(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

September 30, 2011

pengajaran kehidupan

salam..


alhamdulillah.. jumaat tiba lagi. sgt bersyukur. as weekend ni harap dpt balik recharge energy di kampung halaman.


sgt homesickness ahaha


plus nak bawak nisrin jumpa tokma, aki n ayah su.
moga semangat baby yg baru baik demam ni pulih.


ermm.. nisrin ngan umi balik ngan aki dulu ptg ni.ahad nanti abi dtg jemput. insyaAllah.


kita bagi abi peluang siapkan sesuatu dulu di rumah.
hihi


penangan anak demam sungguh terasa.


utk si umi + abi: 
masa ganti waktu tido belum topup lg, bertambah dgn work load lagi.. ohh tiap2 hari berpinau mata hehe berjaga malam 2 hari berturut2 shj, tp kesannya terasa smpi hari ni..


workload yg tak pernah surut mmg boleh buat badan yg sedia penat makin penat haha


utk si comel nisrin:
saki baki kesan demam masih ada..
xlalu nak minum susu..
selsema ada lagi..
tak aktif cam selalu..
nasib la makan nasik/oat/nestum mcm selalu...
alahai..


jika nak banding keletihan si umi, letih lg si anak kecil..


Ya Allah, mudahkan urusan kami..




erm... anak dan ibu ayah baru diuji dengan demam. tp sudah terasa mcm2. sbb tiada pengalaman.
tp.. cerita BS nisrin ttg seorg anak kecil berhampiran rumah dia, yang ada penyakit RAPUH TULANG lagi mengaharukan.
beza umo sebulan dengan nisrin...
tp dah berkali2 patah tulang...


disbbkan di kejiranan BS, BS byk tau ttg budak tu.
sejak umo dua bulan lg dp kesan sakit tu.
di suatu hari, si ayah yg dukung baby tu, tak semena2 baby tu menagis sekuat hati. di bawa berubat dgn seseorg, katanya tulang baby ada bunyi, kena bawak g hosp...g x-ray. mmg betul.. patah.


keadaan skang, baru je buang simen utk tulang paha yg baru2 ni patah lagi.


Ya Allah... kuatkan hati dan jiwa mereka.


rupanya, dlm kuantan ni, ada dua kes seperti ini. satu, spt yg BS citer tu, satu lagi baby di kasn bukit goh kuantan.


mcm biasa, kita ini, dgr cerita org yg lagi perit baru buat kita rasa lebih brsyukur... like always.


hmmm, kena belajar belajar kuatkan jiwa dan raga.
nak bg baby sendiri minum ubat pun fail.
byk kena post mortem lagi nih..


ok la, kita stop sini dulu utk hari ni.


tiada gmbr k.
hanya kata2.


selamat berhujung minggu kawan2

September 29, 2011

.. entering 9 months


.. yes she will always be in our heart, forever and ever..


and just recover from her first fever..

how pity she is..


30 sept 2011,

will be sharp 9 months

May Allah always bless nisrin with good health..
good improvement in her milestone..

amin

September 28, 2011

entry gembira sikit2: makan angin

salam..


*dikatakan gembira sikit2 kerana - gembira berpada-pada, masa gembira igt masa kurg gembira. masa kurg gembira, sila igt n kenang masa gembira


*sbnrnya bukan makan angin, tp AMBIL ANGIN heeeee


ambik angin di mana yea?


meh layan picas




ooo ambik angin tepi kolam ye...

:)

okla tu.. ada ikan-ikan duk menari2 ke hulur hilir.. ada anak berudu hitam gemuk2..

hik hik

ambik la angin tu.. sampai laa...


...


...


kebosanan..

haha

tak minat alam sekitar ke dik?

mana boleh cenggitu..

hihi

seterusnya, hari pas kuliah pertama umi di semester dua..

biasalah blank kan.. abi ajak umi n nisrin amik angin tgk view bandar kuantan..

