(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

April 15, 2011

cerita ttg nisrin lagi


love u deeply.. baby :)


Assalamualaikum.

.
Time ada mood, ada idea nak update blog, time tu juga lak line broadband ni tak begitu memberangsangkan.. haishhhh.. *sigh

What to do..

Camana bleh ada cite nak update nih? Sumenya gara2 duk BW..and terbaca blog ibu2.. itu biasa kan bila ada baby nih.. dan dlm masa yg sama sambil tgk cite indon kat tv 9, huihh ada sorg pelakon cilik tuuu amatt comell!!! :)

ada satu blog yg saya follow tu ada baby usianya lebih kurg nisrin jugak, dan baby nya di tinggalkan di taska..sepjg di taska yg masanya kurg 3 minggu mungkin, si anak kecil itu telah mengalami selsema dan sakit mata, dan mungkin buat saya juga rasa ter’kujat’ si anak kecil tidak dimandikan, Cuma di lap-lap sahaja.. dan yang paling sadis, si anak kecil hanya minum susu 3 botol x 3oz, itupun berbaki +-1oz utk tempoh si ibu berkerja..spt cerita ibunya.. saya yg mungkin sekadar membaca juga terkesan di hati.. paling tidak selesa, katil si anak kecil juga diletakkan barangan peribadi pekerja taska..

itu secebis kisah..yg saya terbaca.. barangkali ada cerita yg lagi sedih dr cerita di atas.

Sikit demi sikit, saya faham mengapa en suami begitu cerewet nak mencari pengasuh nisrin. Mmg pada awal lagi, taska atau nursery amat tidak sesuai utk nisrin. Sbb kami tiada pengalaman meninggalkan baby utk jagaan di taska jd tanak ambil risiko utk apa2 yg terjadi. (kalau mcm kes di atas, mau asyik cuti je mak pak nisrin ni). Tp saya pasti, tak semua taska/nursery mcm cerita di atas. Umpamanya taska dalam poli tmpt saya bekerja ni, tak dgr lagi cite2 gitu..

 En suami awal2 lagi letak syarat, penjaga nisrin sebolehnya jaga nisrin seorg sahaja. Dlm lingkungan tmpt kediaman dlm poli ni, ada je pengasuh baby, beberapa meter depan rumah pun ada yg jaga baby, selang beberapa buah rumah, ada juga pengasuh baby. Semuanya dah dtg jenguk nisrin, dan mmg macam berminat nak jaga nisrin, sbb kenal kan... tp atas nasihat en suami, saya tahankan, tak bertanya pun boleh tak jaga nisrin. Kenapa nak cari yg jaga sorg baby? Sbb tanak, bila ada yg sakit spt selsema atau dmm atau batuk atau sakit mata atau sewaktu dgnnya, virus2 itu tak mudah merebak.. sbb baby antibodo tak kuat lagi kan.. saya tau semuanya di kuasa Allah, tak semestinya bila si anak kecil duk sorg2 tak dpt sakit, tp sebolehnya, kami mahu mencuba yg lebih baik kan...

Alhamdulillah, jumpa babysitter (BS) yg hampir memenuhi syarat. Nak jaga sorg baby, tp dia still jaga sorg lagi budak, umonya 2 thn lebih.

En suami cakap, kita tak boleh harap banyak dr bs nih, cukup terbit sedikit rasa kasih dan sayang dia pada nisrin.. harap ada belas ihsan dia pada nisrin.. sanggup layan yg mana termampu urusan si bulat kami itu..

Ttg bayaran, asalnya en suami ckp rm300 pun dia sanggup bayar. Tp bila bs ckp rm250, itu dah memadai. Cuma kami kena kuar dr poli utk hantar n ambil nisrin setiap hari.

Ttg si anak kecil lagi sorg yg bs tu jaga, namanya Kaira.walaupun belum masuk 3 tahun, tp mulutnya lancar bercakap..mmg seronok melayan kaira bercakap tiap kali sy ke rumah bs. Kaira pun cantik orgnya. Suka layan nisrin. Kalau suruh cium nisrin, mmg beria kaira akan cium. Siap skali dgn peluk. Sangat bersyukur, at least nisrin ada teman kan? Kaira pun mesra dgn saya. Penah satu hari tu nak ikut saya balik ofis, siap nangis2 nak ikut. :)

Cuma dalam seminggu dua ni, tak Nampak kelibat kaira. Spt kata bs, kaira ada nenek di rumah parents nya, so mungkin nenek dia yg jaga. Saya tak kisah mana2, kalau bs saya jaga nisrin sorg shj pun bagus jugak.

Saya bersyukur, mungkin ini jalan yg Allah beri utk kami dan nisrin.

Kembali kepada blog yg sy baca tu, si ibu juga amat menjaga kebersihan utk si anak kecil. Setiap hari tilam si anaknya akan di sembur dgn febreez. Oh saya amat setuju dgn dia.

