(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

January 15, 2011

Jumaat itu... episod 2

meh kita sambung story-mory..


last tu, saya tanya nurse dah boleh push ke kan.. hehe bilik fikir balik mcm lawak je, sbb bukan reti pun push tu mcmana.. tp sebelum nak push menge-push tu, kedudukan kita kena la betol kan..


ada terbaca dlm buku 'persediaan detik kelahiran',ada byk cara sbnrnya utk kuarkan baby (sesi push). ada org berdiri, ada duduk mencangkung sambil kangkang, ada yg baring, ada yang bersandar pada dinding, ada yang bersalin dlm air. tp sume tu ada risiko masing2. dekat pusat bersalin tmpt saya bersalin ni, posisinya baring terlentang dengan kepala saya atas bantal, pastu kedua kaki angkat dan rapatkan ke paha, dan sila bukak (kangkang) seluasnya. pastu tangan kiri kanan kena pegang tumit kaki, sbb nak bantu badan jgn bagi muntut terangkat. boleh juga mintak bantuan suami utk pegang kat lutut atau pape. 


mungkin dekat pusat bersalin lain, lain caranya, sbb ada yg sy baca dr blog2 ibu lain, ada kaki kena letak atas sumthing, sbg sokongan.
mulanya rasa mcm boleh ke saya push sambil baring n ni, mana nak amik energy kan. kalau kita bersandar pada dinding tu, lain la. tp sy ni buta pengalaman, jd ikut je..


pas dah ready posisi, nurse pun ajar cara push. masa ni ada dlm 3 org nurse (midwife), pastu en suami. yaap, en suami temankan saya sepanjang proses dlm labour room, rasa kagum sbb dia sudi temankan saya.


cara nak push pulak.
tunggu time sakit kontraksi datang..
bila sakit mai, amik nafas sedalam2nya..
pastu angkat kepala sket, pandang perut..
tahan nafas...
pastu teran sekuat hati..


heheh


saya byk kali silap teknik masa time push..
nurse ckp sy cuma teran kat muka, bukan teran kat bawah.. hehe
mmg makan masa nak belajar cara teran yg betul..
suami lak mmg x penah fail bg kata semangat.. kuat lagi..kuat lagi.. bagi kerjasama katanya.. (terus i teringat lagu wonderpets! huhu )
nurse pun sama, tak putus2 bg semangat, kata mereka push mcm saya nak marah org..


tp asyik fail aje.. sakit masa adegan nak push ni tak sekuat sebelum tu, jd dah boleh resist. masa tu duk fikir nak kuarkan baby je kat bawah.. nak teran, sambil tu duk fikir, tanak lama2, kot baby lemas ke, pape ke..


mmg lama jugak laah i belajar push tu..


siap ada break, mintak nak luruskan kaki sbb lenguh + tak larat..
ada sekali tu, sy mmg hampir give-up, mintak vacuum.. hahaha 
siap kena sound ngan nurse!
mana ada org request vacuum, selalunya doc yg decide kan. 
nurse ckp awak boleh push normal ni, kena KUATTT lagi!


pastu keep on trying lagi.. saya pun dah lupa saat bila baru doctor syafini masuk. then dia bg semangat lagi. panggil suami mintak tgk dah nampak dah rambut/kepala baby, mintak ckp ngan saya, suruh kuat lagi push.


nak bg sy smgt, nurse suruh mak saya masuk, ajar sy push. 
tp my mum emo jugak kan, sedih tgk saya sakit, bila dia masuk dalam labour room, dia cuma usap saya ckp.. sabor nor..sabor nor.. siap nangis.. heheh


bila penat terlentang, sbb belum hampir push sedaya upaya, doc mintak saya mengiring..tangan pegang besi katil sekuat hati..dan push sambil mengiring. mmg tak sangka, posisi mcm tu pun boleh.


dah byk kali try push, finally, kuar jugak kepala baby. nurse amik jari saya utk pegang kepala. rasa lembik.


