(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

December 31, 2009

goodbye and welcome


assalamualaikum..
selamat malam semua..
dah lama xmenaip sesuatu di sini.. rindu!
bukan xnak, cuma tak berkesempatan.. tp ari ini, mengejar jugak kesempatan tu, supaya sempat.. sempat nak posting sesuatu utk ari yg istimewa, 31 dec 2009.
tinggal beberapa jam aje sblm kalendar masihi baru akan ditebarkan.. 
:)

ABOUT MEMORIES..
ala2 sorotan yg biasa rancangan tv mahupun radio buat, saya juga berminat nak menyorot utk thn 2009 nih.. mcm yg lain2 juga, ada manis, ada masam, ada pahit, dan ada madu.. complete! :)
awal thn 2009, bermula dgn biasa2 saja.. ops, bukan biasa2, kalau diletakkan pada satu graf, perasaan, emosi sy ketika itu hampir mencecah paras negatif kott..mungkin ada yg bole agak mengapa.. yg tak boleh agak, biarla lupakan saja.. ;) mac 2009, saya g jalan2 ngan family.. g cameron highland.. seronok!! masih segar di ingtan saya.. jalan2 mmg besttt!!! bulan mei, jun, julai, rutin saya di penuhi dgn keje..keje..kursus..kursus.. dan ant byk2 yg plg menjadi kenangan, kursus induksi.. dan sudah mendapat keputusan pun... alhamdulillah... :) sesi julai 09 polisas (bulan jun-nov) memberi peluang utk saya mengajar student kss, yg mana mengambil masa weekend saya, hinggakan rasa terencat jugak kadang2 sbb xdpt pulang ke kampung.. tp, berbaloi dgn bayaran, dan kerenah pelajar2 senior nih.. SEPT 09, bulan yg paling manis.. kerana, saya diikatkan dengan ikatan pertunangan dgn en cck.. dan bulan2 seterusnya hingga ke ari ni, kami membizikan diri dengan persiapan majlis thn depan nanti.. 


saya percaya, tempoh masa yg diberi utk thn 2009, walaupun tidak 100% tp mungkin lebih separuh telah saya guna ke arah yg bukan membazir2, insyaallah.. kerana itu yg menjadi azam saya, dan itu juga yg saya ingin laksanakan.. 


hidup sy utk thn 2009 juga saya  diizinkan utk mengecapi suka duka kawan2 disekeliling saya.. esp mereka yang bertemu jodoh, mendapat cahaya mata.. penuh la page blog saya kalau nak senaraikan semuanya.. selain dr itu, kisah suka mereka yg dpt sambung belajar, naik pangkat dan bermacam lagi.. kisah duka juga tak kurang.. ttg mereka yang kehilangan.. jgn bersedih hati! itu aje pesanan saya.. :)


dah..
saya mau berhenti menulis ttg memori 2009.. sudah siap sisimpul dalam satu diari..
spt hp saya, ada hmpir 300 sms , semua ttg sipi2 perjalanan hidup sy ngan en cck.. 
semuanya atas izin-Nya.. kan?



mari kita buka diari baru..



ABOUT HOPE..
pembukaan tirai 2010, mari kita penuhi diri kita dgn rasa syukur, rasa rendah diri.. mcm kita bukan thn 1431H yg lalu.. sy mohon, diberi kudrat tulang empat kerat utk menghadapi ari2 mendatang thn 2010 dgn jayanya.. azam sy, belum dituliskan secara praktikal, tp insyaallah saya nampak, apa asasnya yg perlu saya capai utk thn 2010... insyaallah..


hidup ini indah jika semuanya kerana ALLAH...

hidup ini berseri kerana mereka2 yang ada dalam hidup kita.. keluarga, adik beradik, tunang, suami, isteri, kawan baik, kawan biasa2, rakan sepejabat, rakan luar pejabat, rakan blog, majikan, haiwan peliharaan dan apa2 la yg bernyawa..


hidup ini mencabar kerana dugaan dan cabaran yg tersedia..


hidup ini manis dgn semua cita2 yg tercapai..


>semoga saya menjadi hamba yg baik dan berkeimanan tinggi..
>semoga saya menjadi anak yg taat
>semoga saya diberi peluang utk menjadi isteri yg solehah, yg taatkan suami saya..
>semoga saya diberi peluang utk menajdi ibu..

>semoga saya menajdi pensyarah yg cemerlang
>semoga saya menjadi PA yang dpt memudahcara pelajar


saya doakan yg terbaik utk kawan2 semua... maaf semua silap salah saya sepjg thn 2009..
mari kita gegarkan 2010 lak!!! hehehe


p/s: selamat thn baru 2010
      selamat pengantin baru utk cik fazlin (jke polisas) dan cik nazmiah (jka psmza)... 
      selamat berpisah utk kak noi dan en jafni.. saya akan rindu panggilan 'SUE' dr en jafni...


;)

December 20, 2009

pictures that colour my heart, today

salam.. cuti awal muharram twin dengan weekend..sungguh mendamaikan.. kerana bebas dgn kekangan kerja, yap, jd sblm sibuk kembali minggu depan, mari kita santaikan diri.. betul, dah lama saya x melalui momen santai di hari minggu, dihambat keja semasa dan keja tambahan.. Tuhanku, bersyukur saya atas peluang yg diberi.. cik abg sedang melaksanakan keje part-time beliau, dah 3 hari.. hehe biarkan..

pg ini, parents n adik2 ada dtg menjenguk saya, sekejap cuma, kerana mereka dlm perjalanan makan angin, cuti2 malaysia dia melaka straight smpi krismas nanti. sungguh, rasa ralat xdpt ikut. at first, mmg decide nak cuti, nak bercuti bersama, memandangkan keje unit exam, saya x sampai hati nak tinggalkan keje dan peg bercuti.. keje saya nanti sape nak tolong back-up?dah la dipertanggungjawab kan sbg ketua bahagian mastersheet nih.. sedih, sayu, sabar, sume bersilih ganti.. ada sesapa x yg mengerti perasaan saya waktu ni? ............

tiada niat utk bercerita lebih2 pun...jd sila la layan gambo2 ni yer..



keterangan gambo:
bersama adik yang ke-2... saja suka2 buh gambo ni, sbg tanda, yg saya tgh rindu sama keluarga sy yang jauh di mata.... uwaaaaa, ralat neh xdpt g jalan2!!!


keterangan gambo:
upload gambo ni sbb menghargai dua peristiwa: satu atas sbb en cck yg sedia bg gambo pasport dia yg terkini. gambo di ambil khas ketika mau menghadiri kursus kenegaraan. yg kedua, atas susah payah beliau mengangkat cermin atas meja kerja saya, n tulis 'Beauty n Beast' itu.. hahah like fairytales..but, i do really hope, the loves, the bond is not like a fairy-tale...tak kisah, siapa lebih mencinta, we are the same, need each other like the breath need the oxygen.. chewahhh.. ;P *insyaallah* :)


keterangan gambo:
kain baju melayu en cck utk akad nikah.. light blue. beli di alam moda kuatan, personally, i like the colour type. and maybe lead to our wedding theme colour, all about blue, touch up with gold colour accecories..sume atas cdgan en cck lah..


keterangan gambo:
20dec2009: the day of match-point of two different direction of two occasions. one is left behind ie. our engagement, another one is where we are heading to.. please, do pray for us, zulkifli & zuriani.. :)

December 19, 2009

episod: brg hantaran




salam semua.. entry update ttg 13/03/10 nanti.. ;p
tak byk lg perkembangan, sikit2, dengan harapan sume selesai sblm waktunya.. spt yg diulang-bgtau, ttg barangan hantaran.. almaklum, skang musim YES kan, jd perlu memaksimakan sehabis yg baik.. biasa, sy cuma manusia normal, kdg2 waktu nak membayar utk beli barg hantaran terasa berat mau memberi uang pd cashier, sungguh seumur hidup sy, xpenah sesuka hati membeli itu ini tnpa sepuluh kali diplomasi ttg kehendak atau kemahuan satu2 benda itu..tp, kali ini berbeza, kerana dia, bakal SUAMI sy, sy niatkan yg sebaik saya mampu.. pujukan dia, bukan org lain, suami kamu juga yg akan pakai.. heheheh yaap, itu jugak pujukan utk hati..

