(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

November 01, 2012

365 hr + 10 bulan

31 okt 2012, hari ni, anakanda yg dikasihi, genap 1 thn 10 bulan..
insyaAllah lagi dua bulan, menjengah 2 tahun..

:)

mende paling kelako, ada opismate yg dah ada 4 anak bg laporan dekat en abi, ayahanda nisrin 'boleh tahan ligat anak demo'.. hehe ligat = aktif.

itulah..
cam seolah2 terfikir byk kali kalau nak bawak g majlis..

cam mlm td, ada program malam kecemerlangan pelajar jke pkk, anakanda nisrin boleh naik pentas saat persembahan pelajar..
i guess muka i masa tu mmg blushing..tak terambik pun dia dr stage tu.. huhuhu

kiki biarla yer, dia sedang explorace sekeliling..tanpa segan silu dengan siapa2..

ok nisrin.. 
2 months more to complete ur second year.

dah ready jd kakak?
:)       

October 23, 2012

Singgah Raya - kediaman sendiri bah 2

assalamualaikum..
sambil2 melayan kerenah anak, sambil2 la update blog..
nak sambung cite Singgah Raya..
:)

kali ni 'showroom' bahagian dalam umah lak..
org lain update skali dgn progress dalam umah, i update umah kosong semata2..hihih
boleh la yea..


anakanda jugak yg rasmi masuk duluuu.. :)

takpe la nisrin, buat cam umah sendiri yea, umah kosong je lagipon.. :)


ruang tamu.. 
dr segi keluasan tu, sesuai la ngan jiwa raga i.. cuma kalau dah duduk cni, penting jugak pembahagian, area mana nak letak sofa nyer, tv nyer..ruang santai nyer.. ruang ni jugak kena divide dengan partition utk letak meja makan..
wondering jugak, ruang bawah tangga tu apa yg sesuai nak letak..meja camana yg boleh bg menarik skit sudut tu..

clearer image for this section..
kan best kalau boleh hire interior design.. opss, ayat yg septtnya, kan best kalau ada banyak extra money utk amik interior design.. :)


yaa, lower part umah ni ada bilik..so kalau malas nak berkg di dua2 tingkat..duk je la kat bawah.. hihih
nisrin jadi model pintu..
pintu nak masuk dapur.. :)


close-up section nak naik tingkat atas..n washroom..


ops, sory, gambar gelap..
introducing, the kitchen..
dr segi keluasan, dapur la sedikit keciwa..sbb saiznya/luasnya takde la besor mana..
masuk peti sejuk, drying rack utk pinggan mangkuk, extra rak, dapur lagi, penuh la ruangan memasak ni...
:)

dlm byk2 rancangan utk progress yg dekat sinki ni la paling nyata berupdate.. :)

and,
ada satu lagi ruangan..
iaitu...

yes..another small room di lower part rumah ni..
hihihi
tp kalau nak dapur tu nmpk lagi luas dan marvelous, boleh la renovate, buang dinding..
atau kalau nak idea pelik, jadikan la bilik ni dapur tambahan.. selalu rumah ada dapur kering, ada dapur basah kan..
atau, idea lain, buh je meja makan dalam bilik ni..deko cantik2..buat meja makan utk family..
tp kelemahannya, kalau invite kawan/saudara/sesiapan utk makan2 dekat meja, tetamu kena lalu dapur la dulu baru leh makan.. tak syok la pulak kan..

kemudian fikir la yea..


nisrin merenung..jauh ke hadapan... :)

ok next..move to upstair.. jomm jomm

terang kan bahagian tangga ni.. sbb cermin yg pemaju buat tu.. :) dan juga ada sedia point utk lampu/mentol..
:)


sudut pandangan dr atas.. :)


my model/talent sedang berlatih naik tangga..hihihi

naik je atas, ni la section yg pertama jumpa. sedikit kelemahan, ant ruang yg paling gelap la di sini..planning to have another santai area di sini, cuma kena boost up pengcahayaan tu la.. :)

bahagian atas ada 3 bilik..satu master bedroom..2 bilik utk anak2.. 

gambar taken dr inside master bedroom, boleh nmpk terus lagi dua balik..

tp, lupa pula nak snap view dr tingkap master bedroom.. 
:)

bila ye boleh bermalam di rumah sendiri ni yek??

hihihi

ok, sekian bahagian dua - inside lower and upper part of our home sweet home..


p/s: tak puas lagi menatap rezeki yg satu ini..

