(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

January 18, 2012

when mummy talks ... about cd part 3

flashback..
BAHAGIAN 1

&
BAHAGIAN 2

salam deariiii 


@))--<-- ** bunga untuk semuaaa 


next, cerita ttg cd lagi.. boleh yea??


bahagian 3 : kita cerita ttg kekangan..


hampir 4 bulan ++ ber-cd. hampir setiap hari bontot si anak dipakai kan dengan cd.. hampir setiap hari jugak group cloth diapering parent di fb di selak.. hampir setiap hari jugak menjengok & like page yg jual cd.. :)
smpi boleh addict. 


dan hari ini dengan koleksi yg baru mencecah 26 keping, sy tetap puas hati dan niat utk fully cd tetap terus ada dan ada. :)


kekangan? halangan? sudah tentu ada.. dalam 4 bulan ini, setiap hari ada kekangan nya dalam bercd.


1- di hari pertama memakai kan si anak cd sendiri, begini rupanya:


ada nampak tak sesuatu yg kureng best di situ? nampak kan! dengan si anak yg mmg tak bagi kerjasama, dengan nampak agak besar cd nya.. heh heh masa ni mmg cuak, if ada leaking, abislaa.. pengalaman pertama yg buat saya kurang enjoy.. hehe tp sbnrnya, perasaan itu shj yg lebih.. hakikatnya, cd tu ok aje.. 

tp, kalau xde pengalaman pertama, xde la pengalaman seterusnya kan.. kaji punya kaji, different brand yg saya beli tu (1st batch collection - 10 kpg) saiznya beza2, cutting beza..ada boleh pakai sehingga 13kg, ada boleh pakai sehingga 17kg.. yg dlm gambar di atas tu mmg utk smpi 17kg, itu yg nampak besar.. :) so kena pandai sesuaikan dgn saiz seluar anak pulak. 

yg nampak menggelebar kat bahagian atas cd tu, sbb saya tak tight in betul2 kedudukan cd tu.. mana nak senang hati kan. tp sendiri punya salah waktu tu. maklum la budak baru belajar.. heee


2- apa yg penting 'kerjasama'
heheee

my lil princess bukannya seorg yg suka baring properly masa sy pakaikan dia cd.. huhuhu sgt stresss ok. sbb snap button ni bukan cam DD, main lekat2 tu. dia pakai button, amik masa nak snap.

dengan kaki dia yg kuat, dan perasaan segera bgn.. mmg amik masa utk saya lengkapkan cd pd badan dia.

umpan? hahah sekali skala dia termakan umpan jugak laa..

n until now, saya dah semakin kalis dgn sikap si anak. pakai DD yg pants tu mmg sgt senang laa. tp sbb ber-cd saya bersabar. sgt bersabar ok!!


3- cuci poo poo
haha


saya tak guna liner tau. sbb baby dah sedia susah masa nak baringkan, nanti tergerak2 liner. so main redah aje, poo poo direct tu cd.


kali pertama cuci cd anak kena poo poo, siap up status dekat fb. heeehh
yaa, kali pertama mmg selalu memberi kesan mendalam.
susahhnya nak hilangkan kesan kuning2 tu.


tp sbb dah prepare dgn readung punya review, kesan kuning tu akan hilang bila byk kali cucian, saya redha. ternyata, it works.


bau?? paham2 aje laaa


utk pengetahuan, bab cuci poo poo ni, bukan sbetulnya basuh cd tu, cuma bilas buang stool n kuning2 tu, then sy asingkan dlam baldi..bukan basuh terus


4-jadual membasuh cd
 at first sy pening juga nak susun jadual pembasuhan.


kejap mlm, kejap subuh2.


tp lama2 dah get along.


2 hari skali bgn lebih awal utk cuci tangan cd..


work booster ok!!!


wake up @5.30 am, utk buat cucian baju2 lil princess dan cd. lepas tu terus jemur.
settle. tiada istilah malas. :)




sy kira sepjg 4 bulan bercd, ini antara yg sy boleh kongsikan. 


ada pape nak tanya, drop by comment, ok 


jaga diri tauu

3 comments:

nadeera said...

byk dah CD nisrin..emeer baru ada 5 keping..hehe tu pun pakai masa ari minggu bila ader dengan mummy dia..ari biasa bagi pakai DD jer..tak nak susahkan nenek :-)

zuriani said...

hihi nad.. nisrin bercd di malam hari.. dirumah BS mmg fully cd.. so anggaran sehari 3 dd, 4 cd.. kira ok la kott.. mana gambo emmer pakai cd nyer.. up la dkt blog

nadeera said...

hehe nanti kasi upload k..:-)