utk pengetahuan, sy memang memiliki sikap yg berkira ttg duit,agak kedekut.. hohoho sila tanya ibunda saya.. melilau sedikit dr topik, telah terbit dr hati, mau membeli notebook/laptop baru, kerana yg sedia ada mau disedekah kan pada si kecik fikri, tp berpuluh kali jugak, perasaan jangan beli menguasai.. siap ada tawaran subsidi dr ayahanda tersyg jugak saya tolak..biar dulu.. sungguh, duit yg dikumpul, bukan senang2 mau dihabiskan begitu saja... takpe, ada rezeki, pasti ada merasa laptop/notebook baru.. ;)

berbalik kepada episod membeli barang hantaran, pada mulanya mmg terasa lain..tp bila habiskan masa berdua mencari brg, terdetik jugak, memang seronok sbnrnya shopping nih..dpt brg yg mmg kita idamkan... soal xsependapat itu mmg selalu wujud, tp alhamdulillah, xlama mana..pas tu settle lah..yang penting, keluar masuk itu mesti sama nilainya..

sungguh, ini satu perasaan dan pengalaman kedua dan juga lebih terasa, lebih diingat, setelah berpeluang membeli masa bertunang sept yang lalu. tp kali ini, momen itu lebih bermakna, sbb menuju majlis yg lebih bermakna nilainya...

'GIFT' for zuriani:
1. gelang
2. jam tangan
3. handbag + purse
4. kasut/sandal
5. perfume
6. telekung
7. tuala
8. kain pasang
9. sirih
10. coklat
11. kek

seperti kata en cck la kan, kalau la, gift yg dia bg ni nampak seketul je atas dulang hantaran tu, nanti dia tambah lagi barang lain, contohnya pen ke..tudung ke, atau pape la yg sesuai.. :)

'GIFT' for en cck:
1. jam tissot
2. kasut keje
3. seluar slack + kemeja + tie-clip
4. perfume
5. briefcase
6. tshirt x2
7. wallet
8. shaver set
9.
10.
11. kek
12. buah
13. coklat

item no 9 dan 10 akan en cck tetapkan bergantung kpd keperluan en cck..
:)

mulanya, sy sendiri pelik kenapa begitu byk sgt nak dia bg pd saya, tp bila en cck ckp, masa ni je kita nak merasa benda2 memberi dan menerima ni, saya akur.. takpe, la kita turutkan mana termampu.. ;)

saya tak sabar nak selesaikan episod hantaran ni, spaya bleh fikir utk item atau step seterusnya.. mcm2 lagi nak fikir, gubahan hantaran, goodies bag, design kad kawen, dekorasi hari kejadian lagi... erm..moga dipermudahkan semuanya.. tp yg paling penting dokumen berkaitan dgn kawen2 ni..

ptg td smpt g alam moda, beli kain utk baju melayu utk akad nikah..warna pilihan en cck, light blue.. ~ cantik warna tu di mata saya..
ok la, till meat again.. wehh, meet lah!!! *perutku lapo.. bye ;)

tahniah

salam semua..
pertamanya, salam maal hijrah 1431 hijrah.. selamat tahun baru semuanya. ketika ditanya apa azam saya sempena thn baru ini, saya cuma senyum..insyaallah, yg baik2 aja yg tersemat dalam hati sanubari.. cepat betul masa berlalu.. :) anyway, selamat berazam ya kawan2!!!

keduanya, saje nak share sweet moments kawan seangkatan.. ada dua perkara 1) tamatkan zaman bujang, 2) ahli keluarga baru.

merujuk perkara 1)
sekalung tahniah utk kawan2 yg kawen bulan dec ni.. last week, walimatulurus kak pitt (kawan masa degree dulu).. :) majlis yg saya g ni kat sblh hubby dia, kat dewan TTDI.. saat melangkah ke dlm dewan yg indah di hias, terasa cemburu dgn pengantin yg ini, beruntung boleh menikmati majlis dalam dewan..




hari khamis 17dec majlis pian lak(satu kelas masa sek menengah dulu, ketua pengawas kami dulu ni).. majlis pian ni xg pun, sbb sy xbalik kg, ari keje..

n hari ni, kenduri rakan satu opis, kak haslina, tahniahhh jugak..

semoga semunya diberkatiNya, ada keluarga yg bahagia smpi bila2 amin... :))

n for becoming wedding for dear frens, all the best for the preparation.. :)

merujuk perkara 2)
kpd pasangan yg sambut ahli keluarga baru.. mungkin sekadar share dr jauh.. utk mazlini, hadiana, nurul akma dan terbaru, herlina... ;) selamat menjadi ibu..

ketiga, hurmm.. kepala otak baru terasa sedikit lega sbb dah abis tanda paper final dan buat markah projek sem 6.. tinggal nak bg pemeriksa ke2 tanda, n key in dalam sistem sblm berhempas pulas selasa dan rabu utk buat mastersheet jabatan..khamis tuh, meeting exam pulak.. n the following week buat mastersheet utk meeting jawatankuasa lak.. xlama lagi 1/1/2010 akan menjelma... cantik la tarikh tu, seronoknya kalau dpt wat kenduri tarikh tu.. heheh

December 15, 2009

tttttt-touch

assalamualaikum sumer..
rasa mcm dah lama tak update cerita di sini..bukan tak mau, tp hebat dihambat keje2 opis..xtau la kenapa mcm byk je keja aku, rasa xpenah abis.. poyo tul ayat, macam aku sorg je keje kat opis tu..hehe maaf, aku ter-over dose. ampun pak! :p

alhamdulillah, aku rakyat biasa2 ni nak share sikit lah, yg mana pada aku satu mende yg boleh dikatakan buat aku gembira.. ie, about my wedding date.. punya la lama nak dpt tarikh, at last weekend yg lepas, baru dpt confirm.. :) jd sila la tgk wed ticker tu, n agak2 la tarikhnye yek.. selain bersyukur, gembira, terasa juga perasaan yg sewaktu dengannya, excited, terharu, cuak, xsabar, gementar dan lain-lain.. :) tarikh itu jga telah aku khabarkan pada family dan kawan2 baik.. dan membawa juga kepada beberapa perkara marathon lain.. update bajet terkini, beli hantaran, dan semestinya kad kawen.. ttg bajet, akan aku dan dia akan ikut apa yg telah dipersetujui bersama, marathon beli hantaran, insyaallah dalam masa terdekat.. kami dah usha barang2 yg diidamkan..ttg kad, minggu depan nak g tempah.. :) sungguh tak sabo!

settle yg diatas, tinggal lagi ttg majlis itu la..baju apa, baju mcmana, makan2, goodies bag, jemputan, gubahan hantaran, dan lain-lain.. yg pastinya, sumenya simple.. asal boleh saja!

tetiba terigt dekat sesuatu yg aku beli utk dia, hadiah hantaran yg sulung..meh la usha pic sket..


lebih kurang yg ni la kot.. :d

sambung lain kali lak leh tak, ngantok la.. penat..

esok exam paper av, good luck utk pke5a n kss1a kesyang.. esok, cik mu ini akan melawat korang time korang jawab exam, insyaallah.. :) till me again!

December 10, 2009

masa anda, masa saya


salam semua..
10 dis, hari ulangtahun seseorang, seseorang yg amat penting pada saya..amat bermakna.. berfikir tentang segala pengorbanan beliau, pemberian beliau, kesabaran beliau dalam mendidik saya, membuat saya terharu..
selamat ulangtahun kelahiran yang ke 52 utk ayah saya yg saya kasihi.. semoga Allah terus melimpahkan rahmat utk en Izazu.. pjg usia dalam keberkatan dan murah rezeki utk thn2 mendatang.. :)
dalam byk2 harapan, satu je paling utama...iaitu, moga ayah saya dapat kembali pindah n duduk bersama ngan ibu saya dan fikri di dungun.. sudah 2 thn seigt sy, PJJ.. Pekan-Dungun.. nasib tak jauh mana kan...