October 20, 2012

SInggah Raya - kediaman sendiri bah 1

assalamualaikum..
salam weekend.. weekend ni i got no class..pagi2 sabtu ni ada aktiviti gotong royong bersih, touch-up taska politeknik..i sempat join kejap je, biasala dengan anak kan..kalau tgh hari dah smpi waktu tido.. selebihnya en suami je la g menyumbang tenaga..

syawal dah 2 bulan berlalu..dah nak masuk musim raya qurban dah kan.
btw, i baru nak share citer raya.. SINGGAH RAYA! kiki
kalau TV3 buat cite Singgah sahur.. i ada cite singgah raya..

syawal hari tu kami ronda 3 negeri pantai timur..
raya pertama di sebelah keluarga en suami.. pasir mas, kelate..
syawal ke dua, kami balik dungun, terengganu..
syawal ke berapa yer, (lupa pulak) turun jejak kuantan.. ziarah raya kawan2..dan salah satu agenda nye ialah..


for the first time and foremost, inilah kami pertama kami secara rasminya dapat berdiri depan kediaman sendiri..bermula dari proses booking, tgk ukuran cuma melalui rumah contoh dan advise dari seller kotasas..
tak percaya pun ada rasanya.. 
alhamdulillah.. rezeki tahun 2012..
secara ringkas, perumahan ni dah mula dibuka secara rasmi sekitar mei n jun..so masa kami datang ni sudah ada rumah2 yg sudah siap direnovate sepenuhnya dan diduduki oleh empunya.. jiran sebelah pun ada tu.. :)


officially ours.. 
this unit is the last phase for phase 1. buyer sebelum kami tu kena reject loan, so seller offer pada kami.. juga unit yang paling murah antara rumah yg ada.. so kalau tgk pengcahayaan pun tau kan, mengadap matahari petang..tp senget beberapa degree la..no directly towards sun..

tp takpe, kalau ada rezeki masuk umah ni one sweet day, boleh la tinted sliding tu kan..
i mmg jatuh cinta la dengan tinted kalau ijau lembut..sama macam sales gallery kotasas..
hihihi


this is the porch..boleh masuk dua kereta..i punya planning utk bahagian porch ni, cuma nak ada tiles la.. tanak la plain cement cam ni, cepat kotor kalau malas nak sapu.. kalau ada tiles, for me akan rajin sket sapu.. hihiih pagar tu the original one dr pemaju..cuma dah renew cat-nya.. i like the flower theme at the gate, sama masa logo pemaju.. 
talent dalam gambo are my cute princess, n her youngest uncle..
budak kecik tu seemed to not really understand bangunan apa yg kami tgk petang tu, tp she was really excited, tgk2 around..
well nisrin, ini la rumah kita yg terpaksa kita tinggalkan utk sementara waktu..
terima kasih dekat aki nisrin yg sudi uruskan semuanya selepas kita pindah, starting dr amik kunci, buat basic process supaya boleh betul2 duduk umah ni nanti..

ada kawan tanya, rumah ni jenis teres ker..
kotasas punye design, kalau setingkat mmg teres.. tp utk semua jenis dua tingkat, they called D-link.
D-link or detached link maksudnya walaupun rumahnya berhimpit antara sebelah2, tp bukan sepanjang rumah tu berhimpit/melekat dengan rumah sebelah.
ada ruang yg tak attach/detach tu.

yep.. that side..ada satu ruangan kosong..actually tanah je, tp my ayahada request cement kan bahagian tu.. kita tgk gambar lain yea..

