.

hihi

wondering how this kind of journey will end.

will Allah make 

belong to us....

hopefully

aminn

p/s: tajuk post sudah lulus, cam bagus je ek? tp mmg betul tak sabar jugak nak lulus satu lagi tahap dalam hidup ni :)

November 23, 2011

perasaan halus

bersiaran lagi.. :)


merehatkan minda dr kekangan PLO.. huhu


kesinambungan entry semalam barangkali tentang 'perasaan halus'


:)


semuanya bermula sabtu lepas..
usai kelas pengajian terus rushing balik rumah utk masak makan malam, mandi dan solat asar, kemudian baru la bergegas amik si comel nisrin 
(abi dah bertolak ke tmpt kursus tgh hari sabtu tu lagi)


balik aje rumah bersama anak kecik tu, perasaan halus itu datang..
masuk rumah, kelihatan, mmg perabot tersusun rapi, lauk yg di masak td sedia di makan, tv sedia utk di tonton, katil sedia utk di baring..
tp, perasaan halus itu begitu mencuit hati nurani..


iyer, perasaan kehilangan,
perasaan kesunyian..


mmg perasaan itu hadir tepat pada masanya. disaat org yg selama ni ada dpn mata.
bila dia hilang, perasaan itu menjadi gantinya.



*saat azan dan iqamat kan puteri kami

semuanya makin terasa pabila masuk hari bekerja
selalunya rutin saya:
-seawal jam 5.30pg bgn utk sesi laundry, basuh tangan baju2 semua (termasuk cd nisrin)
-kemudian pack barang anak ke rumah BS
-iron baju keje
-kejut en suami bangun tido. wpun kadang2 hangin jugak sbb sukar utk dia bgn, tp gitulah rutin harian
-dia dah bgn, saya siapkan anak pulak
*so pagi2 tu kalau en suami malassss sgt nak bgn, mula saya tinggikan nada suara (jgn tiru saya tauu), kalau tak pun sy tepuk bontot diaa haha (ops sila jgn tiru sy lg yee)
*kalau tak buat gini, bila dia bgn lewat, nti dia tanya saya jugak nape tak kejut dia awal2 :P

bila balik keje, rutin nya:
-bergilir jaga anak, means kalau dia nak bersihkan diri dulu, saya jaga baby
-tp biasanya dia bg saya dulu mandi solat baru dia sambung lepas tu

dia la juga teman bergaduh, teman mengadu susah senang..
bila dia tiada... perasaan halus itu la muncul
sunyi nya dunia..

mujur la, si kecik comel itu cukup mewarnai ruang ini..

*saat belah mulut si comel
hmmm.. even camana teruk skali pun rasa nya perasaan halur itu menerjah, kebijaksanaan dalam mengawal itu perlu ada :)
jgn terlalu di hambat emosi.
alaa berjauhan bukan lama, nti dikatakan mengada je lebih. kan??


*pic taken on 1 1 2011.
menunggu saya discharge dr pusat bersalin

*apa la ye dibincangkan oleh bapa, nenek dan pak sedara baru ye ek?
ni front door tmpt nisrin dilahirkan. sekarang tmpt ni dah jadi pasaraya ten ten yang baru di buka bulan 10 yg lalu. pusat rawatan ni dah berpindah tmpt lain.
oh ya, saya belum review kos bersalin di sini kan?

*terima kasih yg amat dekat staff nurse di sini.
 proses dan kenangan yg tak mungkin saya lupakan


*saat nak balik rumah umi dan abi di polisas


harap sampai la maksudnya.
si dia yg di takdirkan menjadi saya, walau pun mungkin saya bukan pertama di hati dia, moga saya yg terakhir utk hati dia

dan dia juga kawan terbaik saya utk saat ini
suka duka tawa riang 
susah senang mudah sukar
perjalanan hidup ini
dalam pencarian
yang dikatakan redha Ilahi
moga istiqamah la kami

:)

salam

sekian.

hati2 ye, musim hujan sudah muncul.



p/s: muka abi lagi glemer la dr tuan punya blog. dah la bubuh gambo tanpa kebenaran empunya diri hehe



November 22, 2011

hobi ku: panjat memanjat eh bukan, hobi nisrin hihi

salam..


hujan je yek? sejuk smpi sakit hidung.. hihi


kisah semalam:


petang, sampai umah BS, nampak baby nisrin duk dalam walker dengan gaya nak terlompat2, terhinggok2..happy je nampak budak kecik comel ni.. hmm pelik juga sbbnya bak kata BS selama ni, dia refuses to be put inside her walker, as she will scream and cry, waive her hand a lot till BS grab her.. tp berbeza ngan ptg semalam..
kita masuk je dlm rumah, terus pengasuh kata, hari ni kena denda duk dalam walker, sbbnyaa.....


