(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

July 19, 2011

her first word??!!

assalamualaikum..


baru hari tu rasanya belek kalendar kat meja opis, 1 julai 2011. tetiba hari nih.. eh eh dah 19 julai.. cepat dan pantas masa berlalu. kurang dua minggu, insyaAllah, Ramadhan bakal menjelma. ahlan wasahlan. :)


tahun lepas berpuasa dgn baby inside my tummy, thn ni baby is outside already.
hihi


lama kan tak muncul dengan entry terbaru.. 


sgt tak sempat. weekend yg baru lepas, kami balik kg suami. 
perjalanan yg septutnya 4 - 5jam, menjadi lebih. biasalah bila ada baby.
banyak kali berhenti utn rehat dan rawat.dan juga singgah di destinasi tertentu.


:)


minggu ini, nak balik kg cik isteri pulak.
sgt rindu ok ngan umah mak ayah... :)


apa motif entry kali ni ek? :)


it's about....


her first word!


haha ngigau betul la sorg ibu, bila berangan anaknya ye br berusia 6 bulan utk mengeluarkan perkataan pertama. eceh!


yelah, mungkin tak sesuai, utk letak title sbg her first word. tp mmg tak jumpa perkataan yg paling seswai.


cuma, bila di flash back kembali, masa check up baby masa dia 5 bulan, nurse ada tanya, nisrin dah boleh sebut pape perkataan ker? cth baa ke, maa ke, atau paper..


seigt saya, belum lagi. cuma dia kuarkan suara ikut gaya bahasa dia.


kadang panjang je omelan dia..
kadang pendek2.


but lately.. (6 months plus plus)..
she able to say maa maa maa


siap ada sekali tu ada intonasi 'mama'.. 


masa tu, mmg sbg ibu, suka abisss!


boleh imagine tak...bila one day anak u boleh panggil u, mama ke, umi ke, ibu ke..


:) sgt suka ok perasaan tu.


so encik suami terus remind me utk ajar dia sebut.. umi...umi... or abi...abi...


hihih


kalau la boleh rakam suara si comel ituw.. 


~~~~


6months plus plus juga... dia dah belajar main ngelat.
ngelat tanak minum susu. kalau time feeding bubur/nestum/home made puree/biskut baby mesti ala2 kena paksa...


sgt wisau berat dia turun okehh.


so, time yg afdal bg susu, time dia tidur. haa time dia tidur mmg menyedut habis 6 scoop susu, pastu mula la terbungkang tangan dan badan kekenyangan.


tp kadang2 jahat gak perangai si ibu. bagi susu time dia dah lapo sgt. biar dia nangis dulu. pastu baru ckp ngan nisrin, tulah kena minum susu on time, jgn bg perut lapo dulu br nak minum. heh terus dia diam. :)


ni la.. baby nyer..



- si dia ini sangattttt suka tgk cermin... 1st time recognise nisrin suka tgk cermin masa g al-ikhsan, ada cermin besar pjg. bila dia tgk imej dia sendiri senyum dalam cermin... dia terus ketawa mengekek.. so time after time, sesekali mmg bawak dia depan cermin..
#komen suami - pernah terbaca, cermin adalah salah satu cara mendidik baby tgk imej dan belajar. cium dia dan tgk reaksi dia. 

- dr dulu lagi en suami tanya, bila la nisrin nak kenal kami as parent? atau dgn kata lain bila nisrin nak takut ngan org lain?
yerrr nisrin boleh suka suki g kat org lain.
bawak dia g kedai makan, pekerja boleh ambik dia bawak round kedai, and kami berdua boleh makan2..
abi teringin nak mamam float a&w, pekerja boleh kuar dr kaunter amik dia, tak nangis pun dia..

sampai la..

one day tu.... dia nangis bila ada sowang lelaki ni tgk n senyum kat dia.. 
masa tu i terkejut.. eh bila masa nisrin pandai takut ngan orang lain..

n... masa balik kg suami ari tu..

sesampainya kat umah, mak mertua terus terkam nak amik nisrin.. terus di pegangnya bahu i...tanak tok mek dia amik..
try2 pujuk baru nak pegi.. tp xlama, xsmpi seminit nangis bila i nak gerak jauh sket dr dia..

oohhh, my baby sbnrnya dah lama cam kami sbg parents.

terkulat2 terfikir selama ni terasa yg nisrin tak cam kami as parent..

so, pas ni as parents, i tak boleh sekat n anggap ada border dalam melihat perkembangan anak...

sgt bersyukur dgn perkembangan nisrin.

another story nak share di sini.

ttg demam.

igt lg, seorg opismate, penah remind me.
zu, jaga2..baby dah masuk 4 bulan nanti dia akan demam... (masa tu nisrin 3 months plus plus)

dan... saya masa tu siap berjaga2 if dia demam...

alhamdulillah, dia takde demam2 smpi la skang.
cuma dedar bila injection 5 bulan.

betul tak saya kata? kita tak boleh set dalam mind kita, anak kita macam tu..anak kita mcm ni... kena bg kepercayaan sepenuh nya pd dia, even she is only a baby.....

suami jugak risau, kami berdua belum ada pengalaman handle baby demam...tak reti apa nak buat kalau baby demam..

sbnrnya i kalau ada masa je, check suhu badan nisrin. in case cecah 37 degree celcius.

terima kasih pada semua yg doakan kesihatan yg baik utk nisrin..

:)

dan sbg ibu, saya terus berdoa utk kesihatan nisrin...

oklah stop here.

layan annissa. tv3.
tersentuh dgn watak anna.

well..well
pengorbanan seorg wanita, tiada batasnya.
walau ada kekurangn diri sendiri, dia tetap cuba yg terbaik dlm hidup nya utk org lain...lebih2 lagi kepada suami dan kawan baik.




2 comments:

Ida_Iara said...

perkembangan setiap anak berbeza2.. even anak yg sama mak sama bapa pun ade perkembangan berbeza.so as a parent kita selalu dlm proses belajar..belajar memahami dn mendidik anak2. boleh dengar dn amik panduan dari parents lain tp itu bukan guide yg perlu diikut sepenuhnya. tips2 dn nasihat yg diberi boleh diguna pakai, tp tak semestinya berkesan bg sume anak2. sbb sakit demam, saiz tumbesaran dn juga tahap pencapaian mereka akan jadi berbeza2 atas byk faktor.

even ida yg anak dah dua ni pun kdg2 rasa masih byk perlu dipelajari..milestones for each child mmg berbeza.

zuriani said...

:) itulah kan.. tp cukup excited bila tgk perkembangan dia dr hari ke hari...
eh tetiba minggu ni dah boleh itu dah boleh ini.. rasa cam cepat sgt masa berlalu.

weekend yg lepas, nisrin dah bleh angkat bontot. xlama lagi nak merangkak la kot..

tangan pun dah smpi sentuh, gosok kepala dan telinga sendiri..