i tak boleh pulak nak agak berapa kaki panjang bahagian ni.. boleh buat pape shj tmpt ni..buh pasu bunga ke..even tmpt khas letak motor..






mana cik nisrin menghilang? hihi dia ke bahagian bawah tu.. itu tangga utk naik tingkat atas..


close-up.. ruangan bawah tangga.. disebelah depan nyer, tak terambik pulak gambanya, adalah cermin kaca panjang..so cahaya boleh masuk rumah..
bg saya satu kelebih d-link ni, ruang tamu/ruang depan tu mmg tak gelap, cahaya tetap masuk dr sudut tepi..

me myself.. preggy about 4mos at this moment..  :)

ok sekian bahagian 1 - outer front side of our home sweet home..

October 18, 2012

better than always

assalamualaikum semua..

 suci murni nya niat kita kalau semua dapat jadikan hari ini lebih baik daripada semalam.. dan esok lebih baik daripada hari ni..

bagaimana itu?
selain dari niat, matlamat yang kena betul dan kena pada tempatnya..
motivasi juga perlu..
sokongan orang sekeliling juga perlu..

:)

utk ari ni, itu aje aim saya..moga hari ni lebih dr semalam..
amin..insyaAllah

kalau semalam, ada bahagian jiwa yang resah dengan mulut org, hari ni saya mau buang jauh2 kata negatif..
kalau semalam, ada terbaca post2 yg negatif, yg buruk2, dan hari ini, moga membaca yg baik2 aje..
kalau semalam, ada terdengar umpatan, kata2 nista, hari ni tidak lagi..semoga yang baik2 aje keluar dr mulut kita..

itu sebahagian contoh aje..

kalau semalam tak sempat misi dan visi menyudahkan menanda segala penilaian pelajar, hari ni moga sempat la tanda kuiz ke..amali ke.. hehe

ok hv a good day all darling!!

October 17, 2012

revise 3/4 tahun 2012 :)

mencuri waktu untuk update blog.. sudah lama rasanya tidak muncul dgn entry baru..

diam tak diam, menjengah jua ke bulan oktober 2012.
syukur alhamdulillah atas setiap anugerah - udara, oksigen percuma, kesihatan yang optimum, kedudukan kewangan, dan masa yang terisi dengan sesuatu.


ingat lagi.. saat ucap selamat datang 2012 (klik jika minat nak baca) antara azam2 saya khusus utk tahun 2012.. 
sekarang oktober kan?
beberapa bulan sudah berlalu.

tetiba teringat lagi.. revise suku tahun 2012 (klik jika minat nak baca)
:)

belum hujung tahun, tapi boleh saya katakan ada antara yg saya idamkan sikit lagi mahu dicapai..
Allah menjawab dan memberi..dengan cara tersendiri..
saat berkira2 tentang persekitaran yg condusif utk menambah ahli keluarga, tanpa sedar, saya sendiri yang kena mencari persekitaran condusif tersebut..
alhamdulillah. itu perkataan yang paling tepat, saat rezeki itu hadir lagi..
namun proses kali ini tidak selancar saat mengandung yg pertama dulu..
kali ini, dua kali ujian ultrasound menunjukkan uri/placenta saya duduk di bawah.
tp sehingga ke bulan ke 5 (last scanning process), doctor belum decide ia kes placenta di bawah tahap/jenis ke berapa..
jadi, besar harapan saya, saat proses ultrasound akan datang, 26 minggu, insyaAllah pada 24oktober nanti, kedudukan placenta akan naik seiring dengan pertambahan ruang dan saiz dalam rahim..
paras hemoglobin juga rendah..below 10mg.. now insyaAllah dalam proses menaikkan.. saya tanak ada risiko anemia..
pls..doakan perjalanan saya dan adinda nisrin ini..
doakan dia kuat..