@;>-------

mlm td sebelum tido, sy sempat berfikir sesuatu.. (selama ni xsmpt nak pk2, pun, letak kepala atas bantal, terus lelap..huhuh)..
berfikir tentang MASA.. sepjg hidup sy di Kuantan dalam tempoh 2 thn ni, selain utk keje dan perkara2 wajib lain, ke mana dan di mana masa saya habiskan.. ada kah masa sy byk sy abiskan utk menda berguna, berilmiah, positif atau pun sebaliknya.. ermm.. apa yg saya buat utk isi masa2 yg sy dapat dlm sehari2 itu...
fikiran terus menjalar kepada org sekililing saya..
IBUNDA saya: selain masa utk bekeja, masa dengan keluarga, beliau minat bercucuk tanam bunga2an..kat umah tu, ada pondok khas, utk bunga orkid.. pastu ibu sy suka kumpul majalah Mingguan Wanita dan Mastika.. ada masa lapang, majalah itu yg di bacanya..kira ok la kan..
AYAHANDA saya: saya jarang jumpa ayah saya sejak keje ni..kalau dulu weekend aje la kan..tp seigt sy, ayah saya ni xde hobi khas.. mungkin yg paling nyata, dia suka main golf la..selalu practice kat umah.. dulu, masa sblum renovate umah, time kecik2, bila dia pukul bola, kitaorg adik beradik2 ni la yg kena cr kat mana peginya bola golf tuh.. hobi lain, tentunya dekat kereta2 yg ada kat umah la..polish situ sini.. penah saya kena bebel sbb keta CCA saya kotor, dan sy beri alasan xsempt basuh.. hehe..
ADIK2 saya: lebih tertumpu pada games kot.. still youth..
TUNANG saya: ermm, si dia pun sepjg sy kenal dan berkawan, xde perkara khusus sy dia suka buat.. setahu saya, dia suka bersukan.. suka main bola, suka futsal...dan kadang2 suka heret sy g kedai buku utk beli bahan bacaan.. tp kira ok la, ada koleksi buku kan...
now, move on to my blogger-fwen..
aziyana: minah kecik comel-cute ni, seorag yg gigih la pd pendapat sy.. dulu time dia nak kawen, dia belajar ttg bunga dip, buat sendiri n setahu sy, terima tempahan utk kawan2.. dan skang, berminat ttg decal, decoupage (english style decoration i guess).. tgk la blog dia..sy pun lom smpt menilik betul2 lagi seni jenis ini... umah dia pun xsmpt g tgk..agaknya mmg decorasi inggeris la kot.. hehe tp kira ok la..mmg nampak hasilnya kan....

kak ida: seorg lagi kawan blogger, dan juga officemate, ermm..berminat mengisi masa dgn buat bisnes.. hehe kira ok jugak sbb dpt side-income kan.. pastu setau sy, suka baca n giat mengumpul novel2 inggeris..

ida: sorg lagi teman blogger.. dan sy rasa hobi dia skang ttg cup-cakes yg penah menghiasi blog beliau.. sy ada x masa utk hasilkan mende2 comel dan sedap sebegitu????

huda: puan huda kita ni dalam proses nak dpt baby..seronoknya, ada team kat opis ni.geng2 bakal ibu.. sooo seronoknya diaorg ni, leh isi masa dgn pk segalanya yg terbaik utk baby...sedia itu ini...beli itu ini.. sy, belum lagi la kan kalau bab baby2 ni..

saya lak??? xyah pk jauh2 la..sem ni pun cukup..sy rasa most of the time, sy abiskan utk fikir ttg keje...keje..keje..hampir setiap ari dtg opis awal, n balik ant yg paling lewat, sehingga kan kalau sy balik awal, sy akan kena perli2 manja.. heheh.. xtau la, mungkin sy jenis cenggitu.. petang2 septtnya abiskan masa g riadah kan..main badminton kesukaan ke.. jalan2 ker.. penah 2 3 kali, petang2 tunang sy dtg kat meja opis sy ni tutup buku keje saya, shutdown laptop ni..then ajak balik.. hehe sem ni weekend pun keje secara xrasminya sbb ngajor KSS.. tp tugas itu dah abis minggu lepas.. bermula weekend ni, secara rasmi, sy bebas dr KSS.. huhuh..

sungguh, tgh mencari minat baru selain dr kerja seharian dan favourite person.. membaca? ada la satu dua buku, tu pun xpenah abis... berbisnes? hahah xreti... hehe
nanti la sambung....sehingga jumpa jawapan..

ni sume berfikir sbb usia dah menginjak satu lagi angka..dan nak masuk thn baru dah..kena improve kan diri kita kan....till meet again


December 09, 2009

menyelit

salam.. baru je dapat menarik sekelumit nafas lega (oh, pastinya ttg kerja unit exam, walaupun sumenye kucalana, berserabut).. moga minggu2 exam berjalan dengan lancarnya sehingga 17 dec ini.. gooooooood luck utk deary students.. (errmm.. deary ker??)

xde citer terbaru sgt ttg majlis kawen, cuma sempat usha2 aje..
--> tgh cari kedai utk upah baju melayu masa akad nikah utk en cck.. ntah kat mana kat kuantan ni nak cr tukang jahit melayu lah.. kain sampin utk dia skali..
--> baju akad nikah sy, sy dah nampak kat satu tmpt tu, dah 2 3 kali g, tp kedai nye tutup aje..tak terambil pulak contact numbernya.. sy terasa ingin sekali pakai baju tu.. en cck pun ckp ok.. tp, sudahnya xtau bila nak g..asyik busy aje..
--> survey brg hantaran skali nih.. dlm otak, mcm2 nak.. hehehe

yg pasti tarikh majlis yg ttp pun belum ada..poyo x? huhuhu
kdg2 terasa jeles bila tgk blog org, yg majlisnya bulan jun 2010, dah siap begitu begini.. dah ada itu ini.. ntah la..ada ada la tu ye zuriani.. ;)

okla nanti smbung g, perlu kudrat utk siapkan keje. actually, ada janji ngan en cck nak g release stress, naik bukit pelindung, tp last minute, dia ada game futsal lak.. so, sy dgn rela hati kena mengalah..biarkan dia dgn sukan kegemaran dia.. so, sy pilih utk menyiapkan keje saya.. ok take care all
cauuu :)

December 08, 2009

zuriani@ age of 27


assalamualaikum.. lama x update cerita.. busy..busy yg amat.. hehe
tapi nak mencuri sedikit masa.. wish diri sendiri
SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KE-27 utk diri sendiri..
:)
:)
:)

maceh atas sume wish.. dr en cck, dr ibunda, dr fikri, dr kawan2 sekalian...

November 28, 2009

aku terpaku

salam.. cuti raya makin abis.. perasaan sedih mula terasa..uwaaaa, rasa xsanggup.. kalau la masa boleh diperlahankan seketika.. *pasrah*

tp cuti ni ada pergerakan sedikit tentang majlis kawen nanti.. 2 3 hari duk ngadap I.E tgk web org, blog org, iklan org, rencana org, sume yg berkaitan perkahwinan.. emm, susah jugak mau memilih utk diri sendiri.. ttg warna seumpamanya, sy dah decide, tp bila tanya ngan pihak satu lagi, di tanya nya kita kembali xde warna lain ke..sudahnya sy hanya mampu senyum.. xpe la, itu boleh di bincang lagi..

tp, ada dua perkara yg saya hampir sahih utk gunakan..
1) segala mcm berkaitan majlis, baju pengantin 3 persalinan,pelamin, bilik tidur, tmpt makan beradap, kanopi, aksesori berkaitan, make-up sy insyaallah akan gunakan perkhidmatan kedai ANJUNG SERI PENGANTIN, tempatnya di dungun ini sahaja. ownernya kawan mak saya rupanya.. td g kedai tu, basic pakej spt yg sy senaraikan kecuali kanopi, harganya rm1300.. berbaloi-baloi x? td xsmpt discuss detail sbb anak kakak tu mintak dia balik cpt..so esok dah buat appointment ngan kak yati tu..so, esok akan didetailkan ttg segala benda yg berkaitan. kebetulan mak sy lum keje lagi.. hoyeay! kalau g sendiri, mau xtertanya..  masa tunang ari tu, sy sewa veil aje ngan kedai ni.. tak sangka kawan mak rupenya.. hihihi

