(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

January 20, 2012

when mummy talks ... about cd part 4

salam sayang semua2..


terima kasih sudi meluangkan masa utk baca episod 1 , episod 2 dan episod 3 really appreciate!


:)


sekarang, mungkin boleh kongsikan cerita tentang bagaimana saya menguruskan cd-cd si anak.


dedulu agak pening jugak, berapa bilangan yg cukup ye utk saya tetap ber-cd tanpa ada selingan dd? bagaimana agaknya jadual pembasuhan yg sesuai dgn situasi? dan mungkin mcm2 persoalan lagi..


tp.. sebagaimana yg sy kongsikan sblum ni, melihat jenis cd, brand cd dan apperance cd-cd ni, boleh buat sy jadi addicted.. haha


now , 26 cd in hand, tambah lagi 2 baru smpi. dan baki 5 utk sesuatu yg akan sy kongsikan kemudia yer.


jadi 26 + 2 = 28 cd.
bg yg fully cd, rasa2 tidak cukup kalau jadual pembasuhan cd adalah 3 hari skali. kalau jadual pembasuhan 2 kali mungkin cukup2. ini kerana kena pertimbgkan jugak jenis insert yg digunakan, dan cuaca. :)


bagi ibu yg mcm saya, belum sepenuhnya ber-cd.
bercd cuma di malam hari + 1 cd utk ke rumah BS. weekend fully cd. 


day 1 - 1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)


           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 24 cd)


day 2 -  ulangan jadual yg sama
            1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 20 cd)

           dan pada hari ke-dua sy akan basuh cd pd day 1 dan 3 cd (tolak yg ke rumah BS)

day 3 - ulangan sama
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 16 cd)

day 4 - sama lagi
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 12 cd)

           dan pada hari ke-empat sy akan basuh cd pd day 3 dan 4 cd (tolak yg ke rumah BS)

           sepatutnya cd day 1 & 2 yg dibasuh sudah kering... tapiii selalunya tak kering sgt      pun, akan lembap2 jugak.. so masih dah cycle yg saya tak boleh guna. kalau kering pun saya selalunya tak akan smpt utk masukkan insert2 dalam cd. so mmg kena guna baki cd yg bersih

day 5 - repeat lagi
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 8 cd)

day 6 - ulang lagi
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 4 cd)
           an pada hari ke-empat sy akan basuh cd pd day 5 dan 6 cd (tolak yg ke rumah BS)

           *selalunya by hari ke 6 cd day 1 dan day 2 sudah kering dan boleh digunakan semula.. tapi sbb ada baki 4 cd bersih lagi, saya akan guna stok yg itu dulu.
            *dan cd yg dibasuk pada day 3 dan 4 sudah sedia lembap..

jadi 
day 7 - abiskan baki cd bersih yg ada
           1 cd 8pm - 11pm
           1 cd 11pm - 6 am (kalau cuaca sejuk sy kena bgn in the middle of night utk tukar )
                                     (so extra 1 cd kena stand by kan)
                                     (extra jugak kalau nisrin poo poo malam tu)
           1 cd 6 am - 11 am (di rumah BS)

           total 3 atau 4 cd. (baki cd bersih 0 cd)          

done for seven days cycle.. :)

day 8 akan fully guna sepenuhnya cd day 1, dan begitulah utk hari seterusnya.

senang aje!!! kan? ;)

jom tgk gambar!

longgokan cd utk 4 hari penggunaan yg siap sedia dikerjakan (utk dimasukkan insert2) :)

utk memudahkan kerja, saya asingkan cd mengikut saiz.. :)
nampak putih aje cam kurg menarik kan.
ok see pic below heehee

ada seri sket kann..
ada brand sunny baby
ada brand happy flute
ada brand coolababy
ada brand ggbabies
ada brand qqbaby
ada brand autumz

bukan shj cd sy groupkan ikut size.. tp inset2nya juga yaa
:) 

taraaa
sudah siap sebahagian 
:) siap digunakan..


ya semuanya utk this lovely princess

ok smbung lgi kemudia..perihal cd lagi
stay tune!

boleh tak vote semua cite2 ttg cd sy? TQVM :)

drop comment k!

sejauh mana/dekat ia dpt membantu kawan2?
sejauh mana/dekat ia boleh membuka mata kawan2 ttg cd?
atau pape jee..

tq once again

take care!






4 comments:

Noli@Ibu Wafa said...

hai..best tgk cd2 tuh..hehe..wafa pon bercd..alhmdulillah fully cd..cd pon xbyk 15 jer..so ari2 basuh..hehe..kene la rajin sbb housewife je pon sy nih..hehe

zuriani said...

:) hi.. mekasih baca post sy.. rajin nye ari2 basuh, tp ok la kan boleh fully cd..

A Journey of Hafiy Hasha said...

wah... berjaye men'cd'... tahniah. hasha dah stop bercd.sbb x larat nak layan.. nati tunggu adik kuar dulu baru stat balik cd. nak tanye, akk gune babyland ok x?hasha gune babyland kerap bocor...tp tu babyland style lame.xtaula kot2 latest nih produk dh ok.mohon share jenis2 cd yg best utk digunakan....

zuriani said...

Baru lg huda..4 bulan mcm tuu..tp sgt puas hati..babyland ok dgn nisrin xpernah bocor la (sy guna snap button)..huda ada cd jenis mende lagi? Buat stripwash x?