(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

September 20, 2013

8bulan dan solid food

..mengintai buah hati yg satu ini lg.. tempat yg sgt setia :)

hari ini, 20 september 2013, genap baby adik 8 bulan.




apa lg yg seorg ibu mampu dan nakkan utk anak2 nya?
semua nya dimohon yg baik2 dan positif aje.

semoga anak kecil ini terus sudi menyusu ibunya. (kadang2 yg abi dia punya tu pon di bantaiinya tanpa rasa bersalah -oppsss! hehe)

semoga anak kecil ini selalu dlm iringan kesihatan yg baik dan sempurna.

semoga anak kecil ini terus membesar sbg muslimah yg elok akhlak dan baik pada agama, ibu bapa, keluarga, masyarakat, bangsa dan negara.

dan semua yg baik2 :)

aaminnnnn

perkembangan fizikal.
timbangan sendiri, 7bln 27hari, baby adik 8.2kg. bulan ni kalau kesihatan dia baik, mmg tak bawak check up bulanan. sbb saya refer di klinik private sahaja. unlike nisrin, setia di poliklinik kerajaan. jadi mmg saya xtau detail panjang dia berapa, ukur lilit kepala berapa. sbb di private tmpt sy refer tu, hanya berat yg di monitor.

saya cukup malas nak bersesak di klinik ibu anak karambunai tu. tempat kecik, panas, servis so-so. sy kecian tgk baby lain.. berlama2 dalam tempat yg kurg kondusif utk baby.. huhu maaf, bukan merendahkan kemudahan, sy yg sedikit mampu, memilih utk ke tmpt yg mampu bayar. kalau check up mengandung sy sanggup lagi ke kkia karambunai tu..cukup la pengalaman dengan nisrin.. 

di private, lebih cepat..anak tak stress..mummy pon sama. xpayah nak handle tantrum anak lebih lama. yela setiap kali check up adik sblm ni, sy bawak si kakak skali bersama maid. penat melayan kerenah nisrin yg sgt energetic. hehehe

baby adik juga sudah boleh berpaut pd sesuatu dan bangun. semuanya berlaku sblm 8 bulan. yg terkini, bila dah berpaut, dia akan buat 2 3 langkah ke kanan sambil memegang. 
cepat2 jalan dikkk!

:)

perkembangan lain.. fast learner jugak nih. umi dia ajar tepuk tangan, dalam masa sehari je, terus bole catch up. baby adik juga suka port/corner/sudut tmpt kakak baca ABC 123. dia sendiri tunjuk2 pic tu. 

perihal solid food. dia laaaggiiii suka mamam berbanding kakak dia. sbb tu sy lagi smgt nak deko2 makanan dia.

sehari 4-5 kali makan. pernah 11.30mlm pon makan lagi. hihi

nak letak juga gambar2 solid food utk baby adik.

since dia dah 7 bulan lagi, sy dah explore resepi bubur n oat utk dia. ulang2 dengan puree. kemudian, goreng2..toast.
let us enjoy pic yg tak seberapa nih!

cekodok pisang 
pisang lenyek dengan tepung
sedikit air
goreng dengan olive oil

take note ye mummies..
kalau nak intro oat dekat baby, pilih organic, guna rolled atau steel-cut..
tp biasakan diri dengan merendam dulu, utk hilangkan bahan pd oat yg boleh kurangkan penyerapan khasiat oat ke dalam badan baby..
boleh rujuk di rendambijiran.blogspot

 
taraaa
 siap oat simple kami.
oat dan air, makan dengan pisang, raisin, keju

penkek pisang
pisang dan telur
goreng atas non-stick pan
kalau kuali sikit minyak

7 bulan lebih, si cilik sy tunjuk minat nak pegang dan makan sendiri makanan dia.. expert sudah.
proses ni dinamakan Bay Led Weaning.
nti sy up satu entry khas. kena cari info dulu regarding this.
jadi solid food sy skrng mesti ada bentuk/soft structure yg dia boleh pegang dan suap sendiri.
paling senang cracker atau roti la kan
:)

ni menu utk kakak
cucur oat dan betik..
hampir habis makan hihih


banana + apple + serbuk kayu manis
reneh apple
potong pisang dan goreng guna unsalted butter
mix dengan serbuk kayu manis

hari ni nasi nisrin ada cute face!
:)


 banana toast
:)

cubaan pertama keria labu
yg penting2 dua keping ni baby adik abiskan 
hihihi


roti potong bentuk love
sapu puri kurma
yogurt plain 
raisin/hiasan cute face
*puncher tak bg kerjasama...tu yg dpt buat dua je..huhu*



double boil/panaskan puri labu, kurma n betik makan dengan yogurt
well-balance rasa!
:)


bubur nasi sawi blend hancur campur dengan baby cowliflower cheese masa2 gitu..


banyakk lagi nak godek2 resepi masak2 ni..

refer food chart ni lak yek






seeee!
banyak kan boleh intro pada usia mula 8 bulan!

kesimpulan:
6 bulan - 7 bulan - puri buah, yogurt
7 bulan - 8 bulan - oat + bubur nasi + buah2 yg lulus 4-day-rule, sayur2 tertentu - cauliflower, sawi dll

8bulan ke atas : dah bole letak lagi banyk variasi.



lepas ni umi nak google resepi homemade chicken stock. selalu nye buat stok bilis je.

:)

ok till meet again dear frens!
babaii























2 comments:

Allene said...

aduhh.. rajinnya berbento.... =)

zuriani said...

hihihihi

jom berbento!