(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

July 25, 2011

kediaman

source : Prof. Google

:) selamat awal minggu kerje kawan2. 

jika bercerita ttg rumah dia area kuantan, saya SANGAT suka menjamu a.k.a mencuci mata dgn rekabentuk rumah di kawasan berhampiran istana hingap sultan pahang, kawasan menuju ke Teluk Cempedak DAN rekabentuk rumah2 kawasan di Bukit Istana, Kuantan, sebelah jalan kuantan bypass.

setiap kali lalu, dalam hati terus terbit rasa hati "kalau laa dpt bermalam sehari dua dalam rumah2 mewah ni..."

pernah sbb teringin sgt nak menjengah BUKIT ISTANA tu, kita penah redah ngan kawan. bila di tanya dekat pak guard tu, kita jawab nak cari seseorang nama sekian2.. heh punyala mengidam kan.. hihi

mmg mungkin kita bukan golongan mewah2 dan kaya rayass utk duduk di rumah yg harganya 2 3 4 juta atau lebih.. mcm kita ckp, cukup menjamu mata. hihi

tp, kita ttp punya impian, utk tinggal dan menikmati hidup dlm rumah yg kita mampu milik...

punya tunggu punya, di satu hari tu, kita dpt SMS ada launch utk rumah sekian2 utk Fasa II dan Fasa III, di KOTA SAS. entrance masuk tak jauh dr kawasan bukit istana.. ermmm dan di sbbkan ni dah fasa ke-2 dan ke-3, harga rumah rata2 mmg adalah mahal. tp masih dlm range maximum loan yg layak. 

so pegi la kami anak beranak ke sana.

dalam hati saya cuma aim - teres setingkat. yg mampu milik dgn gaji semasa dan ekonomi.

cuma tinggal pilih corner ke, end ker, ngadap matahari pagi ke, matahari petang ke, luas tanah ke.. itu shj..

tapi...

bila smpi ke sales gallery, jd lain. 

tgk2 teres setingkat tu agak kecik. tanah 22' x 75'. bangunan 20' x 46'.

so, aim terus bertukar.

dr teres setingkat terus menjadi teres dua tingkat. cuba teka rega. rm248k ++ lot tengah.

hmmm... terus terbayang2 bayaran bulanan..

tp xpelah, asalkan, rumah tu ada ruang utk bersantai kami anak beranak.

4 bilik. dua hall. takde balkoni di tingkat atas.

diulang rm248K, sgt rapat dgn maksimum loan yg kita layak.

kalau ada yg tanya, kenapa tak combine loan dgn suami. 

jawapan kita, kita nak suami kita beli aset di tanah kelahiran dia, kelantan.
ermmm, kat sana umah lagi besar2, walaupun duk tepi sawah. tinggal lagi, cuma saya je, yg agak-berat-hati nak tinggalkan kuantan. ;)

so, biar kita yg buat loan utk rumah ni..

pastu tetiba... tau.. apa kesan LYNAS secara tak langsung?

ada yg bgtau, bank dan kerajaan takkan bg full loan berdasarkan nilai yg kita pinjam.

hartanah di kuantan dah jatuh.

ramai pelabur dah lari.

if one day u nak jual balik umah u, susah laku.

so, ada membe yg mintak pertimbang smula soal beli rumah di kuantan.

me??? ayoyoyo

sudah la lama dah tunggu saat nak ada rumah. tetiba cam gini lak.

susah nak decide keputusan.

tp, kita berbalik pada hati kita.

tawakkal.

insyaAllah, semua akan baik2 shj.

smpilah...ahad terbaru... kita g smula ke sales gallery.

pastu terus tgk rumah contoh teres setingkat.
sgt cantik. hiasan dalaman nya. even kecik. tp cukup memikat. ahaiii cepatla nak ada ruang utk keluarga sendiri.

borak2 ngan salesman tu, terus dia ckp,
'akak n abg beli CERIA kan? nak tak SURIA?, ada customer yg tak jadi beli'

FYI CERIA n SURIA merujuk kepada nama pattern rumah - teres dua tingkat, ala-ala d-link. cuma, SURIA - launch phase 1. CERIA - launch phase 

tau berapa harga beza? rm25K beza.

so, kita setuju nak tukar. tinggalkan contact number, nanti salesman tu akan call kita utk further action.

insyaAllah, mac 2012 siap plg awal. paling lewat jun 2012. aihhh cepatnya. sempat ke bajet duit. sama2 tunggu k.

belum proceed lagi ni. tgh tunggu call.

rezeki, kalau ada, adalah....

itu je.

tp takkan jemu tgk indahnya rumah2 mewah di kuantan

introducing : this super duper cute baby will always be our CERIA

and our SURI too!