:)




awat masam je muka nisrin..

ooo.. baru bgn tido rupanya..



meh umi pakaikan headband yer.. ada love2 lagi tu..


uih.. geram umi tgk reaksi muka baby comel ni :)


masam lagik.. alahaii..

hihih

next day tu, baby nisrin demam... demam pertama bg dia..

cerita nya insyaAllah next entry.. 

igt 5 sebelum 5 k..

salah satunya..

sihat sebelum sakit..

n




September 24, 2011

terima kasih

salam..


#sedang menyiapkan minda utk ke medan menuntut ilmu ;)
24sept 2011, hari pertama kuliah utk subjek advanced DSP, semester ke-2 pengajian.


harap2 semangat tak kan pernah luntur.


terima kasih.


oh ya, ada sesuatu yg mau sy kongsikan tentang ucapan 'terima kasih'


dua patah perkataan yg cukup mahal nilainya.
sehinggakan ada iklan di tv tempatan yg menggalakkan kita mengucapkan terima kasih atas apa jua bentuk pertolongan, anugerah, penghargaan atau apa shj yg positif kita terima.


sy selalu jugak menerima ucapan terima kasih.


dr student sudah semestinya, pengucap no 1.
usai kuliah, sebelum keluar dr bilik kuliah insyaAllah pasti ada ucapan 'terima kasih, puan'...


mmg kedengaran ringkas, apalah sgt ucapan tu, tp beharga.
:)


oh harap nilai mengucapkan terima kasih ini jugak tak pernah luntur utk diri ini.


terima kasih Ya Allah. atas setiap sesuatu.
terima kasih kpd ibu bapa. atas setiap jagaan, didikan, kewangan, sokongan dan pelbagai lg yg tak dpt di luahkan di sini.
terima kasih buat si suami. atas setiap detik yg kami lalui bersama. senang, bahagia, suka, duka, air mata, keterharuan dan segala mcm rasa.
terima kasih utk ahli keluarga yg lain juga. adik beradik dan yg lainnya. kehadiran yg ada makna tersendiri dlm hidup ini.
terima kasih utk sahabat handai, di dunia realiti mahupun alam maya. atas segala titipan doa.
terima kasih jua utk sekalian umat - para pendidik sy dahulu kala sehingga kini dan juga setiap insan yg saya temui dlm dunia ini, termasuk BS nisrin


dan


terima kasih buat si puteri tercinta. atas setiap detik yg sy lalui bersama. atas setiap telatah dan keletah. atas setiap tawa dan tangisan. 


betul tak kalau sy katakan, tak terluah semuanya hanya dengan ucapan terima kasih.


dan juga istimewa buat pembaca blog ini:



sungguh tidak tersangka, counter akan mencecah 5 angka jua. (may 2009 - present, 23 sept) - counter pertama

counter kedua lupa pulak tarikh sy letak dlm blog ni.. 

terima kasih tidak terhingga. buat pembaca budiman. silent reader atau open reader sekalipun. :)




terima kasih.


dan jawapannya..


sama-sama kasih.


:)

September 22, 2011

kiraan undi

salam.. pagi khamis. hari yg cukup bahagia bg diri kita, sbb dah abis tugas 'melecture' pelajar. tinggal kelas asisst shj yg tanggungjawabnya mungkin 30% shj. :)


alhamdulillah.


proses kiraan undi sempena raya telah selesai dua hari lepas.
kiraan undi nisrin je ye.
mak bapak tak masuk korum dah.


hasil kutipan undi nisrin tak de la semeriah org lain.
tp kena syukur jugak.
rezeki akaun tabung haji nisrin tu.


undi raya = rm 353
undi umi = tabungan umi utk nisrin (yg terkumpul) = rm270
undi abi = tabungan abi utk nisrin (yg terkumpul) = rm140


hoyeah dah bleh masukkan dlm akaun tabung haji.
tambahkan amaun simpanan hari tua nisrin nanti.


tak sbr nak tgk jumlah amaun TH nisrin bila dia umo 1 tahun nanti.
even tak byk mana, tak semeriah mana ke, itu ttp rezeki ok.


