(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

October 08, 2010

chapter 6: semasa scan :)

salam penghujung syawal.. :)

sekeping:
gambo raya fikri di pagi 1 syawal.
sama warna ngan kakak, abg ipar n abang dia. insyaallah, raya thn depan, 1st syawal, kita raya sama eh.. skali ngan anak sedara fikri, ye ayoh suu hehehe

sblum makin terlupa perjalanan masa dlm bilik doc masa nak scan, cepat2 nak sambung entry nih..

heheh mcm terlebih excited pulak, sbb cite scan pun nak jdkan entry. tp arap paham le yer, baby 1st, mungkin excited, seronok.. penuh dgn rasa terharu gituu..

jom sambung cite (sambil igt2 lupa)..

1- masuk bilik doc, terus aku duduk kat seat tu, pastu dia terus tanya, bile jangka lahir. aku jawab laa.. dlm 23 hb dec. pastu doc ckp, ooo dalam 28 minggu la kan. ok, jom kita scan.

2- doc suruh baring, then aku selak baju aku. mula2 segan gak, sbb dia doc laki kan.. tp terpaksa abaikan seketika perasaan tu. huhu. pastu doc ckp, dia ckp biasanya dia mula ngan 2D dulu baru 4D. deboo ada, excited ada, camana laa rupe si comel nihhh. en suami lak mcm duk jauh je. entah nampak ke tidak screen ultrasound tu..

3- masa scanning process tu, aku lupa juga turutan apa yg doc tunjuk.
yg aku igt, pas doc buh gel kat hujung pengesan dia tu, dia buh kat perut sblh kiri. seigt aku, mula2 tu blurr jugak, xnampak pape. pas beberapa tu, baru la nampak.
nampak pe? nampak bahagian kaki. hehe nampak la kaki baby duk gerak2..
doc ckp, mmg selalunya baby ni melintang duduknya. pastu dia tunjuk satu gmbr kat dlm bilik tu, haa, mmg baby tu kedudukan nya melintang. kaki ngan kepala satu paras.

4-kalau xsilap aku la, pastu doc cari jantung dia.. kalau guna 4D tu, ada nampak ada warna kat area jantung tu.warna biru merah kalau aku xsilap. doc ckp itu darah yg kuar masuk dr jantung tu.kecik je saiz jantung tu. ant yg paling best, doc tanya lagi. nak dgr x bunyi degupan? pastu dia pun buh mikrofon kat area dia scan tu... superb!! sekali ngan gelombang degupan kuar kat skrin, smbung kat speaker bunyi tu. mmg laju. doc ckp, degupan jantung baby bagus. :)
seterusnya aku pun tanya usia baby baper dah, berat dia baper.. pastu doc terus cari bahagian kepala dia. n then letak pointer bersilang pada otak dia, mcm ukur kot.. usia baby 28 minggu 3 hari kot. masa tu la.. doc pun ckp due mmg 23hb dec.. berat baby: 1kg..

5-pastu doc ckp, let us try to see the gender... :)
cari2 punye cari, haaa, nampak!.. tp aku mmg xtau la bentuk tu utk girl ke boy ke.. blur punye pasal. pastu dia switch ke 4D. mmg jelas la nampak. doc pun ckp, your baby is ...... (cuba teka) heeee sabo je..
aku sengih je laa.. dpt tgk dia sempurna, sihat, ok kat dalam pun dah syukur alhamdulillah kan...

6- part nak tgk wajah. doc sendiri ckp, utk tgk muka ni, kita nak trace ada pape yg xcomplate x kat muka ni..
tp..masa scan tu,, baby muka nya berpaling kat belakang. pemalu la baby ni.
nampak telinga dia aje..
yang kelakar, smbil duk tekan2 alat tu kat perut, doc pujuk2 baby mintak pandang ke depan.. mcm2 ayat kuar.. cepat la baby.. jgn la malu.. hihi
yela, aku n en suami mesti laa ada perasaan nak tgk jugak kan.... bukan selalu boleh scan nih..

7-di sbb kan baby xnak juga pusing muka dia, doc terpaksa mintak si ummi ni yg pusing. mula2 ke kanan. tak nampakk juga baby...
pastu doc suruh pusing habis ke kiri..bila pusing ke kiri, aku pulak yg xnmpk screen ultrasound tuh..
guess what! hehe, nampak dah muka si comel nih....
syukran..
doc pun zoom lagi ke dalam. cari angle yg menarik sket utk capture. doc pun ckp kat parents, nampak arr, mulut dia ok, tak sumbing..aku curi2 pusing nak tgk. tapi doc ckp, jgn pusing dulu, nanti doc capture pic.
pastu doc ckp, aaii baby ni mulut dia duk bukak tutup2, bebel apa agaknya nih.. baby senyum laa, doc nak amik nih.. hehehe
pas dpt satu shot tu, aku pun tgk laah...
:)
doc pun ckp, ok dah siap print nanti saya bagi ye.. boleh tunggu luar ye..

kita share gambar scan 4D ni eh...

yang tgh cover mata kiri dia tu jari jemari baby..
masa memula dpt pic ni, puas la duk menilik. ikut muka sape baby ni.. mulut dia camana, hidung dia camana.. mata dia camana..dahi dia camana..
hehe

hmm, mmg dah xlama.. tinggal lagi dlm 11 minggu je lagi.
tp barang baby byk lagi xcomplete. en abah dia busy sgt lah.
ngan sukan polisas.
ngan program festival kesenian islam peringkat kebangsaan kptm.
ngan tugas hakiki.
wahai en abah, cik ummi ni tertanya2 bila boleh spend masa berdua beli barang si comey nih??
;)

2 comments:

Ezna said...

hidung tak mancung mcm idung awok la. hehe pemalu baby ni tp kuat membebel kot (sbb mulut dok buke tutop buke tutop) ekekeke. lawok je. moga semuanya selamat belaka!

aZLiNa aZiZ said...

Salam ziarah, zuriani. Saya baru 7 minggu peknen. Masih terlalu awal nak scan 3D macam tu. Akan ku tunggu waktu itu :p