.... nisrin suka merayap bebenorr..
merata meronda..


hihih


pastu di ceritakan segala aktiviti


sbg contoh, di tinggalkan skjp nisrin utk ke dapur, sedar2 senyap je mulot so comel tu.. BS pelik, mana si dia pegi nih..
bila dia kedepan, aihhh takde budak kecik comel ni.


tau ke mana dia??


dah masuk dlm bilik BS, dah panjat atas katil dahh
kacau si abah, suami BS..


alahai nisrinnn....


hobi memanjat dia mmg menjadi2


kalau nampak kita smpi kat umah BS tu, jaring grill pun dia nak panjat..


actually risau jugak, kang asyik dok memanjat, tetiba jatuh ke belakang..
yela, BS bukannya all the time boleh monitor nisrin kan..


hmm..


doa je la kita selalu moga Allah selalu lindungi nisrin..



nape nangis lak nih??
:)

ni kes menangis rindu abi selepas buat video call dgn abi
abi is away for a few days sbb bekursus CIDB di kuala ganu..

cian anak abi ni.. hihihi

bila abi away,

satu perasaan halus muncul.

apakah perasaan itu?

jeng jeng jeng

till meet again

daaaa

November 20, 2011

bunga hati

salam.. aih, hujugn minggu lagi.. :) *mode baru lepas jawab test CI huhu*

tetiba mau bercerita ttg bunga..  acu bgtau ada tak mana2 girls yg tak gemar bunga? heeee

tgk bunga adalah kegemaran saya.. tapi tak de la obses sgt, cuma bila sesekali dapat tgk bunga, mmg rasa berbunga je hati ni. kat mana2 je dpt tgk bunga kan.. bunga liar tepi hutan pun bersepah. kalau landskap macam kat tepi lampu isyarat atau mana2 tepi pagar bangunan.. paling senang lagi dekat kedai florist la kan.. :)

meh layan gambo bunga2 yg pernah menghiasi hidup saya.. yg memberi makna tersendiri dalam hari yg saya lalui.



jambangan pertama yg saya dapat dari en suami. tp waktu dapat ni belum jadi suami, masih dalah proses mengenali antara kami. dapat ni pun sbb saya merajuk. kalau tak merajuk, ada dpt tak agaknya. heh pasti tidak! :p
ini pun dah lama, thn 2008 kalau tak silap huhu


besar bunga ni. jarang jumpa. saya petik dekat mana ntah lokasi nya, lupa. tapi yg saya igt, ini hari2 hujung puasa thn 2009, juga beberapa hari sebelum mengikat tali pertunangan ngan en suami. :)


eh apa ni?? 
hehe
ini la dua kotak besar gabak nye 
isi dalam nya adalah bunga2 segar dr cameron yg saya gunakan utk wedding saya thn 2010
ada bunga utk pelamin, centerpiece meja makan beradap, bunga tangan, dan hiasan dulang hantaran pengantin pompuan dan lelaki
rm700 semuanya tak termasuk kos postage
hehe


situasi dalam bilik pengantin heheh
sangat bersepah gile ngan bunga2
luckily saya mmg ada seorg sahabat yg sudi bantu utk touch up mana2 idea mengubah.
mengubah? iye sendiri bikin selepas ada buat homework dan review gubahan hantaran guna bunga segar
mmg bukan profesioanal
mmg bukan cantik 
tp hasil keja amatur yg saya rasa saya sendiri dah puas hati
cukupla
dapat buat semua ni (ada masa) utk majlis sendiri dah kira bertuah tauu


taraa!!
mmg tak semeriah hantaran org lain, tp spt kata di atas, sendiri dpt buat dah puas hati kan..

ini buah tangan utk pengantin lelaki
iye, sebelah saya jugak yg buat since sblh suami tak ramai yang dpt bantu dalam pengubahan hantaran


sumbangan isi dlm adalah dr en suami utk saya
tp gubahan adalah utk diri sendiri
pink!! suka warna tuuu

dalam gambar di atas ada satu item yang tak cukup, kombinasi sirih, gelang batal air smayang dan duit hantaran dalam bentuk cek. idea main taram nyee heheh
godek punye godek jumpa laa jugak

oh ya, gambar2 ni dr kamera sendiri aje, bukan dr cd gambar cameraman berbayar :)


ini hiasan tambahan utk bilik pengantin
mak andam saya yg gubahkan
saya cuma siapkan span basah tu je
:)


ini gambar selepas majlis yer
centerpiece utk meja makan beradab
kombinasi ros dan kekwa dan baby breath dan daun paku pakis

pun gubahan dr mak andam


rangka asal pelamin sebelum di tambah bunga2 core :)


ada tompok2 segiempat bunga kekwa kuning dan satu putih dihiasi dengan paku pakis 
idea asal saya
mak andam yang realisasikan 
hihi


ini penghias sudut tepi pelamin

masih mengekalkan kombinasi warna yg asal
bunga tangan gambarnya tiada pulak simpanan dalam laptop

ada dua set yg mak andam gubah guna bunga yg saya beli tu
usha dr jauh je la ekk :)

seterusnya..

bunga apa ye??


bunga pada kek!! 
idea asal nak buh bunga hidup jugak pada kek
tp risau kot terlayuan so kita tukar bunga krim je laa hehehe

kenangan bermakna thn 2010 utk saya dan seisi keluarga



lagi.. bunga yg dpt lepas kawen
sempena konvokesyen pelajar polisas
en suami berkenan bagi sejambak

hehe hadiah sbb dah preggy ker? 