pastu saya dgr doc ckp, doc akan gunting skit, utk bantu nak bg baby kuar. dan saya jugak rasa mcm ada alat kot kat bawah utk bg bukaan lagi luas. tp xtau betul ke tak. tak smpt re-fresh balik ngan en suami. ada ke patut, saya kena bayo rm100 utk dgr dia cite balik sume saat dalam LR. huhuhu sadis! tanak saya lagi trauma la tuh! 


finally, after berpuluh-puluh minit (sbb tak sure waktu) I MADE IT!! alhamdulillah, dgn izin-Nya, baby berjaya di-push jugak.. doc hulur kat saya tanya girl ke boy.. saya jwb girl. pastu sy smpt tanya en suami, jam kul baper masa baby kuar tu. suami jwb, 10.17. 
alhamdulillah..alhamdulillah.. alhamdulillah.. Allahu Akbar..Maha Suci Allah..


rasa lain bila dgr, org yg kita kendong selama ni menangis... ye, hanya Allah je yg tahu perasaan saya, suami, dan keluarga yg menunggu di luar.. :)
en suami smpt cium dahi saya.. so touching! :)


pas baby dah kuar, nurse inject ubat kat paha.
pastu sesi kuarkan uri..
doc ckp jgn teran/push. 
cuma doc tekan2 kat perut.
masa ni cuak jugak, jgn la uri putus ke, atau tertinggal dlm rahim..
alhamdulillah, dah kuar sume..
masa ni jugak dengar lagi baby duk nangis, dgr jugak nurse yg bersihkan baby ckp, eee comelnya.. sejuk hati..


tiba la sesi jahit menjahit. ouch!!
doc inject bius kat bawah. i guess.
doc ckp, byk jugak koyak, almost hampir ke lubang buang air besar.
eeee! 
masa tu tak rasa sakit, sbb bius kan. tp sbb fikir, the day after.. risau gakk
mungkin sbb i byk gerak2, gelisah, itu yg koyak banyak...


saya tanya doc, boleh guna tandas cangkung ke nih..
doc ckp, kena guna toilet duduk ni.. kalau takde kena beli la dekat farmasi, kerusi khas utk org pas bersalin.. terus dalam hati doa, moga ada la kat kuantan kerusi spt yg doc ckp. sbb umah kat dungun, sume toilet cangkung maaa! tak ke naya kalau i kena bersimpuh hujung mangkuk tandas cangkung kalau tak jumpa kerusi tu. boleh bayangkan? saya sendiri tak mampu!


dah siap sume sesi jahit dan pakaikan pampers org dewasa, saya di bawa ke bilik. baby? sempat tgk sekilas mcm tu je dlm bilik baby. tp mmg keluarga sy duk syok2 la tgk baby..amik gambo sume.. 


so adorable and comel...............


dah masuk bilik, i request ngan mak i nak tido bawah, atas toto.. hehe
nurse yg tolakkan wheelchair ckp, xboleh kak..dia org tak bg akak tido bawah..tido atas katil yer.. 


saya punya la trauma, nak angkat kaki nak letak atas katil pun mcm xde daya. huhu
pastu nurse bg roti ngan air milo..
xlama pastu, en suami dtg, pegang tangan, bgtau dah kena balik, sbb masa tu dah 11 lebih. waktu melawat tamat kul 12.. ayah saya dtg jugak kat katil, pegang kepala saya.. mak mertua pun dtg cium kepala saya, bgtau dia nak balik umah dulu. saya pun cium tangan dia. biras saya pun dtg tlg tuangkan air. 
syahdu!


cuma.. rasa ralat.
saya tak dpt pegang baby nisrin mlm tu.... 
tak dpt nak roaming ngan dia..
mlm tu tido sensorang je baby dalam bilik baby..
saya pun tak terfikir, nape tak request utk pegang baby.
tp mmg takde tenaga sgt.. 
ralat sangat, sampai skang, terasa jugak sedih sbb x pegang dia saat2 awal kelahiran dia..


tp buat saya berazam, pasni ada rezeki Allah nak bg pregnant lagi, pas bersalin, saya nak request utk pegang baby...


