(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

November 18, 2014

jom homeschooling!

Bismillah.. 

masih november 2014. jom la kita update belog yg tak berapa nak suam-suam ni haa.. hihihi kali ni bersiaran dalam episod ... Homeschooling. yeayyy



dulu-dulu sebelum ni laa, mmg zero bab homeschooling ni.. atau mungkin boleh cakap, kita ajar je nisrin.. melalui buku2 yg kita beli tu, tapi mungkin ada buku yang tak sesuai dengan usia dia..tp tak juga bila buat homeschooling ni, kita tanak dia pi sekolah belajar dengan cikgu/teacher yang rasmi. cuma, sebenarnya, lagi syok, lagi bermakna kalau air tangan sendiri yang ajar anak.. kekeke tp si ibu ni kena tau laa tahap aktiviti/kesesuaian dengan anak tu.. 

sebenarnya kalau rajin mencari, meng-google, mmg sangattt banyak aktiviti utk homeschooling yang boleh buat dengan anak2 ni.. cuba la..cuba la.. heheh



ni contoh-contoh aktiviti yang kita cari, print kan, dan buat dengan nisrin. sebenarnya print 2 set jugak tu, satu utk si adik. kita cari yg simple2 je tu... abc.. match-up, kaler2...

lepas tu masuk dalam satu file yang kita dah label.. label tu ikut suka la.. hajatnya nanti bila dah abis semua aktiviti kohort satu ni, tambah lagi aktiviti lain..




kita beli file yang banyak compartment mcm ni.. sbb print A4 je, jadi muat la masuk dalam ni.. time nak pakai amik la dlm file tu... bila dah abis guna, simpan balik. plan asal, ini laa aktiviti nak buat bersama nisrin dan nurin time umi ada dirumah..malam2...atapun weekend.. heheh
dapatan kajian nanti kita kongsi yaaaa..



ni naa file nya.. tapi tak sempat2 lagi label file tu..


contohhh, curi masa amik gambo.. aktiviti mix-match.. hehe 

mmg kalau tanya umi, burung apa ni.. hehe mmg tak kenal sepenuhnya punn..



sila zoom in ye untuk laman web tu.. free printables tauuu.. sangat berterimakasih laa dengan pembangun web tu.. 

:)




yang ini aktiviti abc... trace huruf dan cuba lukis objek yang bermula dengan huruf tu.. 
kekeke ce teka lukisan sape tuuu




cuma paling tak best...
bila nisrin cakap...

umi... kakak nak buat kerja..

ini laa hasil nya...



time umi duk sibuk dengan kerja sendiri (dan juga ketika si adik tidur) ketika tu laaa dtg mood nak buat latihan... adui... bab ini umi fail lagi la.. sbb tang sepah2 tu yang tak tahan sebenarnya..


tapi suka jugak dia mcm bersemangat nak belajar.. kekeke tanpa paksaan pulak tu..

nisrin...nisrin....

aktiviti un-formal homeschooling lain ialah....

yeay.. tampal menampal dalam bilik bacaan/mainan kami..

untuk aktiviti ini, saling bekerjasama letak gam.. lepas tu umi yang tunjuk kat mana nak tampal2.. hehehe




 ni contoh lain lagi... gunting2 je kertas pembalut hadiah.. buh gam... cuma kena bg dua-dua merasa la...

sepah tu sudah tentu.. hehehe 

aktiviti gini selalunya buat time en abi kami tu takda di rumah.. 




yang ini two in one. selain aktiviti buh gam, dan tampal, sambil2 tu kenal huruf... heheheh




ok... aktiviti menulis...melukis.... dan mewarna... yg ni amik mood sempena hari kemerdekaan malaysia.. heheheh

umi yang lukis..



kalau rajin, kami mewarna guna water colour... tapi.... kena berhabis kemas laaaa.. bukan aja baju kena colour... lantai pun abiss nih...

tp sbb nak anak belajar, layan je laa ye..


 kalau tetiba rajin, ajak nisrin buat kraf.. heheheh asal dia nampak ada bentuk sesuatu, kira tercapai laaa objektiff.. 
haa.. ghupa apa tu kawan2? heheheh






untuk si adik, sebenarnya lagi suka guna buku kat kedai... yg ada sticker.. tampal2.. heheh




heheh gambar2 kat bawah ni mmg dapat dari buku kat kedai la semuanya.. heheh




sambung dot-dot pun ok..









ni pun boleh jugak.. berjemaah kemas bilik... kemas buku sendiri.. kekekek


ok.. nti kita sambung lagi yea.. 


2 comments:

Allene said...

rajinnya....

zuriani said...

Allene..

tak rajin tu...tp x reti jugak nak ganti dengan perkataan apa.. heheheh