(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

January 30, 2015

Book Review - Idea bekal ke sekolah - menu asia

Bismillah..

januari 2015 kan.. newsfeed sy penuh dengan post dr kawan2 tentang idea bento/bekal ke sekolah bg anak2 yang memulakan sesi persekolahan 12/1 yang lalu. sampai tahap, kagumnya dengan niat dan tekad memberi bekal makan untuk anak2..bukan hiasan bento yang paling utama..tetapi air tangan ibu/ayah yang membawa makna yg sgt mendalam..

nisrin insyaAllah darjah 1 tahun 2017 nanti.. jd sepatutnya dah kena train bawak bekal ke sekolah dari sekrang.. 

drop komen di post ini ye kalau nak tau camna nak join group brkal tu. ada group di fb. ada group di telegram..

bersempena post bekal, kali ni nak kongsi book review tentang satu buku yang saya beli yang bertemakan idea bekal ke sekolah. kira WAJIB beli lahhh buku ni.


Tajuk Buku : Siri Idea Bento - Idea bekal ke sekolah menu asia (44 resepi)
Penulis : Chef Azian
Harga : rm17 (harga sabah)

boleh didapati di kedai buku..noleh juga beli online. ada juga ahli group kelab bento yang offer belikan. 

ringkasan :

pandangan saya, semua 44 resepi ada lah beserta resepi lengkap dan juga cara membuat yang lengkap arahan.. disertakan juga gambar presentation yang boleh memberi idea kepada pembaca. font tulisan yang sedap mata memandang.. neserta jenis kertas yang sesuai digunakan.

hihihi

ok jom tgk sedutan gambar dala buku yer. 

:)

 inilah dia muka depan bukunyaa..

menarikkan presentation.. masa saya come across tu, mmg tak fikir panjang pun nak beli, terus amik.. dah la mmg tinggal satu ni ja..

jd kawan2.. cepat2 la cari yer.. heheh





yg ni bhgn belakang buku

writer chef azian


isi kandungan buku


selepas muka surat kandungan, ada bahagian tips penyediaan bento

diikuti dengan..



23 resepi penyediaan sos utk menu utama dan juga untuk lauk pauk untuk bekal
 

jadual perancangan menu utk seminggu sgt penting.. bolr fotostat dan tampal sbg to-do-menu setiap hari

kan..

:)

ok jom jenguk mukasurat yang ada resepi.. mcamana ye presentationnya..

 


ni resepi pertama.. ada nama resepi
ada bahan2 yang diperlukan.. 
ada cara membuat dengan arahan yang jelas
juga disediakan gamabr2 step by step tu..

mukasurat ini disebelah kanan buku

manakala disebelah kiri adalah.. gambar.. 


gambar penuh resepi setelah dibentokan dalam lunch box.. terus nampak sedap..

dan juga mengikut prinsip bento

ada carbo
ada protein
ada fruits

and cute deco

seterusnya resepi2 lain..



mcm gini la sepanjag buku ni.. resepi dan gambar duk sebelah..
tang gambar tu mmg puas hati tgk..




 
 ok ini shj utk book review, sedutan kali ni.. selamat membeli dan mencuba semua 44 resepi dlm nuku ni.

terima kasih

eh tapi

sebelum tu,

kesudian utk menerjah page saya

B & K ONLINE STORE <== klik link ya

page saya ada jual mcm2 tau..

jemput singgah..

atau sikit post yg saya letak di blog, bole klik link berikut :

http://nurzuriani.blogspot.com/search/label/jualan

terima kasih

assalamualaikum

tata!



 


 

3 comments:

Normala Ab. Shukor said...

wah!! menarik buku ni... kat mana nak dapatkannya yer..

Normala Ab. Shukor said...

wah!! menariknya resepi dia.. kat mana nak dapatkan buku tu yer...

Min Aina Ila Aina said...

Assalamualaikum, terima kasih kerana berkongsi. Boleh saya pinjam dan share gambar buku ni? Terima kasih:)