(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

May 10, 2010

pls, do pray for us...

salam semua. kabare? :)
saya alhamdulillah sihat walafiat. insyaallah, harap kesihatan yang baik utk kita semua yek!

kali ini, ada citer nervous yg saya nak share di sini. about our lovely house. klik sini utk re-fresh lakaran khas ttg kuarters kediaman saya dan en suami.

en suami dah duk kuarters ini mula bulan puasa thn lepas lagi. so x baper lama la kan. utk pengetahuan juga, poli kesyangan ku ini, mmg di bina dlm hutan simpan, jadi, umah kediaman kami ni mmg not far from the jungle. n FYI, belakang bilik masterbedroom kami tu, mmg terus hutan yg boleh kira tebal tau. cuma ada pagar kawat je nak menandakan border. umah ni mmg saiz besar ukt kami dua org takat ni. byk bilik, n kalau nak kemas tu mmg kena spend lebih tenaga lah.

dulu2, ada opis tanya tak takut ke duk umah tu. macam scary movie aje. :) saya nak tak nak, xde pilihan kan. org dah bg kuarters pun dah kena syukur. 

awal2 minggu kawen, biasalah, tmpt baru, mmg saya susah nak sesuaikan diri. tak selesa. atau lebih tepat, boleh rasa 'something..kalau en suami g duty mlm2 sebagai felo kat kamsis, n saya tinggal sorg, saya x berani nak masuk bilik, mmg saya akan tunggu laaa kat ruang tamu. kadang2 smpi lelap. lampu lak sebyk mungkin saya bukak.

en suami lak, mmg x abis2 bg semgt kat saya, katanya, umah kita ni mmg dekat ngan hutan, dan bumi ni bukan kita aje duduk. kita share dgn makhluk2 yg lain jugak. jgn tunjuk takut.. buat mcm biasa. 

until laa one magrib tu. suami saya lalu tepi bilik solat dia tu, terus meremang bulu roma dia.. dia mcm nampak sesuatu kat katil. n spontan terus en suami ckp, kalau ada tuu, kuar2 laaa.. (mcm halau laa, lebih kurg). n bilik tu mmg saya ada buh teddy bear yg dia bg dulu2. pas tu, mmg saya tak senang duduk jugak, tp kena kuat la kan..umah kita. n, ada satu mlm tu ayah saya n kawan dia dtg, bg bateri notebook ni, saya citer la kat ayah saya. ayah saya ckp mmg dia pun rasa lain, sbb dekat ngan hutan kan.

pastu citer tu smpi la kat my mum. my mum kebetulan ada kenal sorg tu yg berilmu bab2 gini. org tu ckp laa, umah ni umah lama, mmg ada pun benda dtg 'singgah'. pastu dia bg la saya paku, garam n dua botol air solat hajat. saya buh laa paku n garam tu kat penjuru tingkap n air solat hajat tu sy renjis2 kat dinding dlm seluruh umah. alhamdulillah, pas tu, dah tak rasa mcm sblum tu.... syukur sgt.

tp kan... cite tu tak abis kat situ aje....

ada satu ptg tu, en suami ada nampak anak ular masuk dlm rumah, kat area belakang, sebelah ruang dapur. ruang tu mmg kami jarang guna, just ada bilik stor, bilik sidai baju n tmpt mesin basuh. (ya, saya dah berjaya beli mesin basuh *wink hehe).. pastu duk cari2 si anak snake tu xjumpa2..
takut jugakk bende2 liar mcm tu. slalu doa jgn la masuk area dapur n ruang tamu atau mana2 tmpt lahh... but, until laa last week. saya n en suami sama2 terlelap dpn tv.. dalam kul 3 am mcm tu, en suami bangun nak g minum kat dapur. switch on the light! n what a suprise, si snake adaa kat belakang pintu dapur tu, duk berlingkar kat situ. mujur en suami tak pijak makhluk tu. ya Allah mujur sgt. n makluk tu terkejut, tp mmg dia nak naikkan kepala utk patuk pun. terus dia menonong lalu ikut lubang bawah pintu yg pisahkan ruang dapur n ruang belakang umah tu. saya mmg xberani nak bgn. terkejut sgt!..tp dlm hati mmg fikir, makhluk tu bukan haiwan, sbb pengalaman saya kalau haiwan bila terasa di ancam, atau dalam keadaan terkejut mmg dia akan defend diri dia. tp makhluk ini menonong pegi n mmg igt laluan yg dia lalu. mcm weird je...
si snake tu dlm setengah meter, warna hitam.