kad insuran nisrin pun dah dpt.
tapi, ada salah ejaan nama nisrin pulak.
alahai..


itu pun diharapkan dapat jdikan long term savings utk nisrin.


penah abi pesan:
*baper pun duit nisrin, bila dia besar nanti kita tak boleh bgtau dia.. nanti dia kena belajar menabung sendiri jugak nanti..*


hihi


mau lihat nisrin terkini?


nah sekeping

si puteri ni dah dpt skill baru tiap kali nak turun dr tmpt tinggi cam katil ke, kerusi ke, sofa ke..

kalau dulu dia suka nak sua kepala dia dahulu..
pastu kita banyak kali train kaki dulu turun..

tup tup
dah boleh belajar turun guna kaki

hihi
sgt kelakar ms dia gerakkan kaki n bontot dia saat nak turun tu

baby mmg cepat absorb..

ok jumpa lagi..

mau pulun tanda PB pelajar.

ke ada sesapa nak tolong tanda?






September 21, 2011

pic of the day


pic of the day..

semoga Allah swt mudahkan proses selanjutnya

- tunggu surat dr lawyer
- bayar pembayaran bukak file
- sign agreement
- tunggu salinan agreement dr pemaju
-permohonan pinjaman dr kerajaan (via website)
- pilih bank
- harap semua nya lancar

amin
amin
amin
amin

kawan2.. doakan sy yer...


September 20, 2011

edisi raya: menghabiskan syawal

assalamualaikum..


lama sungguh tak bersiaran. rindu betul dgn dunia alam maya ni..
tiap2 hari dpt bukak blog, tp mmg masa amat cemburu ngan sy.. hihi


musim raya lagi kan?

sesi menghadiri open house dan berziarah raya.
meh layan gambar yg tak seberapa nih..




1- ni masa majlis anugerah ketua jabatan + jamuan raya jugak lah. khas utk meraikan pelajar2 yg dpt pointer > 3.5. ni ok la, students berseronok, pensyarah pun berseronok. santai2.



nisrin ngan abi
muka ngantuk sbb kena paksa bgn awal (mlm sblum tu, jam 1pg baru tido sbb main ngan ayah su dia)
outfit is from : baby poney
headband ; ohbabygirl boutique

akibatnya bila dipaksa bgn awal, jd nye cam gini la...


see melopong mulut ternganga..

sian pulak kalau tgk byk kali..

dah cukup waktu tido, baru la ada mood nak melayan org nak bergambo.
tp blum mintak lagi softcopy ngan students.


update kemudian eh kalau ada.. :)

hari seterusnya,
g open house kawan abi..


outfit from : guess

masukkan pic ni dlm fb, album nisrin 8m..
beli online baju nih, pastu tag la org yg jual tu..
pastu terus dia mintak nisrin jd model kat blogshop dia..



hehe

next..

nak tgk nisrin me-smackdown org?

nisrin geram benor ngan ayah su dia..


dr video, mmg tak nampak mcm nisrin ni 8 bulan ++

sungguh, saya sedang belajar utk menerima hakikat yg baby ni semakin cergas dan lasak....

ini sahaja buah tangan utk kali ni.. 

:)






September 14, 2011

edisi raya: 2 syawal, 8 bulan si comel kami


31 ogos 2011 = 2 syawal 1432H = 8 bulan usia saya.

pesanan penaja (nurse) masa check-up 2 hari sebelum  bulan : elakkan kemalangan.

diakui sgt2, menjengah usia 8 bulan, cik adik ni makin lasak..
merasa la dia: masa duduk, terjatuh ke belakang..
ada gores sini, gores sana kat badan..
ada sekali tu pegi berpaut pd bantal kat atas kerusi, merasa la pipi cium lantai..

suara menangis tahan sakit mencecah alam..

makin berhati2, makin jd..

takpelah, jgn smpi cedera teruk udah la yer..

exploring time barangkali!!


