(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

September 27, 2009

credit

alhamdulillah, 26sept berlalu jua.. sy kini bertukar status, drpd doraemon kepada power rangers.. hehehe nanti ada masa insyaallah akan diupdate ttg majlis sederhana itu.. :)

credit:
  • my special and honour guest, encek cck and family.. ;)
  • my beloved parents, my siblings, my aunties, my uncles, my cousins, my sedara jauh dekat
  • my tukang calit aka make artist
  • my tukang touch up hantaran
  • my beloved close fwen and neighbours
  • and also sesiapa yg terlibat secara langsung dan tak langsung (tukang masak, tukang hidang, tukang angkut kerusi meja)
  • dan sume2 lah....
terima kasih yang tidak terhingga.... :)

ala.. cuti dah nak abis.. keje..keje.. minggu bukak poli ni mesti sy terus sibuk. satu sbb minggu observe, satu mende pun xprepare g.. kedua, sbb minggu penilaian khas, sy nak kena kumpul soalan exam, nak edit lagi, nak print lagi, nak lipat soalan lagi ikut bilangan pelajar, nak print cover lagi.. ermm..penat..penat.. ada sapa2 sudi bantu? weekend 3hb tu, kelas kss.. sy nak kena refresh balik, tang mana dah stop sebulan yg lepas.. botak la kepala cenggini.. kesian kan?

September 24, 2009

aku TAK suka dia

salam..

baru je naik dr mengadap kolam ikan sekangkang kera tuh.. suka sbnrnya tgk ikan2 tu main kejar2.. rasa mcm nak join sekaki.. tapii...tapi...
ada satu makhluk tu yg buat aku rasa xbetah nak lama2 bermanja ngan ikan2 tuh.. iaitu...



aiayaaaaaaa.. cukup hanginn ngan menatang2 ni.. tiap kali nak bersih@cuci kolam tu, mesti aku pasang niat dlm hati..ala2 berdoa.. "wahai nyamuk2 sekalian, jangan kau gigit aku kerana aku sedang berkhidmat utk makhluk Tuhan yg dalam kolam ni"... tp..hakikatnya nyamuk2 tu dengar ker???

aku, kalau kulit x alergik ngan bisa2 sesungut menatang ni xper la, gigit la byk2.. masalahnya, kulit aku tersgt la sensitip ngan sesungut2 kamu itu wahai nyamuk.. bila kamu nak berhenti mengganggu aku??? hmmm...

p/s: aku penah dgr org ckp, nyamuk suka gigit org yg suka makan pisang? betui kah?

September 23, 2009

citer raya (,")

salam aidilfitri.. masih lagi mood raya sbnrnya walaupun diam tak diam ari nih dah raya ke-4, atau dengan maksud lain cuti raya makin nak abis.. tak syok betul lah..cepat benor masa nih berlalu.. rasa mcm smalam baru je balik umah nak beraya... huhuhuh..

raya 1430H thn ni seimbang.. ada sonot n ada yg xsonot.. jom bercerita!! ;)

Ahad, 20 Sept bersamaan 1 Syawal...
hari raya pertama ku mcm raya thn yg sudah2 jugak...pg2 lagi sibuk melayan tetamu dtg, smpi nak bersalam2 ngan mak ayah pun asyik delay aje.. tp nasib smpt aje curik masa khas utk bermaaf2 ngan family, maklum saje, sbg anak, mesti ada gak wat salah ngan org tua n adik2 kan... heeee ptg, sy ikut mak ayah sy g umah pakcik..jumpa pakcik makcik n sepupu sepapat.. pastu diaorg lak dtg umah sy..memg meriah lah..sekali sekala berkumpul mcm tu, walaupun xmuat hall atau leisure hall, belasah aje... yg pasti meriah..mcm2 citer... mlm tu isi masa ngan makan..makan..smbil layan tv, biasa la, time raya kat tv nih banyak citer best.. :) itu cite sonot raya pertama...
*3 main dishes..makan..makan..makan*



