(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

June 30, 2011

kena selalu syukur

salam semua. harap sihat sejahtera hendaknya. entry penutup utk jun 2011, barangkali.

kita cuma nak kongsi perasaan kita kali ni. perasaan dan rasa BERSYUKUR.

sungguh, kdg2 dalam seharian melalui setiap inci kehidupan, terlalai dr bersyukur atas setiap anugerah-Nya. dengan udara percuma, dengan kudrat percuma, dengan masa percuma...apa lagi kita mahukan? bila ada masalah, mini ujian, pre test atau post test atau apa shj yg menyusahkan perasaan, emosi jiwa, terus terabai perasaan bersyukur. itulah kita....tp kemudian bila dpt sesuatu yg mendamaikan, barulah rasa bersyukur itu dtg. itu pun mujur terselit jua dalam sanubari.. ahaii.. susah benor nak mendidik jiwa dan raga..

semalam satu hari yg kita patut isi dengan penuh rasa kesyukuran..

ermm, kita mulakan dgn hari sblum tu. 

siangnya: kita agak stress dgn keje kat opis. boleh keje kita saban semester tu (mastersheet) kita tak double check, so ada 6 kelas yg kawan2 kita tak buat..so result kelas tu tak dibentang semasa meeting jawatankuasa. dan bernasib baik jugak, bos unit exam kita tak marah. dan yg penting semua lulus dalam kelas tu. xde istilah push up push up. so, kita cuma buat utk simpanan unit exam nanti. semua tu silap kita sbb kita tak double check utk agihan, dan masa compile dan susun utk 16 salinan A3. ptg tu kita tau kita agak moody sbb ada kawan kita yg lambat siapkan bahagian dia, sedangkan kita dah mula buat tgh hari lagi mastersheet tu. yerr, kita dh xleh balik lmbt lagi. so, perasaan stress tu drag drag drag smpi ke rumah...

kenapa drag? sbb kita lupa, semua tu kan ketentuan Ilahi. kerdilnya kita ni.
dek stress, ptg tu terpaksa buat keje bodo. dah g amik anak, dah smpi umah lewat sket dr biasa, boleh tertinggal barang penting lakk kat umah pengasuh.. iskkkkkkkkkkkk kat situ jugak rasa nak nangis. selama berbulan2, xpenah macam gini..aduyaiii bertambah stress, nasibla adik ada (temankan sbb en suami outstation), dia volunteer nak g amik... 

malamnya: baby pulak TANAK tidoooo. jam 12.30am baru la dia lena.. kita mmg tak larat nak pujuk. selalunya plg lewat kul 10.30 dah masuk tido. nasib..nasib..nasib.. kalau baby tido straight smpi pg xpe jugak, bangun balik 4pg tu sbb lapar.. 

bgn pagi tu lak ek..

mmg pening kepala kita sbb sgt tak cukup tido.

baby mmg susah nak kejut sbb dia pun tak cukup tido, so terpaksa tkar diapers dia semasa dia tido. belum smpt tight in diapers baru dia tu.. dia boleh kencing dgn byknya smpi la kena baju dia, tilam dia...
iskkkkkkkk sgt tensen ok! haha tp kita boleh senyum lagi kat budak kecik ni. 

sabo...syukur..sabo... heh 

tukar la kita baju n seluar lain, diapers lain..kita pun tinggalkan dia keja utk urusan basuk changing mat, basuh tilam tido dia. masa tu 20minit sblum 8am.
confirm smpt smpi opis.

dan dan tgk si baby ni diamm aje. nape ek? slalu dia aktif, meniarap, nyanyi2..ke poo poo nih? dah settle urusan basuh2 g amik dia, nak masuk dlm keta........

suprise tak bila nampak ada kuning2 kat baju seluar dia.............????

nisrin poo poooooo.

10minit sblum kul 8.

aihhhh  belum separuh hari rabu, kita dah rasa super duper penat....

so kita kejut adik tlg tunggu baby, kita kena punch dulu, pastu baru settle kan baby.

isk

isk

isk

abi boleh sms kata umi terkena ari nih.

isk

isk

isk

settle smua basuh2, sementara nak uruskan diapers n baju yg kena poo poo, baby boleh lah g main hantuk kepala kat meja. mujurla xkuat. selama ni tak pernah dia wat aksi gitu. nasib la xde kesan sgt.

so, baby mari teruskan perjalanan. sambung qada tido kat umah ibu lak.

boleh dan2 kita nak terus tapau kan breakfast utk adik duit tak cukup lakk.. siap masa nak bukak purse masa drive, dek terkejut tgk xde duit, keta dah tergerak ke tepi jalan...mujur la jauh g tiang elektrik.. kussss smangat skejap. kalau budak kecik tu mengerti mesti di marah nya umi dia sbb tak berhati-hati.


huhu


abis citer tu, dah beli je makanan simple2 utk adik, utk diri sendiri makan je roti dulu. mmg hilang mood nak makan satu hari. kesian perut. :)


dlm kul 3.30, ada call kat opis ni. cam biasa, en noran yg angkat fon terus buat pengumuman. 'keta sapa vios ccd 7007, ........".. kita terus berpaling kat dia..nape noran alarm bunyik ke (tangan dah pegang kunci keta).. noran kata "ada pokok tumbang tu..g alih cepat"..


uihhh.. dalam hati terus doa, jangan..jangan la pokok tu tumbang atas keta tu..cepat2 turun g ke tmpt parking.


alhamdulillah. its not the pokok. tp the branch. mungkin dh reput. dan alhamdulillah juga, not hit my car. kita dah terbayang macam ni dah..





TO BE CONTINUE...

4 comments:

ida_F said...

banyaknya dugaan, moga Allah mengurniakan kesabaran level tinggi ye.. amin

Ida_Iara said...

ampun dan maaf sbb saya salah sorg penyebab kamu stress itu..huhu.

nur easy said...

ngerinya kalau sampai kena hempap cam tu..

zuriani said...

kak ida_f: kadang2 smpi takde perasaan dah..sbb dah paham, hidup kita sehari2 mesti ada pasang surut..

ida_lara: hehee lupakan je la.. i patut consider also ur problem if ada kan..

nur easy: xleh imagine jika kena cam tu.. tp tulah, kalau kita rasa berat je ujian utk kita means later mesti ada kesudahan yg baik. kena selalu bersangka baik dlm hidup ni kan..