2) ohhh, sy bukan mengada2, tp cuma mau realisasikan impian perkahwinan.. sy inginkan perhiasan bunga dulang hantaran utk putera idaman hati dengan bunga hidup.. sy ada 3 tmpt utama skang yg insyaallah under budjet.. a) kedai bunga yg dekat umah sy yg ari tu sy penah beli setgh dozen utk hantaran tunang  b) contact online melalui satu blog tu, yg direct ke cameron highlands c) melalui cik nurul huda, yg sy ketemui masa btn ari tu..dia ada buat bisnes fresh flower ni.. dalam byk2, pilihan c menjadi idaman.. tp ini cuma perancangan awal.. sbb dlm kepala masih ligat nak sahihkan % kebarangkalian guna fresh flower ni.. lagi satu gabungan bunga yg mcmana yg nampak cantik..ohh, hampir terlupa.. sy ada tanya ngan pihak merisik_gallery.. upahnya rm55 per dulang yg guna fresh flower ni.. *smile*

ant hasil gubahan yg betul2 buat saya terpana:
boleh lihat di blog ini.. saya mmg terpegun.. tuan punya blog pun mmg murah hati share ttg ilmu ttg gubahan fresh flower ni.. mekasih yaaa
gmbr berikut nye sy cilok dr merisik gallery fotopages..










sebaris kata2 je.. begitu meruntun kalbu.. ahaks~ :D

ohhh,jika en cck baca post ini, sy nak dia tahu, sy nak sgt guna sume2 seumpama dalam gambo di atas...........
tp, the other side of me, kena pk back-up kalau awal2 dia reject.. huhuhu sadis..

---------------------------------###----------------------------------------------------
abaikan sementara, semalam, raya qurban, petang, smpt meluangkan masa ngan family, g mesra mall.. huihhh punye la ramai org sempena pembukaan satu semaket yg gantikan giant. namanya TMC.. xmasuk situ pun.. adik2 fokus utama mestilah kedai cd ps3 mereka.. saya dan mak sy; mata hati terus tertumpu ke carlo rino sbb mak saya dah dpt sms menyatakan ada sale.. hehe dan saya, setelah berdiplomasi dgn bijak, telah beli satu purse.. walaupun dah 2 kali letak semula purse tu, tp.. beli jugak..sambil buat membe card carlo rino.. hehe kalau en cck agree, buat terus hantaran kawen nanti.. tp, ketahuilah semua, purse sediada mmg daif sgt dah..dah koyak.. hehe *malu tp benar* tp masih boleh pakai lg.. rega purse tu asalnya rm189, ada diskaun 20%.. xsabo nak pakai sbnrnya.. heheheh

udah2 la melalut wahai zuriani.. keje kome dah siap ke? heheh
ops, time to stop! till meet again.. take care

November 26, 2009

dua


salam semua.. 
melihat ticker di hujung window tempat bersidai ini.. 
sudah 2 bulan rupanya tarikh itu berlalu.. 
alhamdulillah..sume ada, suka duka perit bahagia.. complete.. atau dengan kata lain, dia betul2 mewarnai hidup saya, warnai dengan cat yg saya sendiri xtau jenama dan brand apa.. tp cukup indah.. terkesan.. :) kerana ada ketika saya gembira kerana dia..dan ada ketika saya sedih, juga sbb dia.. 


saya ingin sekali kelihatan seperti dalam ticker itu, berbasikal dengan dia dalam dunia yg nyata.. insyaallah, one day hopefully.. :)


tp, jgn risau 2 bulan, usia yg masih baru.. baru yg amat.. byk lagi mau di lalui lepas ni..kalau bg ibu mengandung, masih duk mengalami alahan dalam tempoh 2 bulan ini..


doakan kami yer semua..


p/s: teringat pesanan dia, moga sama2 dapat jaga ikatan melalui sebentuk cincin itu... 


selamat hari raya qurban, utk dia yg disayangi, keluarga, teman2 dan semuanya..

 

November 25, 2009

A Kaleidoscope of Color

 from a useful web..i found something interesting about colour.. 

There's no question: choosing wedding colors can be one of the trickiest tasks a bride has to cross off the list early on in the planning... read more 
 
 
petik lagi.. "I always tell the brides who write to me to simply go with colors you love..." ermmm..nice sentence..but when too much colour that keep appears in minds, much time needed to make some perfect filter..ahaks!

.....
....


...... blurr actually.. agaknya kena tido..tido..dan tido lagi.. 

tp kita try tgk yg ni dulu..
 1) about silver
SILVER
{Silver Palettes}: Silver is upscale and elegant - its a color that speaks to all things antique. It makes a beautiful compliment to Winter weddings & it's metallic quality really makes it special.
 
 
2) about plum (purple)
PLUM
{Plum Palettes}: Purple has strong, historical associations with royalty, especially in sacred contexts. But thanks to the fashion world, purple's taken on a whole new life, and becomes challenging and mysterious, glamorous, and ever-so-slightly chic. Especially when paired with other complex hues like charcoal or even gray. Perfect for Winter & Fall weddings.
 
then the combination looks like this:
 

 
cantik ka?
seswai ke ngan kulit pengantin perempuan yg x berapa cerah n pengantin lelaki yg gelap manis tu? hmmm..

kita try lain ek??
3) about blue aqua
AQUA
Aqua Palettes}: Fun-loving, fresh and vibrant. A favorite of beach brides, especially tropical ones. But aqua shows up in plenty of other places, too. It's a favorite paired with chocolate brown for brides who want a fun and modern palette, and aqua and hot pink are also make a pretty palette. Here lately we're even seeing aqua paired with red which makes for a lovely duo.


hmmm.. sungguh tidak sabar mau settle kan sumenya.. masa terdekat ini, insyaallah akan menjejak kaki ke kedai pengantin di luar sana.. mau laksanakan a short survey lah.. wahai ibunda..sudikah menemani anakanda mu ini? 

p/s: terlalu ingin kan seorg wedding planner.. sapa yg sudi dengan upah yg boleh dibincang..

time to smile


assalamualaikum.. suprise!!! ahaaa.. kenapa happy wednesday??? sbb, diriku, jasadku, rohaniku suda berada di kampung halaman di hari rabu yg berbahagaia ini.. alhamdulillah selamat sampai.. menumpang kereta abang mr cck, konvoi bersama ngan cik mek ja kita.. moga selamat sampai insan2 kesayangan saya tu.. *smile*
ada sedikit sedih.. baru je jumpa org tu semalam, hari ni berpisah lagi..insyaallah, sekejap cuma kan?.. 
lama sudah xbersiaran kan? ada sesapa yg rindu sama gue? adaa! adaa! pemiutang! hehe yo..yo la. eden tau gaji baru masuk, akan aku settlekan hutang2 kad kredit, bil tepong, broadband, my ccd dan segala macam lagi.. uhuks!
 
TAHNIAH
tahniah atas dua sebab.. 
pertamanya umum untuk kesemue calon Kursus Induksi Umum & Khusus, Pulau Pangkor Jun 09 yang lalu.. khasnya utk kami2 yg konvoi beramai2 ke sana.. masih segar di ingatan perjalanan hari itu, atas sbb dan musabab utk disahkan perjawatan.. masa dapat result tu tergamam..aku lulus! hehe alhamdulillah...tahniah kawan2 sume nyer yer.. sama2 tunggu tarikh keramat seterus nya utk dapat surat pengesahan dalam bidang yg kita cintai ini.. *smile*
keduanya..tahniah utk sume peserta kursus kenegaraan atau shortform nye, btn.. aku sudah lepas utk melalui kursus yg dilabel dengan pelbagai nama itu, bermula 19 nov - 23 nov yg lalu di kem bumi jati, shah alam selangor.. walaupun belum tau lagi keputusannya, tp utk melalui momen2 dalam kursus itu, sudah dianggap berbaloi utk terima ucapan tahniah.. boleh dikatakan setiap slot, di isi dengan ilmu kenegaraan.. dan sungguh! hati ini, jiwa ini. sayang pada tanah air malaysia.. moga Allah terus merahmati negaraku ini.. 
*smile*
 di kem ini, macam2 menda baru saya belajar.. tunggulah,. ada masa kita share sesama.. 