*ngan adik yg ke-2*
*ngan family..complete*

Isnin, 21 Sept bersamaan 2 Syawal..
raya ke-dua ku bermula mcm biasa, santai2 dulu pagi2 di rumah, tgh hari baru ku mula melangkah kuar, planning g umah membe2 rapat sejak sek dulu2 je.. mula2 g umah hidayah, pastu ajak hidayah g umah zuliana, pastu ajak zuliana g umah suzana.. pastu g umah haziana.. pastu turn hidayah lak g raya umah kiter.. sedang elok, sepupu dr kemaman lak smpi.. borak2, sepupu pun nak balik. kite pun hntr hidayah balik umah dia. pastu balik solat. pas asar sepupu kita dr besut lak smpi, bawak wife dia. dia otw nak balik umah mertua kat kl. kat luar, cuaca makin mendung.. hmm... dlm kul 6, membe kite lak smpi.. dah mula guruh n kilat2 kecil..haa, bermula la episod xsonot... masa kite kat dapur, baru je nak angkat air nak hidang kat tetamu.. tetiba bunyik.. 'panggg' (itu yg tinger kita dengar).. gelap.. hmmm.. terdiam sume.. agak dah, tripped nih, kena panah dek petir.. hmm pastu g hall, membe yg tgh borak ngan adik nampak api kuar dr satu plug dekat ngan pintu sliding.. hmmm... citer tu xabis takat tu je... magrib tu, baru la perasan...dekoder astro, line tepon, modem internet, kabel hdmi ps3, charger laptop sume burn out..uwaaaa sedih tull! no more astro! no more internet!! baru bercita2 nak layan movie... :(( sadiss!! fikri pun sedih, ps3 dia dah xleh main.. sabo je la.......


Selasa, 22 Sept bersamaan 3 Syawal..
raya ke-3 sy abiskan masa bersama kawan2 gak..g jalan2..makan kfc.. mcm2 citer share.. :D
adik bawah sy, setia g situ sini settle hal modem, line tepon, ps3.. tinggal lg dekoder astro, sbb astro cuti raya g.. 2 malam dah, berkampung di dapur, layan tv2 beramai2... :)

ari ni dan ari seterusnya, mcm biasa je kut..menghabiskan masa dirumah saje.... :)









September 19, 2009

welcome Syawal..

salam semuanya.. xsabo nak sambut satu Syawal, dah kul 12.06 midnite pun xrasa nak tido g.. (jgn bgn lmbt dah esok nih).. g mana yer persiapan kawan2 sumer? tentu seronok kan.. mereka yg dulu nye sorg, skang dah berdua..kalau yg berdua, bertiga pulak.. pape pun, sama2 kita sambut syawal ni dgn penuh kesyukuran, tanda kemenangan dlm menunaikan ibadat puasa. sms wish raya banyak dapat, tp xsmpt g nak balas.. sabo ye kawan2.. :)

persiapan sy? huhuh biasa2 aje, mcm thn2 lepas, sume last minute punyer keje. ada dua hari bercuti sblm 1 syawal, tp suka tangguh2 keje yg patut.
hari jumaat (2 hari sblm raya): bgn pagi tu, sy cuma smpt kemas bilik sendiri aje, basuh bilik air sendiri, basuh bilik air adik yg ntah bila last dia basuh.. huhuh biasa la, lelaki kot.. selagi boleh masuk n guna bilik air, guna je la.. menda2 yg muncul di sekeliling bilik air tu buat2 xnmpk aje.. ye dak?? petg, g santai2 kat kemaman.. janji ngan ayah sy jump kat satu pasaraya tuh, punye lamaa menunggu, berpuluh kali menguap.. huarghh... hari nih (sehari sblm raya).. cukup memenatkannn! aktiviti mengemas aje, dr pagi smpi ke malam.. hehe mujur, esok dah raya!

saya dgn rendah hati, mengucapkan selamat hari raya utk semua muslimin muslimat, famili & kaum kerabat, kawan2 dekat atau jauh.. selamat beraya selama 30 hari!! :)

p/s: xsabo nak melayan tetamu cilik..tiap2 thn pasti meriah..




September 17, 2009

di rumah suda

*gambo ku di cameron*

update terkini dr kampung halaman.. yap!! i'm home already! alhamdulillah.. hihi
balik td jalan xjem pun, kete on the road mcm biasa byk nyer..
hari ni:
*1st time balik raya ngan org tu..beserta anak buah dia 2org, so kami be-4 td..
*1st time dia hantar saya ke dungun tp xsampai ke rumah pun, sbb jalan nak masuk bandar dungun teramat la jem..so sy mintak adik sy amik kat satu kedai makan tu.. (sayu lak rasa hati nak berpisah huhuhuh)..dia nak balik jauh g, moga larat la mata dia.. mujur ada anak buah temankan..
*1st time raya xde kad raya utk dia dan dia pun perasan thn ni xde kad raya.. :)

tp yang penting:
pas raya ni kami akan bertukar status..insyaallah.. doa xputus2 semoga sumenya berjalan lancar.

masa salam2 ngan opismates ptg td, xputus2 ucapan selamat dr semua. mekasih yer atas doa kalian. walaupun org tu sedikit lain macam reaksi sbb ada yg tau agenda tu, tp bg sy selg bende baik, xsalah diaorg tau.. nanti bila tiba masa insyaallah, kite update pasal agenda tu lak yer..ngantuk dah mata ni haa..nak bgn sahur lak nti...
semoga cik abg dan keluarga selamat smpi ke destinasi.. amin..