kudrat dalam pengajian master engineering saya..
masih igt lagi hari presentation projek sarjana 1.
dalam 1000 ketakutan menyerah diri depan panel.
kurangnya persediaan.
kurangnya interaksi dengan supervisor.
disambung semester ini melalui projek sarjana 2. sungguh, belum bersungguh2 lagi berperang.
alahaii..di mana mampu ye saya carikan semangat utk mengadap kembali proses2 tersebut.. dari la compile semula data/maklumat..selidiki software..pencarian data yg sebenar..simulasi..data dan analisis..bla bla..
sungguh, harapkan kuasa magik utk proses yg satu ini...
tp harapan utk habis on-time tidak pernah pudar..tidak pernah padam..
walaupun tiada lagi semangat yg sama saat bermula dulu..perjalanan ini harus diteruskan...
doakan saya jua ye teman2...terima kasih.. :)

rumah oo rumah..
:)
ini dah lama saya redhakan..
tidak dapat hiasi sendiri.. lalui sendiri progress.. 
kerana saya tau Allah mengatur yg terbaik utk kami..
saya simpan harapan utk 'godek-godek' sendiri rumah kedua nanti..ntah bile..Allah jua yg Maha Mengetahui..

kesempatan balik beraya ogos 2012 yg lalu, smpt kami anak beranak luangkan sepetang di kediaman sendiri..belum dpt comeout lagi dengan entry khusus..

tp, momen menjejak sendiri ke rumah sendiri KALI PERTAMA itu sgt mahal nilainya...
alhamdulillah..
walaupun sudah dipisahkan beribu kilometer, alhamdulillah atas ruang dan peluang kami waktu itu..
tunggu yer, entry khas bersama rumah..
:)
progress terkini, sudah ada grill..siap nti my ayahanda akan mintak pekerja2 proceed dgn pasang lampu2.. katil dan meja makan sudah di tempah, tunggu masa je utk hantar masuk rumah.. :)
saya sendiri masih suprise dengan rupa paras grill kami.. my mommy said, tunggu dia turun kuantan baru ada ye gambonyer..

seterusnya kedudukan kewangan..
sob sob
belum mencapai target..
kiki
since gaji masih huru hara, belum teraatur pembayarannya..
kalau ada yg kata org semenanjung yg pindah borneo ni, mahal bayarannya/gajinya..boleh jadi betul..
bagi civil servant la yea..

elaun wilayah 17.5% dr basic..kami takde bantuan sara hidup atau cola tu..jd kalau tinggi gaji basic tinggi la elaun yg ini..
elaun perumahan wilayah rm930..tp itu utk mereka yg berumah sewa atau berumah sendiri di luar kawasan poli..bg kami yg mendiami kuartes poli, salah seorg akan dpt imbuhan tetap perumahan.. dan sorg lagi mmg kena potong la imbuhan tersebut..
takper..takpe..dalam ujian ada kemudahan... kiki
insyaAllah, soon akan dibayar seperti yg sepatutnya...

:)

minggu depan raya qurban..
rezeki kami utk beraya di bumi sabah as permohonan tambang percuma saya tak lulus - tiada lagi bajet.. huhuhu
kalau last minute beli tiket flight, of coz berganda2 nilainya..
jadi kami decide beraya di sini ajer..

as that, wishing all muslims Selamat Hari Raya Qurban..
selamat menghayati erti pengorbanan..

saya..cuba selami lagi..erti pengorbanan dalam tiap2 yg saya lalui..
:)

tak lupa, selamat menghabiskan baki tahun 2012..
sekian.. :)

 



October 05, 2012

nisrin @1y,9m..


akhir sept 2012, 30/09/2012, cukup umo anakanda nisrin 1 tahun 9 bulan (21 bulan)...3 bulan lagi, akan menjengah 2 tahun..
:)
alhamdulillah..
kehadiran beliau yang tidak putus2 menceriakan (kdg2 cukup menguji kesabaran juga hihi) kehidupan kami suami isteri dan keluarga yg lainnya..