aish..buat muka comel pulak dia


sedondon lagi kita ye sayang..
outfit from gene martino..
ada rezeki boleh beli lg nih..
hihi

raya ke-2, nak balik beraya kg abi..
:)


selain skill merangkak dan belajar utk bgn, skang nisrin macam dah boleh faham erti komunikasi..
bila say 'bye-bye' dia dah boleh lambai tangan dia pada org sy say bye-bye tu..tp utk permulaan baru tangan kiri je..

kemudian, bila dilagukan lagu 'pok amai2', nisrin dah boleh tepuk2..
hihi
sgt comel lah..
makin pandai bergurau..

makan?
haa, mmg memilih sgt..

pandai dia. kalau dia tanak, dia tutup bibir serapatnya..alih kepala tmpt lain
tapi..... 
kalau yg berkenan dgn selera, marah pulak kita suap lmbat2..

oh ya, dah pandai gigit kita..
sakitttt!



moga nisrin selalu dalam lindungan Allah swt.

:)



September 10, 2011

edisi raya: 1 Syawal 1432H

salam semua.. sudah separuh syawal ker? 
hihi kejap betul masa berlalu..
skang..misti ada yg pulun buat puasa sunat + puasa ganti..
tak lupa penuhi undangan open house..
dan juga ziarah sesama taulan..


entry kali ni baru boleh share gambo raya kita..
xperlah lama skit..
agaknya dah basi kot..


:)


