(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

March 20, 2012

talent si anak

salam.
lama sudah tiada perkembangan ttg nisrin secara khusus dalam blog.. semakin hari semakin aktif bah, sampai tiada masa untuk secara detail saya catat perkembangan si dia..
rasa terkilan juga kadang2 tu.. tapi apakan daya.. insan kerdil ini punya banyak kelemahan.

menginjak ke usia 15 bulan akhir mac ini, di akui sudah banyak sekali talent terserlah.
bangga bersulamkan rasa terharu. hihihi

dr segi fizikal
-rambut nya mcm gitu jugak la, xbnyk mana yg tumbuh. orgnya senang berpeluh jadi ok la tak banyak rambut. ikal. ikut genetik abi.
-gigi - sekali imbas, terasa cam dah cukup bilangan je gigi nisrin.. heh sudah pandai guna gigi sebagai senjata yg paling cepat - gigit umi dan abi - kalau kehendak tidak dipenuhi. cara lain - kalau kami pimpin tangan dia semasa berjalan dalam shopping mall - haa, saat di mahu lepaskan, di gigitla tangan kami. she knows, how strong is her bite!!!! saya juga selalu pesan dekat BS, kot di gigitkan teman2 baru di rumah BS. hohoho
-fizikal yg lainnya macam biasa... cuma berat badan tiada pertambahan. maintain 10kg. tapi a bit confuse la - kenapa tiap kali dukung terasa semakin berat.. huhuhu

dr segi emosi 
- cukup pandai gunakan SUARA dalam ekspressikan emosi diri
- cukup lengkap : menjerittt sekuat hati, menangis mengada, menangis sedih, menangis sakit.. 
- sudah pandai panggil abi.. mi.. heheh 


talent lain..
pandai jgak la dengar arahan.. heh ni i suka. mintak amik paper, dia amikkan. esp mainan dia la. buku. baju dia.
sudah kenal objek. bila kita sebut buku dia amik atau dia tunjuk.
objek lain - bola, bulan, baju, botol susu, puting, teddy dia.. dll..
sgt obses dgn buku... kalau nak baca buku, dia akan meniarap mengadap buku tu. heheh sgt comel.. tp kita kena ada sekali la dgn dia tolong bacakan, tolong sebutkan gmbr dlm buku tu.
selain tu, dia boleh jadi pembantu yg baik. 'pembantu'. heheheheh kalau lipat baju dia, dia tau nak masukkan baju tadi dalam almari dia. x kisah tingkat mana pun asal boleh masuk.
sudah pandai bukak zip. zip beg baju. :)

talent terkini - kejadian berlaku sabtu lalu. masa umi ke kelas. abi duk kemas2 barang2, terjumpa name tag. (penjawat awam kan kena pakai) hihih

spontaneous, dia amik name tag tu letak kat dada diaa. marvelous for me, as kita tak pernah ajar dia. she just observing okay.. up! utk kemahiran observe.


kalau dgr azan..dgr org zikir, badan dia terhinguk2. ala2 ghatib. hihi kalau tgh berdiri, haa duduk la dia.


solat. eps sujud. cara dia sendiri. tp dr kemahiran observe jgak. yg penting muka mengadap sejadah kan.
she did it!! walaupun dalam keadaan ala2 terbaring ke bawah. muka, perut, kaki tangan semua mengadap ke sejadah.


:)


talent lain kita sambung lagi insyaAllah. need to take break.
pening pulak tetiba

salamm wbt

4 comments:

nur easy said...

seronok kan tgk cmn anak belajar dr pemerhatian.. semuanya dia nak ikut ;)

dah kuar slang sabah dia..;)

Myluv - Syl said...

cumilnya dia.. memang seronok bila tgk perkembangan anak kan?

zuriani said...

dear syl
hehe post ni tiada gambar kann , x smpat nak upload.. mmg seronok.. speechless bila dia dpt buat sesuatu yg tak pernah kita jangka

dear eize
sini lagi nda pham apa yg budak2 ni bilang.. hehehe banyak kali juga tanya. vocab pun makin byk.
itulah, anak2 ni mmg anugerah!

Mrs Nageb said...

salam dear,.

sorry mencelah ya,

jom join 1st GA mymommashopp. Hadiah menarik dan berbaloi :)

http://mymommashop.blogspot.com/2012/03/jom-join-1st-ga-mymommashop.html