tidak di catat dengan jelas semua perkara pertama yg beliau lalui dalam fasa2 bayi dan awal kanak2..
antara yg di ingat -
3 bulan 21 hari - berjaya meniarap
5 bulan 5 hari - tumbuh gigi susu 
6 bulan - makan bubur nasi kosong
8 bulan - belajar duduk
9 bulan - mula belajar pakai cloth diaper
11 bulan++ - baru pandai menapak utk bejalan
13 bulan - officially boleh berjalan (saat tgk video dia berjalan, sgt terharu..slow2 jalan..smbil pegang bola, di rumah lama kami di polisas..)

skang 21 bulan. masih belum betul2 pandai bercakap..lebih suka keluarkan nada/bunyi bahasa dia.. 
pernah terdgr dialog seorg ayah kepada anaknya..
'abi ada seorg anak tino..bilee laa abi boleh dia dgr bercakap ayat penuh ye'.. heee
yer, penantian..
menanti si cilik sulung kami bercakap penuh..
moga dalam tempoh 3 bulan ni, byk lagi vocab dia yer..

abi = abi

umi = ami (nisrin belum boleh pronounce huruf 'u') hehe kadang2 duk panggil mama..

bola = ball

mandi = andi

barney = aniy

anjing, kuda dan semua haiwan berkaki 4 = dog hahahah

kucing = iauwww

semut = emut

susu = shusuuu

hello = eyo

baca doa = amin

berak/poo poo = uk uk

ayam = 'ayam

nasi = asik

hmm apa lagi ye..

tp sgt glad sbb dia faham semua arahan..dan dia akan buat..
:)

tak lama lagi nak jadi kakak dah dia..
sempena nak jadi kakak, sikap dia mmg manja..
xtau la semulajadi seiring pertmbhan usia atau mmg pembawakkan nak jadi kakak..
penat melayan tu sudah tentu..esp mlm2...
sepjg malam nak berkepit tido..nak kena ada org peluk,bersentuh dengan dia..kalau dia rasa je takde org sblh dia, automatik seolah2 ada sensor mencari smpi ke hujung tilam..yg penting jumpa yg di cari.. hahah

berterima kasih juga pada pihak hadhanah..sbb byk perkara yang nisrin belajar dgn kawan2 kan.. belajar adab makan, doa camana..belajar tanggalkan baju seluar sendiri bila di beri arahan..belajar buang sampah..dll yg belum betul2 menyerlah..

cuma, nisrin ni kalau perhati dia mmg suka buku..setiap ari ulang buku yg sama pun takpe..belajar sebut suku kata..dan cubaan dia mengajuk perkataan kita tu yg paling mahal..
biarpun yg keluar tu lain sgt dr bunyi yg kita ajar, tp kebolehan menerima dan mengeluarkan maklumat itu sudah cukup penting di usia dia..
kdg2 kalau mood ok, saat bersiap nak pegi keja, buku yg dia amik, dan sebut sendiri nama2 haiwan/gambar dgn bahasa dia..yg penting ada suku kata..bukan main bantai sebut aje.. she is learning from the lesson..
bilang 1 2 3 tu belum dpt lagi.. baru 1 dan 2 rasanya.. yg lain mmg bahasa dia..
belajar mewarna masih lagi diterjemah sbg menconteng heheh
takpe, yg penting belajar..
kalau berjoget/menari, sesuai dgn lagu..hehe xyah disuruh..
kiki..
solat..pandai ikut kita walaupun kadang2 sujud versi dia..

anak ooh anak..

:)



October 02, 2012

ujian itu...

salam semua.. selamat melalui bulan ke-10 tahun 2012. :)

HIDUP MEMANG UNTUK DIUJI.

ayat pertama yang terpacul dr mulut seorg ustza di satu slot di Radio Ikim saat selepas mendapat pertanyaan dr panggilan seorg wanita yg suara nya begitu jelas kedgran spt seorg yg sudah patah semangat. pemanggil cuba berkongsi keperitan hidup yg di lalui - dengan menyatakan dugaan yg dia alami bertali arus..selepas berjaya hadapi satu cabaran, dtg lagi cabaran lain hingga membuatkan beliau merasakan yang Tuhan tidak lagi sayangkan dia..lalu dia memohon pandangan ustaz tersebut.

tatkala mendgr ayat pertama dr ustaz tersebut, saya terdiam..cuba selami lagi bait2 lontaran ustaz tu..