RAYA 
alhamdulillah, sebelum bertungkus bungkus utk exam pelajar, diberi peluang utk bercuti raya qurban.. 5 hari termasuk weekend.. sungguh sukar utk dapat cuti pjg mcm gini.. selalunya weekend pun mcm ari keje lain sbb masih mengadap muka2 yg dahagakan ilmu, mengadap white board, projektor, komputer, marker, buku AV, heee tp mungkin tidak utk weekend ini.. mengambil kesempatan ini, utk mengucapkan selamat hari raya aidiladha utk semuanya..balik kg berhati2 ya.. ari ni, alhamdulillah, sang suria kembali bersinar setelah malap hampir seminggu.. *smile*

PENGANTIN BARU 
atas sebab g kursus btn, ada majlis walimah yg xdapat sy pergi weekend ari tuh.. satunya, majlis membe baik masa @KMPP 2000-2002, cik fauzan kita.. sungguh.sedikit terkilan xdpt tgk dia.. sbb dah planning baik punya nak g kelate nuh.. nak bawak ccd g sana.. Selamat Pengantin Baru, moga bahagia ke anak cucu, dapat anak ramai, selamat jadi isteri solehah.. keduanya majlis sepupu saya.. tp parents dah g, kira wakil la tu kan.. selamat pengantin baru jugak utk kak long.. *smile*

KERJA MASA CUTI

walaupun bercuti, tp akan saya pastikan masa sy tidak terbuang begitu aje.. byk mende dalam pkran ni nak buat.. fokus utama tentunya berkaitan persiaan majlis kawen, yg sy dgn ikhlasnya mengaku belum mula pape lagi nih.. dah mula cuak.. nanti xpasal2 kene tangguh..oh aku tidak sanggup.. hehe


hajat di hati mau dibuat sesuatu pada rambut ku.. terasa ingin melayer kan..agak2 comel x???

 

November 10, 2009

mereka2 dlm hidup saya

salam semuanya...kabare? wes mangan? :)
alhamdulillah, aku sihat..hati, emosi dan perasaan..sudah berdamai dgn itu orang..setelah berdebat gitu gini.. dan selalunya bila baru baik dari bergaduh, mula la terasa mcm baru kenal je ngan dia..malu2 je.. hehe kelako.. tp dia bukan topik utama mlm ni.. ehh, tp tetap ada..ada dihati.. ;)

saje mau bercerita tentang ketiga-tiga permata hati ibu bapa n aku di dunia ini..tentang mereka, hero-hero dlm hidup aku.. aku ditakdirkan oleh-Nya utk mempunyai 3 org hero yg sume ada kerenah masing2.. meh layan cerita aku.. :)


*ayie*
nama panggilan dirumah : ayie
usia:23 thn, thn ni
status: anak ke2 dlm keluarga (tp ada gaya2 mcm abg sulung aku)
cerita-ceritut: dia rapat ngan aku, sbb kami ant yg terawal lahir, jarak umo dalam 4 thn ngan aku..dulu masa kecik panggey dia dgn nama 'li' aje asal dr singkatan nama dia, fadli, tp sejak adik aku yg no 3 lahir, agak pelat, sebutan 'li' jd 'yi' lekat la nama dia ayie.. hehe cerita terbaru, sejak menjadi penanam anggur yg berjaya sejak berhenti keje beberapa bulan lepas (kecikkan syarikat), dia akhirnya dpt tawaran sambung degree, di UniKL, dlm kos network system.. alhamdulillah.. inilah masanya, ayah aku nak tgk dia sambung belaja, insyaallah tercapai jua.. mak aku masa call bgtau dia dpt sambung tu, tetap dalam nada takde perasaan..gembira x..sedih pun x.. aku pun xtau sgt background tmpt tu, tp asalnya dulu BMI kan..namanya.. mmg mahal kos utk bayar, moga dia dpt la pinjaman MARA.. ayah aku iya2 nak dia sambung, sbb dr gayanya tu mcm dh xminat belaja.. dia kan, tanam2 anggur pun dpt beratus sebulan dek tanggungan mak bapak.. moga dia berjaya la dlm studynya.. 3 jan nih daftar.. :) alhamdulillah..syukur..



*emi*
nama panggilan: emi
usia: 19 thn, thn ni
status: anak ke3 dalam keluarga (tp ada gaya abang ke2 aku)
cerita-ceritut: skang dalam pengajian di uia, ala-ala matrikulasi, tp under uia..paling suka bertekak ngan org dlm umah.maklumla anak ke3....xleh jumpa lama2, mesti ade je bende yg xkena..insan yang paling suka berbelanja di rumah..masa kecik2 dulu, suka bela mcm2 haiwan peliharaan..hamster, ayam, burung, kura-kura.. tp bukan dia yg tukang bg makan..hmmm..baru2 ni result sem pertama dia kuar..congrats utk dia, kira ok la pointer dia..moga dia berjaya jugak dlm study dia, jd anak yg soleh....amin....


    *fikri*
nama panggilan: fikri, adik..kalau nak usik dia, suka panggil fikrok..heheh
usia: 8 thn, thn ni
status:anak ke4 @ bongsu dlm keluarga (kdg2 ada ala2 diktator)
cerita-ceritut: seorang yg xpenah ada perasaan..selamba mcm gitu aje.. baru aje menghabiskan peperiksaan akhir thn darjah dua.. sblm exam, kakak dia byk hari dah nasihat, suruh study.. dia xnak, malas, letih la.. hmmm. utk thn 3 thn 2010, dia ditawarkan menjadi pengawas sekolah..nak gelak aku dgr cite mak aku yg nih..tunang aku pun gelak bila tau fikri nak jada pengawas.. bila ckp ngn dia, terus aku mengigtkan dia tugas2 seorg pengawas sekolah.. haha fikri dah xleh g lambat sekolah, nanti buat malu je pengawas dtg lewat.. :) fikri...fikri...


*penampilan istimewa* hehe
sapa istimewa? si baju biru? ooh, mungkin, tp yg lebih istimewa, yg dlam balang itu..kami membayar rm56 utk tengok mereka2 itu.. :d
tp si baju biru itu.. hero aku yg ke-4..
persamaan ant keempat-4 hero di atas, nama mereka.. sumenya ada 'mohd' di hadapan nama mereka.. dan nama kedua dimulai dengan huruf z.. zulfadli, zulhilmi, zulfikri dan dia..zulkifli... dan aku.. mohd zuriani.. eh silap.. nur zuriani... 

sekian.. mau tidur lena.. recharge energy, for another day, tomorrow..insyaallah.....

November 09, 2009

aku, aku dan dia




salam.. entry ni patut di tulis semalam, tp disebabkan signal brodband yang _______ (kuat,lemah,slow,perlahan,lembap,mengong) haaa pilih jawapan mana yang seswaiii.. jadi baru ari ni boleh post..

kesahnya, lagi sebulan usia aku akan mencecah 27 tahun..kalau dihitung2, usia tu dah cukup dewasa utk mengemudi haluan kehidupan.. tp, dewasa2 pun seorg aku, semalam aku buat keje yang xberapa nak dewasa jugak.. ntah nape, xde keje cari keje.. ada perselisihan faham dengan buah hati kesayangan.. hati aku sebu... puncanya, aku jugak, terlalu ikutkan hati muda aku..sampai masa tutup pintu kereta tu, aku tau ada tangan dia, tp aku tetap tarik, dan ari ni, baru dia bgtau lebam tangan dia.. kesian..dan menyesal... ntahlah.. tp mungkin sudah terbayar, sbb satu ari semalam aku xleh fokus. smpi ari ni pun..td kuar, ajak dia makan.. niat di hati mau settlekan sumenya, supaya tenang dua hati ini...moga dipermudahkan...tp xtau la.. kami sama2 keras hati..itu fakta..barangkali.. heheh

mungkin ada hikmah sumenya..aku dan dia, dua insan yg berbeza..pasti ada masa bertelagah, ada masa sependapat, ada masa cemburu, ada masa berkasih syg.. aku harus redha..