P/S: bahang raya makin terasa ni.. erm..esok apa ye aktiviti sume? hati2 di jalanan ya pak!!

hari ini dalam sejarah

hari ini dalam sejarah, bila mana seumur hidup ber-blog, tetiba kena TAG. sebenarnya xtau mendape pun pasal tag-tag ni haa.. hehe
pape pun kiter cuba ye mamalutfi ...

kelako..pasal kena tag bab yg sy kurang mahir.. hehe sungguh ni, bab masak memasak ni byk g kena improve..


1.Suka memasak?
heheh susah nak jawab soalan ni..erm, senang citer, suka la kalau masak menu yg kita suka makan n kita tahu camana nak masak..

2.Masakan istimewa anda untuk yang tersayang adalah..
rasa malu n nak gelakkan diri sendiri bila baca soalan mcm ni... sbb jarang sekali masak utk yg tersayang.. seigt sy, sy penah masak spagetti utk family sy.. n masak sardin yg biasa2 itu utk en cck.. hahah (serius bila kena tag bab ni membuatkan diri insaf seketika, kena update g ilmu bab masak2 ni)

3.Makanan istimewa yang anda suka waktu Raya? Kenapa?
ermm... masak xpandai sgt, tp makan sy mmg pandai sgt. kalau bab makanan istimewa time raya ni, sume sy suka makan.. hehe paling sy xleh lepas, satay ayam ngan kuah kacang..ohh menu wajib di 1 Syawal, lagi tu ketupat ngan serunding.. kalau makanan berat, mestilah nasi pape yg mak sy masak.. (isk, lapo lak rasa bila mengenangkan makanan2 ni)

4.Kuih raya kegemaran anda dan si dia?
saya suke makan kuih raya cornflakes madu tu..sungguh addicted. si dia?? xsmpt nak tanya pun, tp setau sy, dia pun sama mcm saya, xberkira bab makan ni, apa yg boleh makan, dia makan aje.. tp tatau la tetiba jd lain lak.. :)


5.Tayang sikit gambar masakan dari anda..hehe..
alaa..kena tayang gambo ker.. mana smpt amik gambo pun time masak2 ni..




6. Tag 10 Orang Rakan anda:
alahaiii..nak cari sapa yer..sorg leh tak..
kite nak tag :


salam aidilfitri ;)


salam semua.. tinggal lagi insyaallah dua hari sebelum syawal menjengah, dan dalam masa yg sama ramadhan akan meninggalkan kita.. sedih dalam gembira.. sedih kenapa? sbb bila bulan ramadhan ni, kita hanya dengan diri kita je, jahat atau baik, cuma hati kita jer..xde bisikan jahat dr makhluk Tuhan yg direjam itu.. hati ni kalau bulan ramadhan rasa tenang aje.. sedih kan..sbb pas ni makhluk tu akan berlegar2 lagi.. gembira pulak kenapa?? of course due to this festive season.. SYAWAL.. nak nak raya pertama kan.. hari yg paling ditunggu2.. :)
awal minggu ni, sy dah kurang mood utk keje, tp tugas tetap kena buatkan. dan hari ni ari khamis, yg xsabo2 sy tunggu sejak isnin yg lalu.. penat betul tunggu.. xsabo nak balik kg sbnrnya..ihiks.. sesungguhnya ingin ditekankan, sungguh e.x.c.i.t.e.d saat utk blik kampung tu, walaupun bila sampai je rumah, xde bende yg luarbiasa menarik pun.. hehe insyaallah, mlm ni sy balik kampung.. arap2 jalan xjem, kalau jem pun, just treasure the moment, nanti thn depan kalau pjg umo boleh kenang moment balik raya thn ni.. balik kg ni, ada 2 hari sblum raya..smpt g wat preparation ala kadar.. selalunya hari2 sblum raya ni sy suka ikut ayah sy g kemaman, tmpt tumpah darah kelahiran beliau, mengagih-agih apa yg patut utk raya kpd sanak saudara, sambil2 mengimbau kenangan lalu.. (chewahh, jiwang smpt aje!!)eh eh tolong sket, bukan jiwang kosong tau... :)
aktiviti lain sblum raya ni, mcm org2 lain jugak la kot kemas umah, time tu la nak cuci mana yg patut, lap tingkap la, kipas la, lantai la, salin sarung kusyen la saling langsir la.. mcm2.. kira ari last puasa tu abis masa ngan kemas umah je..nak raya kan.. xsabo..xsabo..xsabo nak kerah tenaga askar be-3 kat umah buat sume tu.. heheh
mlm raya.. best gak ni, agenda mengisi biskut raya, mengisi angpau raya (si kecik fikri sungguh suka aktiviti ni walaupun bukan duit dia yg diisi dalam angpau tu :D ), aktiviti tolong menolong di dapur, dan ant yg paling penting, aktiviti meng-iron baju raya dan menayangkan utk adik pilih yg mana paling glemer la kunun-kununnya..
sy mohon, aidilfitri thn ni berjalan semanisnya utk keluarga sy, dan semua keluarga2 di dunia ini.. ;)
P/S: SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI UTK SEMUA TEMAN-TEMAN YG MENGENALI SAYA, MOHON MAAF DR HUJUNG RAMBUT KE HUJUNG KAKI ATAS SEGALA KETERLANJURAN KATA2 ATAU PERBUATAN SAYA.. jemput dtg raya.. :)