Hidup kita mmg untuk diuji. kalau tidak diuji, kita bukan nya hidup lagi namanya. (yg sy paham - meninggal dunia)..
pjg lebar ustaz tu jawab..
apa yg saya boleh petik dan kongsi di sini..antara yg terkesan di hati berkenaan persoalan ujian hidup ini..

ustaz tu cakap..
sejak kita kecil lagi kita sudah melalui pelbagai jenis ujian..tetapi perasan kah kita, setiap ujian yg kita lalui itu adalah sesuai dgn diri kita..maksudnya Allah tu takkan bagi ujian yg kita tak kan mampu lepasi..semua yg diberi pasti boleh kita lalui.. diberi contoh mudah, saat menjadi bayi dan seterusnya membesar, bayi itu sendiri melalui fasa2 ujian tertentu..belajar meniarap, mengensot, merangkak dan seterusnya berjalan..dalam setiap fasa yg disenaraikan, setiap bayi melalui ujian tersendiri.. jatuh bangun untuk betul2 boleh berjalan.. susah payah utk berkomunikasi.. ttp, kita semua percaya yg bayi tadi boleh lepasi ujian2 itu kan..
sambung ustaz tu lagi..kita ni sbg mahkluk Allah ada level2 tertentu..ada peringkat2 tertentu.. sbnarnya setiap kali kita berjaya lepasi satu satu ujian, peringkat kita di mata Allah telah sedikit meningkat..dan begitulah seterusnya.. setiap kali ujian mendatang..keimanan pasti bertambah..
dan ada lagi kata2 ustaz tu...

siapa yg bernama manusia tak kan lari dr menerima ujian kan..
dr sekecil2 ujian hingga sebesar2nya..
bermula dr umat terdahulu hingga la umat akhir zaman kini..

jgn di lupa senjata yang satu ini.. doa..doa.. :)
Allah itu sentiasa mendengar kan..

semoga sedikit perkongsian saya ari ni dapat menyelit sesuatu,, utk diri sendiri dan yg membaca..

ingin dikongsi lagi, tp masa beronline dah tamat.. hihi anakanda dah bangun dr tdo.. time to mandikan dia...tukarkan cd dia..
CD? yaaaa..masih bercd..!!

September 26, 2012

bagaimana 'membaca' no plat kenderaan negeri sabah


salam kawan2 maya ku..
stress tak tgk gambo di atas?
kalau tgk pun dah rasa stress, apatah lagi kalau diri sendiri mengalaminya - even sebagai driver mahupun penumpang.
di petik dr sebuah blog, gambar ni, adalah gmbar trafik jem di china. tau baper km dia punye jem??
2.6km?
26km?
260km!!

ok ok kita tgk gmbr lain lak..
hihi
boleh tahan skit kot.
happens daily. even day or night.
esp time cuti perayaan.

apa motif update kali ni?
heheh

kali ni nak share tentang bagaimana 'membaca' no plat kenderaan negeri sabah.
hihihi

sejak kecik2 lg kan dah tau tentang no plat kenderaan negara malaysia ni..

A - Perak cth AGH 3212, AGA 4774 dll
B - Selangor cth BCD 8888
C - Pahang cth CCD 1122
D - Kelantan
....
...
S - Sabah cth SA 1233 W, SAA 876 X
..
Z - pertahanan..askar, navy (maybe)

unik atau lain nya no plat kenderaan sabah ni sbb ada abjad tambahan lagi dekat belakang angka2 tu..
masa mula2 smpi sabah ni, mmg ketara la kan, hampir semua kenderaan plat no sini..mcm2 no ada..terfikir jugak camana ye no nye running..
SS XXXX A
ST XXXX G
SK XXXX H
dan lain-lain.

penah skali en suami tanya pada student, student jawab abjad yang dekat belakang tu menunjukkan tahun..tp tertanya2 lagi, smpi tahun bile abis running abjad2 tu.
heheh
gini rupanya..

setiap daerah dalam sabah ni 'di-assign' dengan huruf kedua berbeza.