sekejap je, kul 12 malam, famliy sume dah balik. yg bermalam ngan saya cuma my mum n fikri.


saya punya badan masih lagi trauma ok!
saya lak cuma dibenarkan tido terlentang, tp sbb mlm2 sebelum tu dah biasa mengiring, jadi sepanjang mlm tu saya xleh lelap.. hampir sejam skali kejutkan my mum request air..siap baca majalah mastika. bersms ngan en suami dan sms kawan2 bgtau dah bersalin. urat kaki rasa tegang semacam jer.. 
dlm masa yg sama duk terigt kat baby..
mlm tu rasa lama sgt berlalu....


iye, n now, day after day, 31 dec 2010, makin di tinggalkan, dengan membesarnya baby nisrin depan mata..


sekian pengalaman melahirkan nisrin zhafrah binti mohd zulkifli.


citer berpantang..
citer trauma slpas bersalin pun ada..
tp, itu kita sambung next entry k..


cuma skang, berharap sgt, nak bf nisrin dgn lebih efisien. tp produktiviti kureng la.. 


fakta bukan auta:
*en suami nak framekan sejumlah tisu yg dia guna utk lap air mata sy sepanjang tempoh sakit kontraksi. skang tisu2 tu ada dlm fail simpanan sijil nikah..
*saya kagum ngan semangat en suami yg temankan saya sepanjang dalam LR masa nak bersalin. dr A hingga Z. sungguh, saya tak sangka yg dia mampu temankan saya sedangkan ptg tu, dia ada bgtau my mum, dia dah rasa 'lain mcm'..
*perkiraan saya, mlm tu baby nisrin mmg baby bongsu of the year yg lahir di pusat rawatan tmpt saya bersalin nih..


ok, kita jumpa lagi.
doakan saya terus kuat utk jadi ibu yg baik pada nisrin, amin...



6 comments:

nur easy said...

singgah jalan2.. pengalaman y bermakna kn saat2 melahirkan ni ;)

zuriani said...

thanks for dropping a comment... nanti sy blog walking ke blog nur easy yek.. :) sama2 kita jadi ibu yg tabah.. aminnn

Ida_Iara said...

zu bertuah jugak ade suami menemani saat2 sakit..hingga la saat2 bersalin..dua2 baby ida lahirkan husband takde disisi saat2 giler2 menahan sakit dan bersalin. Alhamdulillah Allah bagi kekuatan utk tidak menangis..but second deliver ni nangis jugak masa kena jahit sebab tak dibius..huhu..sakit!!kena jahit hidup2.

zuriani said...

ida. tahniah! baby camana? dah discaj? nama sapa?
xleh bayang kalau suami takde..mau lagi give up.
pasni pun mmg nak dia masuk. :)

eee.. tak kena bius??? bisu ni pun terasa jarum tu masuk dlm kulit..

selamat berpantang k!

jumpa lagi 3 bulan yek! hehe

Ida_Iara said...

tq zu..baby discaj wad hari ke-4. Hari yg sama ptg tu balik kg terus. so far baby sihat2 aje.bagi nama baby Damia Humaira.

zu cuti brp lama?selamat berpantang juga.

doc tak bius pasal katanya koyak area urat dn kulit..klu bius nnt jadi bengkak dn lmbt baik..mmg seksa menahan kena jahit..tp alhamdulillah hari ke5 dh tak sakit sgt even jahitan tu belum sembuh sepenuhnya.masa lutfi dulu episiotomi tu mkn masa 2weeks gak baru hilang sakit.

zuriani said...

comeyy nama.. lebat rambut mia.. ke panggey memda?

lama jugak kena warded ek..tp syukurla dah selamat..

mmg ade dgr kalau tak bius cpt baik. hosp bg ubat sapu ke nak bg baik luka tu? zu dpt antiseptik je, pastu tiap2 hari mkn ubat thn sakit, oastu mkn kapsul ikan haruan. cuma time berak, terasa pedih skit. now lega dah..