pastu, selalng 2 3 ari saya cite la kat my mum.

n.. agak kan kami berdua betul. itu jelmaan.bukan the real snake.
hmmm.... tak berani nak teruskan ayat..... sbb duk sorg2 ni. en suami ada kelas lak mlm ni..uwaaaa..

alkisah.. org yg berilmu tu ckp, si snake tu ada la penunggu. penunggu umah yg kami duk ni. dia dah lamaa duk sini. dia tanak kacau pun.. dia anggap umah ini dah umah dia. dia nak jaga..

mau pitammm saya mendgr nya!!
n starting that day, mmg makin hati2 la kami. setiap kali masuk dapur tu mmg double check. n suami saya x abis2 duk pesan, jgn masuk, jgn kacau kami. duk luar je.
org berilmu tu jugak pesan, kalau dia masuk lagi jgn apa2 kan dia, jgn bunuh dia.

weekend lepas, balik umah mertua di kelantan. balik je ahad tu, spot check dulu magrib tu. jumpa kulit si snake duk tersepit kat pintu belakang. pencarian di teruskan... n.... mmg makhluk tu adaa.. duk tepi basket smpah bawak kotak yg saya isi plastik smpah. n itu mmg salah saya sbb mmg port tu sesuai pun haiwan nak landing.

makhluk tu mmg syokkk je tido kat situ.
saya seram sejuk dah. rasa nak demam pun ada. en suami pulak wat muka cool aje.
saya nak bg hilang nervous, g amik kamera, amek la gmbo makhluk tu. suami saya duk ketuk lantai tepi makhluk tu tido, nak bg dia jaga, suh keluar. ketuk2 tanak bangun, jd xde pilihan kena usik sket ekor dia. baru la bangun. mmg mcm pg tu la, dia x angkat kepala nak serang pun, terus mcm pening2, menonong ke pintu keluar, tp dlm mode yg amat perlahan. mmg sy smpt snap gambo. close up pun ada. suami lak duk ketuk2 lagi lantai, smbil pesan, tak payah masuk lagi, duk je luar umah. n keluar je umah, mmg dia elok je landing tepi dinding luar umah. en suami xabis2 pesan, g la tmpt lain, jgn masuk umah..duk luar umah..

saya, blurrr!!

right away, ajak suami kuar makan, terus tepon my mum, n saya mms gambo tu kat my mum. my mum nak tunjuk kat org berilmu tu... (gambo tak transfer lagi ke notebook ni, ntah bila lah..) hope boleh imagine la rupa makhluk jelmaan tu...

n td masa tepon, my mum mmg ckp org berilmu tu, ckp tu bukan the real snake. badan jelmaan snake tu mmg kaler hitam. ikut pengalaman, the real snake tak de yg satu warna aje, at least nampak sisik.. but not this..

org tu nanti nak bg ubat lah, at least jgn bg dia masuk umah...

kawan2 semua, doakan ye, jgn jd apa2 yg buruk pada saya dan en suami. duk bunyi2 kat en suami, ajak pindah umah lain, lgpun ari tu ada kawan dia offer kuarters lain, tp kena naik tangga la yg tu.
xtau la mcm mana. keputusan di tangan en suami kan. skang ber-2. ok lagi. kalau dah ada baby nanti camana...

mmg tak di nafikan, umah yg dekat ngan hutan ni, mcm2 haiwan berbisa boleh masuk.. cuma mintak jauh laa sgt dr semua benda2 gitu. doakan yer....

pjg lak citer kali ni.

smbung next time lak eh!

3 comments:

nadeera said...

alahai..takutnyer saya..lagi2 binatang berbisa tu kan..harap2 awak berdua takder paper la ek..amin

zuriani said...

mekasih ye awak..mintak jauh laa benda yg bukan2 nih... selalu bukak blog awak..tp naper xleh bg comment ek..

NOR EZNA JUNIZA said...

hang on there bebeh. baca al-fatihah n ayat kursi byk2 ye!