Kota Kinabalu SA - (kira kalau jumpa kenderaan yg huruf ke2 nya A, confirm la org  tu beli di kota kinabalu

Sandakan SS

Keningau SU

Tawau (atau mungkin daerah lain) - ST
(saya belum abis khatam lagi membaca peta sabah beserta daerah2 yg terlibat)

kemudian ada pernah nampak kenderaan yg no nye SD, SL, SK - ini nama2 daerah yang sy tak familiar lagi.

ok.

sy guna no plat keluaran kota kinabalu yea.

kereta generasi pertama (mungkin) telah bermula dengan SA XXXX A (SA - daerah KK, XXXX - nombor, A turutan), dan di ikuti dengan SA XXXX B, SA XXXX C, SA XXXX D dan seterusnya sampai abis turutan habis turutan huruf di belakang tu.

dah abis.. SA XXXX Y/Z, nombor generasi kenderaan seterusnya akan naik jadi SAA XXXX A.
seterusnya SAA XXXX B dan bla..bla.. smpi la abis..
yg terkini, dah masuk generasi ke3. SAB XXXX A. dan akan running smpi abis laa..
boleh faham kan? hihihi

jd skang sy tak confuse lagi.. kenapa la ada kereta SA, ada kereta SAA, ada kereta SAB..
now i dah faham.
SA means dah lamaa la no tu. yg terkini SAB. :)

gitu jugak dgn daerah lain. tp setakat ni, hanya plat kota kinabalu yg dah ada 3 abjad di depan. daerah lain masih lagi dua abjad.
yelaa, lamaa kan nak tunggu abjad belakang tu running SX XXXX A hingga Y/Z. :)

ok
itu aje utk kali ni.

teringin ke tak eh beli kenderaan plat sabah? buat kenangan?
hihihihi

kemudian pikior yer..

September 25, 2012

lawatan smbil belajar :)

salam semua..
update di hari gaji sept 2012.
hihihi

a few months back, on May 2012, i and classmate master dan juga seluruh warga PPW berkenaan - tak kira course telah diwajibkan bermestautin di UTHM. cuma beza nye for those yg amik MEE, kami kena attend satu conference. NCEE.

kira ok la jgak, sbb pengalaman kali pertama TENGOK conference on electrical n electronic ni.
tengok saje ok, sbb i tak present paper pon..
:)

selain dr itu, ini la peluang boleh tgk kembali tempat kita belajar masa degree dulu2.
lepas grad thn 2006, penah lagi masuk tgk dlm uthm tu, thn 2008/2009 kalau tidak silap. tp masa tu belum sepesat sekarang pembangunannya.

so masa mei 2012 ari tu, baru la nampak dgn terang dan jelas, semua bangunan2 yg tak wujud pon masa zaman i belajar dulu. siap ada course baru lagi.. untung pelajar zaman skang.. walaupun mungkin yuran pengajian bertambah mahal di samping kos-kos hidup lain, tp fasiliti yg universiti sediakan, mmg kena guna sehabis baik kan.

berharap juga, peluang yg sama utk kami2 di politeknik.
prasarana yg baik tahap keselamatan, cukup lengkap kemudahan, bajet yg cukup..semua utk siapa ye? siapa lagi..kami pengguna2 di sini.. 

sbb tu bila ada bekas2 graduan poli (yg saya penah ajar) bgtau dapat smbung univ, ooh rasa bersyukur.. instead of dpt smbung ke peringkat lg tinggi - degree n so on...tp juga dapat guna kemudahan yg kementerian provide, yg mungkin tiada/tak pernah jumpa semasa di peringkat diploma di politeknik.