:)

last but not least
bunga yang paling berharga

bunga cinta
bunga kemenangan


nisrin 1st and foremost picture...

enjoy this entry?? 

sekian






















November 12, 2011

mari bersenam

happy weekend dear semua!


nisrin nak ajak exercise nih. supaya bdn sentiasa sihat segar bugar.


hihi



sebab saya belum dpt kaki jadi saya exercise versi saya je ni tau
 bila bersandar pada pape sekali pun, cam tepi katil, kerusi, sofa, meja rendah, saya suka menjinjit kaki.. haa ni satu bentuk exercise utk kuatkan otot dan jemari kaki saya tau..

aki saya pulak kata nanti saya jadi cepat tinggi..

ini kira fav hobi saya jugak la..

kemudian, dah boring jinjit kaki, exercise seterusnya ialah..


iyerr.. belajar memanjat.. saya cuba kaki kanan dulu.. tak dpt kaki kanan, kaki kiri pulak saya cuba..

ada tempat exercise ni membuahkan hasil, maknanya saya dpt panjat la.. tp adakalanya tak bernasib baik gak.. puas cuba tapi badan saya tak bleh nak di push ke atas..

bila dah berjaya, suka nya saya.

umi saya pun suka..

heheh

ok ok 

seterusnya exercise versi saya lagi..


nampak tak saya buat apa?

time umi saya sibuk siapkan wardrobe saya, saya suka amik kesempatan buat exercise..


sebenarnya masa gambar ini di ambil ini pertama kali saya cuba jaya exercise bentuk ni. berjaya!

1 - masa umi masuk bilik jap amik keperluan mandi saya, terdetik saya nak masuk dalam drawer tu. sebelum tu saya humban kuar dulu napkin tu, supaya ada ruang utk sy duk dlm tu.. ooo rupanya muat sgt dgn saya

2 - eh eh umi dah nampak. kantoiiii!!! 
alaaa siap ambik gambar lagi.
sebelum umi marah saya kena kuar ni..
sabo ye umi 



3 - see umi kaki kanan saya dah jejak lantai semula fuhhh selamat

4 - heeeee see umi n semua. saya dah berjaya kuar.
umi xdpt tgk gaya exercise saya masuk dlm drawer saya tu, tp umi berjaya tgk camana saya kuar.. kan umi kan?

pas ni saya nak buat exercise macam gini lagi tau umi

bole ye?

p/s: alahai nisrin....                                                                   







November 10, 2011

menghayati...

salam..


masih dalam mood menghayati erti sebuah pengorbanan kah? :)
salam aidiladha dr kejauhan.


terasa payah benar utk muncul dengan cerita baru di sini. dihambat kerja yg tak pernah kunjung tamat, dan bersambung tanggungjawab di rumah, mmg menuntut fokus yang tinggi, sehingga terabai dunia maya ini seketika.


ampun maaf jua di pinta.



si kecil itu usianya sudah 10 bulan ++ sekarang..

alhamdulillah.

semakin cergas ke sana ke mari.

bak kata BS 'memanjat sgt rajin, ke situ ke sini, tapii.... bila nak ajak bertatih, malasss'

alamaknya ntah bila nak belajar berjalan..


amboii nisrin...
 menelek apa yg tekun sgt tu..

ke buli abi nih.. 


sungguh, melihat dua org insan depan mata ni, bagaikan satu kekuatan dalaman utk terus melangkah dalam hidup. even dgn yg seorg itu, ada pasang surut komunikasi, dan dgn yg sorg lagi yg sgt aktif dan kdg2 mengugat kesbran melayan kerenah, tp percayalah, ikatan kekeluargaan yg Allah bg saat ini tiada galang gantinya... 



sah! buli abi yee

:)


bertiga dengan mu
pasti lebih baik...
berempat?

insyaAllah one sweet day 

hihi

xlama lagi bulan 12 menjengah.

3 tarikh penting insy akan di lalui.

namun, setiap hari yg sy lalui, semuanya penting utk saya..
moga sentiasa ada kudrat..

ok ye, takat ini dulu, pengubat *utk yg rindu

p/s: sudah bertambah koleksi CD nisrin, 10 + 6 + 1 insert extra + 1 wetbag

suka!!!

setiap kali pakaikan cd nisrin, mesti tick 1 sbg tanda jimat kan satu DD. :)




November 02, 2011

suka suki


contest online yg ke-3 kami join.
kali ni dpt la vote tmpt ke 14 dr 15.
boleh la, ada peningkatan sikit demi sikit.
menang? jika ada rezeki.. adalah..

insyaAllah.

15th november ni keputusan
best of luck k!

maklumat lanjut di:

www.blackmores.com.my 

November 01, 2011

bulan yg ke-10 si dia







nisrin zhafrah approaching her 10 months
first time trip outside of east coast region
location : apartment room no 3068, mahkota hotel melaka