November 08, 2009

dari hati

adakah sayang,cinta atau kasih sesama manusia itu perlu kan sebab? jika bersebab, adakah bila hilang sebab itu, hilang la perasaan sayang,cinta, atau kasih itu??

5 sebab..
ada satu malam tu, aku sempat meminta tunangan memberi 5 sebab kenapa dia sayang aku...
dia menjawab..

satu..sbb zuriani ni huduh..tp dia comel.. (hmm susah betul dia nak ngaku aku ni comel kutttt)
--> bila aku tua nanti, agak2 aku ni comel lagi x pada dia?

dua..sbb zuriani penyabar.. hehe
--> yg ni aku rasa lain sket..sbb kadang2 aku hilang sabar, dgn automatik, suara aku akan naik ke tahap 10, mengatasi suara sekeliling..smpi pernah dia tegur, jgn smpi meja sblah boleh dengar kita gaduh.. :d dan dia..dia suka menguji tahap kesabaran aku..

tiga..harapnya zuriani ni baik la orangnya (jawapan mcm xkena ngan soalan kan)
--> insyaallah, moga dia selalu doa agar sy menjadi seorg muslimah yang baik, baik luar dan dalam, baik akhlaknya..

empat..harap zuriani dapat menenangkan saya..(sama mcm atas)
--> aku selalu arap, setiap kali dia tgk aku, hilang segala masalah dia.. doa aku, moga ia berkekalan sehingga akhir hayat kami..

lima..harap zuriani dpt berkongsi hidup ngn saya.. (sama mcm atas)
--> yap..nobody else..moga dia jodoh aku, dunia dan akhirat.....

mungkin..masa berkawan, bercinta, bercinta masa bertunang, suma rasa indah..amat berharap dr hati yg paling dalam, sumenya berjalan lancar sepanjang perkahwinan..ada pasang surut pun, moga kami tabah..kuat dan saling menyokong...

dan, dia juga akan bertanya, kenapa aku sayang dia.. n jawapan aku xpenah berubah, aku xboleh bg jawapan yg tepat..aku xtau kenapa aku syg dia.. hehehe alih2 dia yg bagi jawapan.. jawapannya, sbb dia syg aku, tu yg aku sayang dia.. hmm boleh jadi jugak..

p/s: tinggal lagi 17 minggu utk ke tarikh mac 2010.. wahai masa, cepatla berlalu....... heeeee

November 07, 2009

here are...




assalamualaikum sumenya...
terasa ingin meng-update tentang majlis perkahwinan..tp hati agak tersentap..sbb nya checklist beserta bajet, awal2 kurang dipersetujui oleh encik tunang kesayangan..mungkin over-budjet bagi beliau.. tp bg aku, selagi dalam bajet, bermakna aku blum spend sesen pun utk itu, jd semestinya masih dalam keadaan selamat, dan masih boleh direvise-revise sehingga nilanya se-optimum yg mungkin.. dan itu jugak bukan bermaksud aku akan gunakan sehabis yg mungkin simpanan sedia ada. ohh tidak sama sekali..bukan senang nak menyimpan, dan takkan sekelip mata utk aku habiskan, walaupun utk majlis yg menjadi kenangan seumo usia aku dan anak cucu cicit dan cuit aku.. kali ke-dua encik tunang mintak buku bajet tu, dia bulatkan nilai2 RM yg dia kurg berkenan.. sabo ye encik tunang, wait n see, sejauh mana kurang berkesan nye bajet tu...

MAJLIS IDAMAN
sudah byk kali kedgran di telinga ini, majlis aku nanti akan grand dan meriah? kenapa? bagi mereka yg bilang begitu mungkin kerana diaorg nampak sbb aku ni ANAK SULUNG dan ANAK TUNGGAL PEREMPUAN.. hmmm..tp bg aku itu bukan alasan kukuh..sapa2 yg berkeinginan dan berkemampuan boleh saje memanjangkan niat.. tp, apa sbnrnya nilai grand itu? lokasi?? brg dlm goodies bag? hantaran pengantin? apa pulak nilai meriah? tetamu yg ramai dan berpusu2?? hadiah yg diterima?? masing2 punya penilaian sendiri kan...
aku sendiri mcmana? sehingga saat ni, aku dan tunang aku punya pendirian yg sama, kami menginginkan majlis yg sederhana dan ringkas sahaja.. sederhana dan ringkas juga punya banyak point utk dibicarakan.. ringkas dr segi apa? adat? (xde bersanding,xde hantaran yg berbagai2) simple? xde persalinan tukar2 baju kawin?xde sesi photo-shot? haaa itu kena pk lg panjang..

tetapi, jgn risau, insyaallah, aku kira kalau pandai mengadun warna, susun atur, dekorasi keseluruhan, yg simple atau sederhan ttp jadi menarik.. yg penting, keselesaan pengantin, keluarga, dan tetamu yg diundang pd hari tertentu.. paper pun, aku masih lagi dalam situasi blurrr.. :)

CHECKLIST (nilai bajet terpaksa direvise balik)

  1. TARIKH : belum confirm, insyaallah cuti sekolah mac thn depan.. kalau xsilap 13 mac 2010 mula cuti..
  2. LOKASI: di rumah parents sy aje.. perkakas yg terlibat adalah kanopi.. sy bajet sy akan tempah dua, utk tetamu. pengantinnya makan saja di porch kereta.. hahaha ataupun tepi kolam sekangkang kera dilaman rumah tu...my mummy tolak mentah2 bila disuarakan mau dilaksanakan di hotel di sura dungun sana... berangan boleh!
  3. PELAMIN, BAJU NIKAH,BAJU SANDING, BAJU BERTANDANG, BILIK TIDUR : ini sudah tentu sewa aje...jimat kos dr tempah.. in case kalau baju yg pelik2 la.. so insyaallah, aku akan mula survey bulan dec nanti, di dungun sahaja.. nak cr yg berkenan di hati.. ada beberapa tema yang menjadi pilihan, tp pape kena g tgk kat kedai dulu.. hmmm... mengikut kata ibu-ku, ayah ku ckp xperlu bersanding2.. akad nikah n terus layan tetamu.. itu idea bijak jugak, sbb aku xperlu bermalu-malu atas pelamin... heheh boleh jimat kos utk baju jugak kan...tp kena tunggu kata encik tunang jugak.. WARNA: kalau nikah, tunang aku menginginkan warna ungu..yg lain2 tu dia xkisah..tp ada petua, jgn pilih warna yang menenggelamkan kita.. dlm pilihan aku, hijau muda, silver, putih, light ungu..
  4. BORANG NIKAH, KEBENARAN BERKAHWIN, HIV TEST: insyaallah akan mula beroperasi bulan januari nanti..termasuk la book tok kadi dan mencari saksi.. dan ini akan berlaku bila tarikh tetapnya sudah ada
  5. MAKE-UP: kalau dpt aku nak booking ngan sekali item no 3..kalau mahal atau selepas test make-up mcm xseswai, igt nak mintak tlg tukang calit masa tunang ari tu.. hehehe kursus kawen?? done!
  6. HANTARAN UTK ENCIK TUNANG: aku dijangka menerima 7 dulang, so sewajarnya aku membalas 9 kan.. list nya sudah ada.. dan akan mula dibeli DEC n onwards..
  7. HIASAN UTK HANTARAN: perkakas nya bunga dulang, warna, konsep gubahan... hmm..yg ni belum jumpa idea menyeluruh. yg berkenan tu ada, tp bajet kena lebih sket...ini aku akan mula berpikir dan laksanakan bila ada mood. mood maybe JAN 2010 jugak..
  8. BUNGA PAHAR: yang ini belum pasti lagi mcmamana..next year baru pk.. haa sila la jgn bertangguh..bila nak mula pk mmg xtau lagi, tp bajet utk ini dah disediakan..JAN 2010 akan mula fikir
  9. GOODIES BAG: Isi dalam, salah satunya bunga telur, yg lain tu tunggu cik abe decide. senang cite, aku malas nak pening2, complicated nak pilih apa yg kununnya terbaik utk diberi.. paper bag, atau bekas pun xpk.. paling awal JAN 2010 baru mula pk..sesetgh org begitu rajin merekabentuk tag trimas.. aku belum pasti lagi malas atau rajin
  10. PHOTOGRAPER/VIDEOGRAPER: yg ini kan, encik tunang kata xpayah ada.. tp bg aku, at least biar ada la..utk nikah pun ok.. most precious memory.. bila nak book, n sapa..xpk lg..sbb cik abe mcm xnak ada kan.. xpun sendirian berhad aje...
  11. MAKAN: yg ini sahih dah caterer.. kena tele ngan list atau anggaran tetamu dulu..hmm, biasanya banyak kena spend utk makan2 ni.. tunang ari tu, makan utk 100 org pun dah rm800.. kalau 1000 org mau dekat rm8000 kalau rm10 per person.. kena bincang ngan dear parents..
  12. ALBUM: kalau xde photograper, jgn berangan utk ada album yang berbagai2 tu..(custom album lah..printing album lah).. heheh tp ini ada dlm bajet..jgn risau
  13. KAD KAWEN: akan ditempah paling awal JAN 2010.. tgh survey2 gak ni.. yang ni, kami akan pakai duit kutu berdua.. xtau smpt ke tak tunggu jumlah bajet nii.. kad kawen pun kena ada back-up in case yg ditempah tu takut xcukp..
risau jugak..ada yg tertinggal dlm checklist ni..