9 comments:

Anonymous said...

salam...boleh saya tau rumah yg puan ceritakan dalam post nie siapa pemajunya...actually saya ngah survey rumah kat kuantan,but since saya bekerja di shah alam agak susah nak dapat info sal perumahan baru kat kuantan...arap puan dapat share info nih ngan saya..tq

zuriani said...

pemajunya:
KOTASAS SDN. BHD
bangunan kurnia setia, no 1 Jalan besar, 25000 Kuantan.

ni contact no
09-5514001

sbnrnya kat kuantan ni banyak je pemaju..
kalau yg glemer (servis ok) PASDEC ok dok sebut2.. tp rumah yg dibina tu, kami tak berapa nak berkenan kawasanya. KOTASAS ni kwsn baru bukak. dalam tempoh tertentu akan ada town dia sendiri...

cuba la call yer

hamzah said...

Wahhh....saya sempat beli rumah suria phase I tapi skrg tgh dok kat uk sebab study. Mmg banyak juga beza...dapat pulak saya beli masa 6 bulan launch and byk kosong lagi...dapat murah. Disebabkan kerja uia takda loan kerajaan, so bank muamalat jadi pilihan. Dah nak dkt setahun bayar tiap2 bulan. Walau takda kat malaysia...mmg aim beli rumah awal sebab harga semakin naik. Pengalaman masa survey rumah tahun 2008, sbelum sambung study di melbourne. Balik ja malaysiabtahun 2011, semua rumah2 yg survey dulu naik harga hampir 100%.

zuriani said...

tq en hamzah sudi drop komen.
mmg saya dapat beli pun salah sebuah dr fasa 1, rezeki ada. kunci rumah katanya akan mula dpt bulan mac 2012.
tp saya sekarang dah pindah kota kinabalu sabah, so far belum dpt rasa duduk rumah sendiri.

rumah en hamzah no baper.
saya suria 4 no 8

Puan Siti said...

Salam..

Menarik blog cik ni.Boleh x tolong kongsikan prosedur2 yg cik perlu buat semasa nak membeli rumah ni. Saya pun baru nk membeli rumah di sini jugak and nak apply gov loan gak tp xberapa tahu camne prosedurnye sbb pertama kali nak membeli rumah.kalau boleh nak tau camne dari mula membuat tempahan, urusan dgn peguam, sign snp, apply loan, berapa bayaran yg terlibat, etc.

zuriani said...

terima kasih sudi drop by.
:)

saya igt2 lupa jugak step nya. byk tanya kawan2 jer.

1- once dah aim rumah mana, terus booking dgn pemaju.
kalau dia suruh bayar pun bayar jer, sbb itu deposit je, nti pemaju dah dpt duit,dia akan bagi balik booking tu..
kalau boleh betul2 kan confirm kedudukan rumah, saiz semua tu la.
ada rumah cth, lagi baik.

2-kemudian kena bg surat pd pemaju menyatakan kita ni sbg pegawai sekian2 yg layak sekian2 pinjaman. utk estimation pihak diaorg kita layak ke tak dgn amaun rumah
cam kotasas dia tak bg pinjam lebih dr nilai harga rumah.

3-urusan dgn lawyer.
byk kali jgak urusan dgn lawyer tu.

memula urusan S&P kalau x silap.. kita kena ada S&P tu utk submit ke perbendaharan masa mohon pinjaman perumahan tu.

utk pinjaman perumahan kena bukak website bahagian pinjaman perumahan. download borg dr situ dan buat la semua dokumen yg dia nak.
ada bayaran money order, semua2..

sory, sy pun igt2 lupa..

dah dpt sign KJ, pastu hntr la ke perbendaharaan.

nti dlm web tu ada kemudahan utk pilih insuran mana.
bayaran balik baper bulan2..

amik masa 2 3 bulan jgak nak lulus.

3- bila loan lulus, akan dpt surat. atau check dlm website tu..

4-pemaju akan claim setiap kali beberapa % rumah siap.
nti stay alert je la..

tunggu smpi umah siap.

itu je kot ringkasnya.

nak beli di kotasas jgak yer?

Puan Siti said...

Ahh. untuk yg second phase ni. dh byr booking hari tu 1ribu. lepas tu surat pengesahan sbgai pegawai kerajaan dgn kelayakan pinjaman tupun dh fax dkt diorg. so far baru sampai stage tu jelah. lepas tu blum dpt pe2 info lagi. camne dgn urusan lawyer? lawyer tu kotasas yang sediakan atau kita dapatkan lawyer kita sendiri? bayaran untuk legal fee sume tu agak2 berapa ye? masa sign s&p cik kena byr x 10% deposit tu dulu? xboleh tunggu duit epf dulu ke?

zuriani said...

lawyer pihak kotasas sediakan.
ada dua lawyer aje yg dilantik.
saya dpt noorhuda company melayu, satu lagi terlupa nama, cina. cuba call semula kotasas tanya pasal tu.

saya rasa kalau saya dulu sy yg call lawyer utk set up temujanji.. kalau dgn noorhuda tu, memula bayar byk jgak la.. beratus2.. sbb byk prosedur..

lagi lama tunggu, lagi byk interest nti..

hamzah nasir said...

Saya suria 5 no 08. Tak tahu nombor berapa. Lambat lagi balik. Tengah survey nak buat grill, harap2 cukupla bonus cover kos.