(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

October 23, 2012

Singgah Raya - kediaman sendiri bah 2

assalamualaikum..
sambil2 melayan kerenah anak, sambil2 la update blog..
nak sambung cite Singgah Raya..
:)

kali ni 'showroom' bahagian dalam umah lak..
org lain update skali dgn progress dalam umah, i update umah kosong semata2..hihih
boleh la yea..


anakanda jugak yg rasmi masuk duluuu.. :)

takpe la nisrin, buat cam umah sendiri yea, umah kosong je lagipon.. :)


ruang tamu.. 
dr segi keluasan tu, sesuai la ngan jiwa raga i.. cuma kalau dah duduk cni, penting jugak pembahagian, area mana nak letak sofa nyer, tv nyer..ruang santai nyer.. ruang ni jugak kena divide dengan partition utk letak meja makan..
wondering jugak, ruang bawah tangga tu apa yg sesuai nak letak..meja camana yg boleh bg menarik skit sudut tu..

clearer image for this section..
kan best kalau boleh hire interior design.. opss, ayat yg septtnya, kan best kalau ada banyak extra money utk amik interior design.. :)


yaa, lower part umah ni ada bilik..so kalau malas nak berkg di dua2 tingkat..duk je la kat bawah.. hihih
nisrin jadi model pintu..
pintu nak masuk dapur.. :)


close-up section nak naik tingkat atas..n washroom..


ops, sory, gambar gelap..
introducing, the kitchen..
dr segi keluasan, dapur la sedikit keciwa..sbb saiznya/luasnya takde la besor mana..
masuk peti sejuk, drying rack utk pinggan mangkuk, extra rak, dapur lagi, penuh la ruangan memasak ni...
:)

dlm byk2 rancangan utk progress yg dekat sinki ni la paling nyata berupdate.. :)

and,
ada satu lagi ruangan..
iaitu...

yes..another small room di lower part rumah ni..
hihihi
tp kalau nak dapur tu nmpk lagi luas dan marvelous, boleh la renovate, buang dinding..
atau kalau nak idea pelik, jadikan la bilik ni dapur tambahan.. selalu rumah ada dapur kering, ada dapur basah kan..
atau, idea lain, buh je meja makan dalam bilik ni..deko cantik2..buat meja makan utk family..
tp kelemahannya, kalau invite kawan/saudara/sesiapan utk makan2 dekat meja, tetamu kena lalu dapur la dulu baru leh makan.. tak syok la pulak kan..

kemudian fikir la yea..


nisrin merenung..jauh ke hadapan... :)

ok next..move to upstair.. jomm jomm

terang kan bahagian tangga ni.. sbb cermin yg pemaju buat tu.. :) dan juga ada sedia point utk lampu/mentol..
:)


sudut pandangan dr atas.. :)


my model/talent sedang berlatih naik tangga..hihihi

naik je atas, ni la section yg pertama jumpa. sedikit kelemahan, ant ruang yg paling gelap la di sini..planning to have another santai area di sini, cuma kena boost up pengcahayaan tu la.. :)

bahagian atas ada 3 bilik..satu master bedroom..2 bilik utk anak2.. 

gambar taken dr inside master bedroom, boleh nmpk terus lagi dua balik..

tp, lupa pula nak snap view dr tingkap master bedroom.. 
:)

bila ye boleh bermalam di rumah sendiri ni yek??

hihihi

ok, sekian bahagian dua - inside lower and upper part of our home sweet home..


p/s: tak puas lagi menatap rezeki yg satu ini..

3 comments:

nur easy said...

luas juga... itulah, kalau panggil id mesti cantik jadinya, tp harga pun cantik jg.. so mama nisrin la jd idnya ya..;)

Allene said...

nampak besarnya rumah... ;) tahniah...

zuriani said...

eize..kalau ada rezeki, mau je rasa nak beli rumah contoh..sekali ngan hiasan dalaman..xyah penat2 pk dah..sume cantik aje... :)

allene..tima kasih.. cuma xtau la bila boleh merasa duk sini sbb dah kena pindah sabah..