special sgt ke syawal 1432H smpi lama sgt nak share entry raya?


~~~


agaknyala kot..
sbb 1- raya 1st 1st ever di rumah parents sendiri..
sbb 2-raya 1st 1st ever bersama PUTERI kecil dan suami..


hihi


jd biarla amik masa skit nak update citer raya, sbb lagi lama kita simpan, lgi tingii nilainya..


1syawal 1432, serinya indah skali..
pg2 tu bgn cam biasa, bukan diri sendiri yg disiapkan dulu...tp mestinya tuan puteri kita...


mandikan dia, awal skit dr biasa..
pakaikan baju kurung utk dia.. oh ya..sudah semestinya sedondon.. hihi
belikan dia headband..
*baper page fb kita belek utk belikan headband utk dia..sume nye sold out..
smpila jumpa di ohbabygirl boutique..

walaupun headband ni lebih comel utk puteri yg lebih lebat rambutnya, tp kita nak jugak... :) abi? geleng kepala je la tgk maknya menata rias. ye ke tgk aje?
di suruhnya kita touch up baby nisrin..buh la blusher ke, pape ke, kasi merah sket pipi anakanda.. hihiih


pas siapkan nisrin, kita tlg mak siapkan susun atur meja. haha 
tipi..tipu..
kita g siapkan diri sendiri pulak.
bab ini kita pass dekat askar2 kat umah lak yerkk..
hihi


3 menu. okey la tu kan..
santapan utk tetamu dan tuan umah.


nisrin duk elok2 ngan ayoh su ye sementara umi g siap2..


yg lain sila g solat raya tau


nisrin geram kat apa tu?? hehehe

usai solat raya, kita makan dulu mana yg sempat. selalunya kaum lelaki makan dulu, sbb kita mcm biasa, ada je keja tak siap.. potong kek lah, siapkan meja utk tetamu cilik, susun atur n mcm2 g..
pas makan dah bleh salam2 ke?

tidak..

selalunya pasti ada tetamu pembuka dulu...


lama2 sket... tgh hari skit, baru la tuan umah blh bermaafan..


pastu sesi bergambo..


hihi



muka ngantuk je puteri kita.. hehe

with her uncle

bergambo2 jugak..tp feeding time jgn skip heheh


dah kenyang, baru leh ketawa riang :)


]
with her dearest tok ma :)




last skali...




us.. as a family






ptg tu aktiviti ziarah umah pakcik makcik since, sblh parents kita dah xde tok nenek.. nisrin tukar uniform, tp xde gambo.. terjilan jugak.. sbb baju raya kan..


ok kita stop sini dulu..


teruskan sambutan perayaan..


salam

September 08, 2011

she struggle most while......

salam wbt

lama betul tak bersiaran. hihi
maafkan hamba yer..

alhamdulillah, 31 ogos yg lalu bersamaan 2 syawal 1432H, genap nisrin 8 bulan..bertambah lagi usia puteri kecil sy..

melihat perkembangan anak kecil dr hari ke hari mmg membuahkan rasa kesyukuran yg tidak terhingga. walaupun tiada la buku khas utk mencatat progress si kecil, tp mata hati ini mmg dpt melihat riak perubahan dan perkembangan anak.. dr usia sehari hinggalah ke hari ni..

:)
:)


kalau ikutkan, selalu je ada kawan2 tanya... nisrin dah boleh buat apa.. heh mcm soalan wajib pun ada..

kalau diikutkan, sy bukan la tukang monitor yg tegar, nak detailkan satu persatu detik tumbesaran anak..tp mana yg penting, mana yg kelihatan di mata mmg kita selalu alert..

dr kecik dulu..
hanya mampu terbaring..hanya suara dan mata menjadi perantara..
pastu pergerakan kaki dan tangan utk menarik perhatian..
kemudian cubaan utk meniarap.. berjaya..
diserikan lagi dgn belajar utk memusingkan badan dlm keadaan meniarap..
paling comel bila otot bhgn bahu dan lengan lenguh utk mengampu bdn semasa meniarap, terus ditekupkan muka ke bawah..
alahai.. cepat betul masa berlalu...

bulan ke bulan... merasa la si anak tumbuh gigi putih suci.. 
5 bulan usianya.. smpikan ada yg tanya minum susu apa gigi cepat sgt tumbuh..
(i wish i can give her my breast milk only)
kemudian belajar nak angkat bahagian belakang bdn utk ke fasa seterusnya - merangkak..

ohh mmg pantas.. baru je 0.5m/j merangkak, dah belajar nak angkat2 badan utk bangun..
aktif betul.. umi ngan abi dilasak sepenuh hati..

duhai anak..
berkembangla kamu dengan positif..
ye sayang..

mulut..walau umi dan abi tak dpt mengerti tutur bahasa kamu..
tetapi alunan itu ttp menjadi pujaan hati..
nanti dh bleh bercakap, mesti umi tak dpt dgr lagi bebelan bahasa bayi indah yg keluar dr mulut comel kamu..

hihi

duhai anak, kamu mmg anugerah terindah, ok..

sob sob

no wonder, dinihari larut malam, saat abi sedang lema tido, umi yg bgn susukan nisrin smpi terlentok2 menahan ngantuk, tp..
bila tgk anak kekeyangan smbung tido, terus hilang mengantuk..
dipanjatkan kesyukuran melihat anugerah ini..

:)


cuma...dalam byk2 perkembangan si anak..
umi paling kagum semasa saat nisrin belajar utk meniarap..
usia 3bulan ++ nisrin belajar meniarap...

i can see, nisrin gave her full energy when learnt to meniarap..
i can see, she struggle most to achieve the step..
her voice, her reaction.. 


agaknya experience yg sama dia lalui masa dalam proses menjenguk dunia dulu..penuh usaha!

hihi

ok ye kita berhenti di sini dahulu..

:)


September 03, 2011

edisi raya: ucapan

salam syawal..


hari ke-5 syawal baru dapat bersiaran. biasalah, alasan nya tak cukup masa.


camana raya semua2?
:)


alhamdulillah.



boleh la yer, hari ke-5 baru ada ucapan selamat raya..
raya kan sebulan..

hihi

kepada teman2 alam maya.
salam aidilfitri buat semua
maaf atas segala khilaf yg pasti ada...

:)

citer raya selanjutnya..kemudian oke.
masih menikmati cuti raya bersulamkan keja2 menanda paper students
nasib...nasib..

hihi

jaga diri
hati2 di jalanan