Pagi2 lepas letak nisrin dlm car seat dia, cpt2 masuk rumah utk kemas tilam dia, sembur febreeze skali ngan spray dettol yg bleh bunuh flu virus tu.. sembur jugak selimut, bantal2, dan segala bagai dlm bilik tido. Balik umah ptg2, akan kalut sembur bag baju nisrin dengan febreeze dan spray dettol, kemudian unpack pakaian nisrin. Yg perlu di basuh akan saya rendam guna dynamo anti-bacterial + sanitizer dettol. Rendam at least 15 minit, tp selalunya pas nisrin tido baru smpt basuh..(basuh tangan okey..hanya spin je guna washing machine.) dan selalunya mmg banyak jugak pakaian nisrin setiap hari, 3 napkin, 1 towel mandi, 1 towel kecik, 3 helai baju..belum cmpur baju2an di rumah..Kemudian cuci botol susu nisrin, guna air suam + pencuci feeding bottle. Itu pun pastikan kurng 2.5ml utk skali cucian. plastik baju kotor nisrin juga akan saya basuh. Setiap kali nak bg susu nisrin juga, tangan saya akan saya pastikan basuh dgn hand-wash dettol. Setiap kali tukar lampin pakai buang nisrin, sblum pakaikan yg baru, cuci tangan dulu, kalau tak smpt nak basuh, cukup capai, hand sanitizer.. Carpet di rumah ni, time lunch hour balik umah, vacuum carpet n sapu yg mana patut. Kalau weekend, basuh toto, tilam nisrin, bolster dan pillowcase.. kebersihan amat utama kan, sbb tanak si anak terkena jangkitan kuman..

Penat? Mmg penattt.. tp utk pastikan kebersihan yg menjana kesihatan nisrin, saya akan cuba yg termampu.. dan sentiasa berdoa, moga Allah lindungi nisrin, berikan kekuatan dan kesihatan yg baik kepada nisrin.. aminnn

Moga Allah juga berikan saya suami isteri kudrat yg baik utk teruskan perjuangan menjaga si anak kecil ini. Memandangkan nisrin lagi banyak minum FM berbanding susu yg penuh antibodi, jd mmg sy kena alert luar biasa bab kebersihan.. tak salah kan..

Oklah, sekian utk kali ini.

“ada anak itu sangat mengasyikkan...”

Alhamdulillah.

perkembangan 3bulan++ nisrin:

saya perhatikan tangan si kecil ini mula main peranan. dia belajar utk pegang barang, belajar utk grap sesuatu.
paling senang, bolster dia setiap kali nak tido. dia akan gengam. kdg2 baju abi n umi. so, skang parents kena bg rangsangan dekat tangan dia, bg dia belajar pegang sesuatu dan dia kena rasa struktur yg dia pegang.
antaranya, her own feeding bottle, penutup feeding bottle, pastu kdg2 sy bg dia pegang gelang tangan, kdg2 bg pegang broadband. saje suka suka. then nisrin akan tgk dgn asyik benda2 yg dia pegang.

nisrin juga di ajar utk kenal haiwan. heeee dr jauh je lah.
haiwan pertama yg mungkin nisrin kenal ada lah monyet2 yg adalakalanya lepak kat belakang rumah. ada satu petang, abi nisrin bawak nisrin g tgk monyet2, melilau tgk monyet2 lari2 an.. :)

haiwan kedua adalah cat. hehe
tgk kitten/cat main2 kejar2.. nisrin mungkin tak kenal lagi haiwan2 tu, tp al least gelagat kitten/cat main kejar dah catches her eyes pun dah kira ok. harap tersimpan dalam memori nisrin.

pasni nak ajar tgk ikan kat kolam kat jke polisas lak... hehe

nisrin dan ada nada ketawa.. kalau org ganu panggey 'gelekek'.. atau ketawa terbahak2 kot.. ohh sgt bahagia dgr dia ketawa.

asyik main, sampai dah kurang menyusu skang.. :)

p/s: umi plan nak bawak nisrin g photoshoot lah. sape setuju?? jomm ikut skali, g studio. 

2 comments:

ida_F said...

sungguh leka akak membaca cerita nisrin..heroin awak comel lote tu..akak kan ada hero je..hehe

alhamdulillah, bagus dan rajin umi nisrin. insyaAllah,kita mampu usaha..kalau stil kena jangkitan juga nak buat camne kan. akak pernah dengar gak, infections to anak kecil pun ada tugas untuk kuatkan imunisasi dia. at least, tahap imun badan dia 'belajar' how to handle infections. bila imunisasi dia tak di'tested', once kena yang teruk..bleh jadi unexpected. na'uzubillah.

apapun, akak cadangkan awak buat diari kecik untuk nisrin. bulan ni dia dapat buat apa, pastu buat apa. letak gambar sekali. dulu, akak nak buat..tapi tak terbuat. dah anak 2 ke 3, lagiiii tak sempat. hehe

peluk cium mmuahh untuk nisrin ye.

zuriani said...

:) thanks kak ida..

setuju je ngan apa yg kak ida ckp tu.. tp, kita la sedih semacam melihat dia tgh fight utk lawan sebrg sakit.. even selsema pun rasa mcm kesian je tgk muka dia kak.. ayat biasa, rasa mcm nak ganti tmpt die je.

bgsnya cdgn akak nak wat diari tu..tp ntah smpt ke tidak nak wat.. takat edit gambo sikit2 leh la.. :)

kirim salam muah2 kat abid gak..