KEINGINAN:
aku terlalu inginkan bunga hidup dalam majlis ku.. hmmm.. bunga apa tu cik kak? hehe bunga kertas!!!




November 02, 2009

baki



welcome november 2009.. ;)

Insyaallah, baki thn 2009 sama2 kita isi dengan perkara yang manis dan baik2 ajer.. kejap betul masa berlalu...kan?
just wanna share a simple story..dua minggu lepas, g makan secert recipe ngan kak liza.. saat itu terlalu mengidam makan gourmet pie..huhu walaupun tahu, kenyataan nya gaji akan lambat lagi masuk, dan seharusnya tidak enjoy sangat bab makan2 ni..tp xleh tertahan2.. hehe nasib, makanan yg diidamkan ada..cuma kena tunggu lama sket.. tp mulut ni xreti nak mengomel..bercerita..
sunuk la kadang2 kalau leh spend masa ngan kawan2..
penutup makan malam tu, ada sorang dak kecik comel, dtg kat meja kitaorg duk..sambil dengan gayanya yg comel... dia pegang lengan sy, dan terkeluar la dr mulut comel nyer "mama..mama" sambil tgk saya... saya ajuk je la balik perkataan tu.. balik tu, xrasa pape g dengan perkataan (atau mungkin panggilan tu).. tp.........
selepas dua tiga hari, baru terkesan di hati..sungguh manis.. sy mengharapkan sy ada peluang utk dipanggil gelaran seumpama itu dari mulut kecil seorang anak.. amin......

October 29, 2009

sakit ke?

Salam semuanya...hahah homesickness almost change all the habit and regularly done hobbies such as updating the blog and anything relating with this cyber world.. :)
antaranya:
  • almost everyday, i never forget to call home just to talk to my hero, and most frequently ask question is: adik igt kak no tak??? hehehe sadis sungguh sakit ini..... usually only 2 to 3 times a week..
  • almost everyday, i will come early to office..around 7.00 am to 7.15 am..and, only today, the mood to switch on the notebook has come..selama beberapa hari ni, duk peram aje notebook nih..
  • dan jugak, hobi meng-iron baju keje.. sampai stok minggu depan dah siap di iron...selalunya hari ahad je iron baju, ni tiap2 hari iron..
  • lately, aku juga makin garang ngan students...kesian mereka...
hehe tp xtau la, if this really becoz of the homesickness or not..this weekend, KSS's class will start on like usual..

i am not eager waiting for dec!!! 1st: wanna follow my family going for a twin trip: working (for my dad i.e meeting) and vacation (for the rest of family members) hehe tp, xtau la dapat keizinan dr-Nya atau tidak, memandangkan musim exam masa tu..n of course, the biziness will always follow me..
2nd: i wanna start to think properly, seriously,confidently and so on 'ly' 'ly' lah about my wedding! :D berangan xsudah2..

October 25, 2009

kuatkah??

just arrived from my hometown.. perasaan sayu dan sedih sedikit menyelubungi diri.. nak nak kali ni, sume family pakat hantar..mujur hujan agak lebat, jd xlama sesi bersalaman, kalau x mau banjir halaman tmpt menyewa ku ini.. sungguh, 2 hari bercuti,xcukup utk menghilang rindu di hati.. xpuas g tidur atas tilam vonoku, xpuas g main ngan ikan2 dan kucing2 dirumah, xpuas g bermanja ngan family...mau homesick gak minggu nih.. kelako, dah tua2 pun rasa homesick gak kan.. tp itulah tanda@nilai kekeluargaan dalam diri seorg yg bernama zuriani.. heheheh

dear myself, stop thinking about sad things..put in your mind, what we go through (perpisahan dengan keluarga) today is in searching Allah's redha..niatkan kerana-Nya..
moh membusykan diri......

p/s: saya cinta,kasih,sayang,rindu sama keluarga saya..TUHAN je yg tau sumenya...

October 21, 2009

dia bawa pergi penat saya



salam semua.. ari ni smpi ke umah agak lewat dr biasa.. sbb ada ujian 1 audio visual, abis dalam 6.20pm..pastu g kafe tapau nasik.. lapo, mengenangkan kerenah anak didik ku.. pastu masa kat kafe jumpa g ngan students, borak2 dulu... smpi umah dlm 6.40pm kot..termenung jap 5 minet, sbb kepenatan, mengenang rasa kesunyian dan keseorangan lagi.. xsedo diri betul xsolat asar g..huhu pas solat, doa dibacakan fikiran terus melayang jauh ke Jalan Haji Khalid..pastu terus dial 09-8******..si kecik fikri yg angkat.. rinduu betul ngan adik sorang ni.. dgn suara poyo, tidak ada perasaan, dia berbual dengan saya..

kakak:assalamualaikum..sapa eh?
adik:ho..adik nih.. (bukan dia nak jwb salam pun)
kakak: fikri wat mende tuuu?
adik: duk main..
kakak:fikri..kak no letih la fikri..banyok kije, boleh dok kak no nok cuti ek??(kak no ialah nama panggilan di umah)
adik: kak no dok leh cuti..
kakak: (dgn suara terkejut bertanya) bakpe dok leh cuti nyer? doh letih ni..
adik: kak no dok payoh cuti..terus BERHENTI KEJE.. kabo ke bos kak no, kak no nak berenti keje..
kakak: hahahahaha

advanced sungguh jawapan itu..hilang segala penat bila terdgr suara si comel tu.. dgn lawak selamba nya..saya rasa rindu sgt dengan kerenah dia..pastu terus ckp ngan mak, citer la dialog kami, mak pun gelak besar... dah paham sgt ngan kerenah fikri tu....
doa saya: moga dia membesar dengan baik, menjadi anak yg soleh dan pintar.. amin...