September 15, 2009

A for ACCEPT

ketika diberitahu 'jadilah seorg isteri yg taat'..hati dan fikiran cuma bertanya 'mampukah diri taat dgn si suami'... tanpa ber-fikir panjang, ada suara mengigtkan.. 'kenapa berkeinginan berkahwin kalau tak mau taat pada suami..sume tu kan pahala'.. 'syurga akhirat yg dikejar kan'...'dan syurga itu ada di bawah telapak kaki suami..'

puasa tinggal lagi cuma beberapa hari..sama2 mengambil kesempatan yg ada utk melipatgandakan kuantiti dan kualiti ibadah.. :)

p/s: hati sudah di kampung, namun tugas hakiki tetap kena berjalan..

September 06, 2009

happy birtdhday dear mummy

salam semua.. adui, seronotnya tika berada di rumah.. seolah lupa segala masalah.. hehe yg paling penting, diriku tidak keseorangan lagi di saat genting i.e ---> BERBUKA dan juga BERSAHUR.. kira okey la tu, ada kala rasa keseorangan.. ada kala rasa keseronokan terlampau.. hihih

menu berbuka puasa:

1) Jumaat --> berbuka on the way nak balik dungun, berdua je ngan ayah, singgah kat kedai makan betul2 3 4 minit sblum azan, smpt je oder roti tempayan ngan air milo-O. ayah sy makan roti canai kosong.. sedappp! balik umah, makan lagi nasik...

2) Sabtu --> dirumah, menunya, ketupat, ikan bakar, nasi putih, sup ayam, dalca, n megi goreng... 1st dalam ramdhan 1430H, lengkap keluarga sy, sbb adik yg belajar kat uia balik bercuti..ayah saya masak special ikan bakar tu, hingga menjilat jari. ngeee sodap!!!

3) Ahad --> hari ni.. mak sy nak buat nasi kunyit (kalau org luar panggey nasi kuning kot), kuay teow goreng, lauk xpasti g... pastuu, mak sy nak belanja makan KFC hehe... sedapp gak nih!! ari ni kan, ari yg special.. it's my mum's birthday!! :D HAPPY BIRTHDAY DEAR MUMMY!!! semoga ibu sy dipanjangkan usia dalam keberkatan, dikurniakan kesihatan yg optimum, dimurahkan rezeki, dijauhkan bala dan semoga yg baik2 saje utk ibu saya.. aminnn..


tp terasa lain jugak la, sbb pg ni ayah saya dah balik ke kuantan, eh silap, bukan balik, ayah saya ke KL.. utk exam PTK utk jawatan j48 nya.. all the best utk ayah saya.. seminggu di sana..so bukak puasa petang ni, tinggal lah mak saya, saya, adik lelaki saya yg 3 org tu.. sorg lagi xde dalam gambo sbb dia yg tukang snap gambo tuh..

4) Isnin ---> esok.. maybe saya akan kembali berbuka sendirian di POLISAS.. alahai... sadis tul lah.. hehehe


pape pun hidup mesti diteruskan jua..kan..kan..





September 05, 2009

we wish...

video

video ini sy dedikasi khas utk en cck sy.. sbnrnya byk kata-kata tak terucap, hanya hati je tau sumenya..

3 minggu dr tarikh hari ini, dlm kalender phone sy, ada tercatat memo yg berbunyi "I wish we can getting engage on this date" ..... :)

insyaallah, sy dan en cck, sedang berusaha utk merealisasikan pertemuan dua keluarga ini..tp sehingga saat ini, mcm terlalu awal nak bercerita ttg sume ni.. tp so far, alhamdulillah, en cck, begitu setia teman sy beli itu ini utk persiapan, malahan sy rasa, dia lagi bersemangat dr sy..

moga tarikh itu, ant momen yg paling indah dlm hidup sy dan en cck..