belajar, mencari ilmu, satu bidang yg tak pernah abis..
:)

ini antara gambar2 masa dekat sana..
alhamdulillah, ada antara kawan2 (classmate di ppw kk) ni dah masuk sem akhir dah..tinggal nak siapkan final project aje..then next year boleh konvo..
insyaAllah semua nya moga di mudahkan.

untk saya, ada lagi satu sem menanti..sbb sem ni, sy baru semester 4, tp rasa ringan sikit beban, takde subjek final..tp diberatkan dengan projek la kan.. :)
 
 







 masa dekat sini la, berpeluang jumpa balik kawan2 yg dirindui masa di ppw kuantan - polisas.. huhu

takpela, setakat sem 2 aje smpt bersama2 dalam kelas, dalam study group..dalam jawab exam..buat assignment semua..

ok ok
life must go on..at wherever u are..meet new things, new frens, new situation..

:)

but really miss those moments yg saya lalui di semenanjung sana..
 

September 19, 2012

ticker baru


aah, sudah 21 minggu.
5 bulan 1 minggu.
due date: 27 jan 2013

nak letak ni je..cite pjg lebar insyaAllah kemudian.. byk nak share ttg pregnancy kali ni.

doakan yg terbaik utk saya n baby ini.

salam..

September 14, 2012

checklist keperluan baby + mama

salam jumaat penuh berkat..
28 syawal.. hampir ke hujung nya dah kan..

entry pemanas enjin dulu..
mau dilampirkan senarai semak nak menyambut orang baru..
dulu2 time nisrin dah ada cheklist, cuma kena review, mana yang dah ada..kitar semula aje..yg dah di bagi pada org, kalau perlu, kena adakan balik..
maklum la, dah pindah jauh seberang, mmg byk barang2 newborn yang tak de di tangan..
yang confirm ada cuma barut.. hehe

credit to : ENTRY COMEL INI (sila klik) 
i likeee sebab checklist dalam bentuk jadual tuu..sekali dengan anggaran kos tu.. 
p/s: buat ini jgak sbnrnya utk tatapan en suami..sbb dia dah nak tgk list kan..so i jawab via blog/entry.. kiki boleh yea..

 - ada dalam yg baby care ni yg tak perlu beli..sharing2 dengan kakak nisrin punyer jer.. tp ada yang beli masa kakak dulu, tp kena beli lagi sbb dah tinggalkan di kuantan.. hihi syg kan.. amenda lagi kalau bukan bathtub kegemaran kakak nisrin..

kena bukak balik segala stok2 baju..ada tak yg newborn nih.. tp seigt i, i mmg tinggalkan dekat umah parents..tp rasa2 mmg kena ada jgak yg baru la utk si adik nih..
i nak tambah receiving blanket boleh ker...nak yg comel2, colourful gitu.. kakak nisrin masa awal lahir tu, terus bedung ngan napkin putih.. putih suci.. tp, kali ni nak ada colour2..boleh kan.. :)
 
yang ini, banyak i kena ada kan.. :) utk feeding bottle rasa cam masih minat nak kekalkan MAM punye brand.. tp sedang review jgak yg lain..avent, tommee t tu.

kakak nisrin tak pernah ada stroller sbb en abi kata dia boleh dukung.. jd kakak nisrin tak pernah ada pengalaman dengan stroller.. not only stroller, baby sling, baby wearing pun tak de tau.. gigih en abi dukung..
utk baby yg ni, umi mmg aim kena ada stroller utk mudah kan pergerakan..baby wearing pun termasuk jgak.. ergo punya brand.. atau mana2 la yg sesuai.. 
utk mama, sikit2 je kena tambah, tp nak highlight bab supplement.. :)
 
agak2 nya camana ye kali ni.. kakak nisrin dulu abi yg hantarkan, abi temankan spjg dlm ward..smpi dlm LR.. kali nih?? aihh..dah sayu dah ni..
 selamat yer prepare utk zuriani, zulkifli n kakak nisrin..
nti kita pilih mana yg betul2 perlu..mana yg kurg perlu.. 

:)