October 20, 2009

moga ada


salam semuanya.. alhamdulillah, masih diberi peluang dan ruang utk terus bernafas dan menghirup udara di muka bumi indah ini.. moga kita semua dipanjangkan usia dalam keberkatan..sungguh, tanya la sapa2 saja di muka bumi ini, sume ingin hidup lebih lama, agar sume perancangan dapat terlaksana.. :) aku juga begitu.. moga keredhaan Allah mengiringi kita sume yap..aminnnnn..
masih ditengah2 minggu bekerja.. keje mcm biasa bertimbun2, mcm xcukup masa, esp nak menanda papers students.. cth: diri sendiri: Lab report 3, Lab Report 4, tugasan amali 3, tugasan amali 4, tugasan 2 kss menunggu utk ditanda.. itu utk audio visual.. utk amali 1, mcm biasa, worksheets and experiments..bab projek sem 6 lg memeningkan kepala hehe sekadar ingatan utk diri sendiri. kdg2 terfikir, kalau pelajar selalu merungut xcukup masa, sbnrnya pengajar pun xcukup masa dalam mengejar dateline. tp layankan aje la rutin harian tu yek... jgn sampai terjejas emosi sudahlah..
saat ini kan, hati ini dihimpit sayu.. (versi jiwang sudah kembali)... tp xtau nak citer camana..jap lagi nak kuar, nak dinner bersama org itu, n kemudian nak hntr dia g terminal.. yap, dia bercuti balik kg selama 3 hari.. so kalau di hitung2 ari senin next week la baru dpt tgk kelibat dia..huhuh mujur weekend ni, sy mcm xde kelas KSS tu, sbb sempena hari keputeraan Sultan Pahang, so hajat dihati ingin la sekali pulang ke kg halaman.. supaya ms itu terisi dengan baik..
ahad yg lalu, sy g opis, amik paper utk dibawak balik tanda kat umah, kendian, duduk sekejap kat meja dia yg disayangi. sambil di tangan ada sebatang pensil dan kertas A4, sy sisipkan nota utk dia..n sy letak kat satu tmpt dengan harapan dia akan jumpa nota tu.. kdg bila ngan dia, xkesemua kata2 keluar..tp bila sorg2, mcm byk pulak idea.. sy teringin sekali nak tau apa perasan dia bila baca nota tu.. heheh agak2 dia dah baca belum yek nota tu??
semalam,saya amek komponen utk satu modul tu, sambil duk mengira2 tu, ada sorg encik tu dtg duk kat kerusi tmpt sy amek komponen...mula2 tu tegur2 biasa2 jer..pastu terus terkeluar ayat dia 'ni tanya je ni, boleh tak?'..sy gelak aje sbb dah boleh agak.. 'apa dia encik?' 'dgr cite dah tunang.. camana perasaan dah bertunang?lega?' hehhe kan betul! sy jawab la..'ala encik xkan xmerasa bertunang dulu2 tu..' encik tu pun jwb, 'tunang..dtg dulu pun duk luar je..' :) cite dipendekkan. 'ni aku nak bg nasihat... ko bila dah kawin ngan dia nanti, sume ko kena terima..baik buruk dia sbg suami ko..kalau dia xbg ko balik raya kat kg ko..ko xleh balik..ko tau x??.. ko xleh cite sikap buruk dia kat org, pape dia buat kat ko.. ko leh cite yang baik2 jer...' hehe sy senyum manjang... pastu sy pun mencelah ' encik, betul ke sy dgr, org laki ni bila kawen, sikap dia berubah?'... smbil angguk encik tu jwb 'betull..aku lagi laa..' ayat terhenti di situ.. 'tp pape pun kita berbalik pada agama..' :) ermmmm cite abis di situ, sbb pastu ada student dtg jumpa encik tu.. yap, saya hargai nasihat beliau, dgn cara menceritakan semula pada blog kesygan sy nih... seigt sy, dia lelaki pertama kot yg nasihat sy bab bab nikah kawen nih.......
jauh dlm hati, insyaallah, sy sedia terima sume kelemahan dan kebaikan yg ada pada tunang sy skang.. dan sy harap dia pun sama...
ini petikan ayat yg tunang sy penah bg pd sy..
"hmmmmmmmmmmm.....maha suci ALLAH tuhan yang MAHA dalam mengasihani hamba2nya....*** (nama yg tunang sy bahasakan diri) cuma menumpang untuk cuba mencurahkan nilai kasih yg kecil seorang hamba kepada hamba untuk insan bernama zuriani...."

October 11, 2009

cerita pendek



dear my sweet page:

assalamualaikum, saje ngengada upload g pic di hari 'kecil'ku.. hehe ari ni genap 3 minggu berlalunya tarikh tu.. dihimpun kan dibawah coretan sepanjang minggu.. layannn
OBSERVE
alhamdulillah sudah melalui saat itu.. sungguh mendebarkan.. pape pun keputusan, saya sedia terima saje..especially when it comes to english evaluation. and i fail to converse in english during that class. undeniable, i need to learn, learn, learn and learn how to teach in english.
SEDIH TP REDHA
ini bukan cerita saya, tp cerita org disekeliling saya...
Mastura Mokhtar (10/14/2009 1:24:59 PM): awk
Mastura Mokhtar (10/14/2009 1:25:15 PM): emi deliverd baby prematured
Mastura Mokhtar (10/14/2009 1:25:36 PM): emi kehilangn anak prempuan dia yang sangat comel
Mastura Mokhtar (10/14/2009 1:25:38 PM): emi sempat jaga untuk 9 hari
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:24:29 PM): baby dia x samapi 7
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:24:34 PM): dalam 6 bulan lebih la
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:24:51 PM): dia ada komplikasi sistem bdn n infection juga
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:25:04 PM): ibu n baby kena
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:25:12 PM): tapi emi dah ok la sikit
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:25:18 PM): emi alhamdulillah
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:25:18 PM): strong
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:25:26 PM): dia dah leh hadapi
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:25:28 PM): tapi tau la kan
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:25:31 PM): dalaman dia
Mastura Mokhtar (10/14/2009 2:25:36 PM): sian la
--> emi dan mastura mokhtar adalah kawan saya masa Matrikulasi KMPP.. alfatihah utk baby emi..
kisah ke-2, student perempuan yg patut sy temuduga LI dia, nama nya Siti Khajirah...jumaat minggu lepas lagi kawan baik dia ada dtg cari sy bgtau khajirah balik kg sbb ayah dia sakit tenat.. pastu hari berikutnya, dia sendiri sms saya bgtau ttg pasal ayah dia sakit, n dia maybe dtg poli paling awal khamis(15okt) atau jumaat(16okt) bergantung kpd keadaan ayah dia.. sy ckp la ngan dia, sy akan cuba inform unit LI pasal dia nak mintak interview lewat ni. Pagi Khamis, sy terjumpa kawan baik dia tu, sy tanya la pasal khajirah ni. n dia ckp la, yg ayah khajirah dah meninggal ari rabu tu.. innalillah.. alfatihah utk arwah student saya..
EXCITED
al-kisah, ada sorg kawan saya, baru pas test drive the new city..hehe tanak citer byk, doa saya moga dia dpt beli kereta idamannya.. :))
JERAWAT
pagi jumaat lalu, cuaca sgt la baik.. sy suka cuaca demikian. :) tiba di tmpt finger tec, ade sorg encik tu sengih2 kat saya.. sy senyum aje, dah org senyum kat kita kan.. tetiba "Zu, naik jerawat sebutir, koya ah tu" heeeeeee malu seh... yana yg dtg keje ngan saya ketawa aje.. yana ckp "akak masa dalam keta ngan akak, yana xperasan pun ada"..
SKT
skt saya lum siap edit g..dah 2 minggu. xtau kenapa lambat sgt produktiviti bila melibatkan skt nih..n xtau bila leh siap..asyik tertunggak dan tertangguh aje..
UNIT VOLTAN TINGGI
unit voltan tinggi adalah satu litar dalam litar TV yg berfungsi menghasilkan ber-puluh Kilo Volt voltan utk di-supplykan ke anod pd bhgn tiub gmbr. pada litar ni ada dua komponen penting, iaitu pengubah keluran ufuk dan tripler. dalam nota sy, bhgn pengubah keluaran ufuk cuma ada perkataan sgt special kerana lilitan sekunder yg sgt byk, dah menghasilkan voltan keluaran yang sgt tinggi jika dibandingkan dengan pengubah biasa. tetapi... bila terbaca nota student KSS sy, perkataan SGT SPECIAL itu bertukar menjadi SGT MENARIK.. :D