(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

April 27, 2011

her brand

cik nisrin ada mcm2 nama manja..
bobot ada, bulat ada, tembam ada..
ish..kawan2 umi nye keje la nihh..
:)

alhamdulillah..
eh bukan..
assalamualaikum.. :))

50% kelegaan sudah milik-ku.
bakinya, insyaallah selepas habis menjawab exam paper yg ke-2, 7 mei nanti. insyaAllah, jika Allah memberi kelapangan.
paper pertama, advanced power electronic, br Dr ZAH, as estimation, ada yg bleh jwb, ada yg out of assumption,tiada dlm skop tutorial.
never mind.
dah lepas pun.
tunggu keputusan je lah.
thanks utk semua yg keep on bg smgt utk saya sempena musim peperiksaan.

now, gear kena move up lagi.
sbb dah kena mula mix, ant my myself punya exam DAN juga students punya exam.
yaa, mentang2 potfolio unit exam kan. mmg kena berkepit dgn urusan exam smpi la sblum 16mei, hari keputusan rasmi utk pelajar poli.
chaiyookk..

tp, harap dapat diberi ruang dan masa yg baik utk satu aktiviti pada 8mei (sempena merdeka dr exam utk semester pertama) heheh. akan update kemudian. okiess, insyaAllah.

hari ni nak cite pasal her brand.

sape her? of cos our laling --> nisrin
brand amenda? brand yang ada kat bdn nisrin. :)

mula2 skali, brand diapers dia.

siang td ada opismate tanya, nisrin masa awal lahir pakai diapers brand apa?..
ermm.. masa mula lahir, sya beli huggies NB tu, kat diapers tu ada indicator berbentuk bintang, which is akan pudar kalau baby punye urine dah penuh kat dalam. so sng nak tgk dah waktunya belum kena tukar kan..
pastu bekalan kat hosp tmpt nisrin lahir ada bg fitti NB.
pastu beli pulak pulak pureen basic kaler merah tu, tp saya tak berkenan sgt, sbb macam nipis jek..
cuba beli petpet. brand petpet ni, fabrik dia keras sikit..
banyak duk tukar2 since mmg tak tahu yg mana paling ok dan sesuai.
atas nasihat abg ipar, diapers ni nak pakai bnyk..beli ajee yg murah2, yg supermarket punye jenama..macam tesco punye ke..carrefour punye ke..
so then en abi pun beli la carrefour punye, tp, cik umi nya tak berkenan, sbb tak 'heavy duty' sgt.. hehe

tp bila diperhatikan, membeli diapers ni terpulang pada mak ayah la. kalau ada duit lebih tak salah beli yg berjenama, atau yg mahal lah, n kalau di pasaran yg paling top, mamy poko lah. then after mamy poko, ada huggies, ada dryper wee wee, ada fitti, ada diapex, ada petpet.. n ada lagi laa..
sbb setiap diapers berbeza dia punya fabrik, lagi lembut lagi selesa..as for me la. sbb kalau disupermarket, mmg ada sample dia display, bleh tgk n pegang sendiri fabrik dia. nisrin, bila makin membesar, dah beli saiz M. sesuai utk 5kg-11kg, tp bergantung pada jenis brand jugak. :)

nisrin now guna apa?

masih lg mix-mix brand. 

ada org ckp, kalau dah dr awal ajar baby guna diapers mahal, smpi bila2 la kulit dia nak yg mahal. so beli je yg termampu dgn bajet.

lagi, faktor kulit. sesetgh baby mungkin akan naik ruam. yelah, sbb 24hours pakai diapers, mana kulitnya nak bernafas dgn baik kan. cuba kita pulak, rimas jugak kot. takde gaya bebas. hehe
tp, alhamdulillah, nisrin kulit dia takde naik ruam lampin lagi so far. so, uminya masih bebas memilih mana2 jenama yg cik umi mampu. :)

setiap bulan, about rm80 spend utk diapers. n kalau rajin mmg selalu selak paper utk tgk promosi diapers. kalau petpet tgh on sale, haa beli petpet. kalau drypers wee wee yg promosi, beli drypers, kalau huggies promosi, beli huggies.

n now, umi nak try usha, mamy poko. heee
baru je request free sample dr sini .. so nanti kita tgk ek sampai ke tidak.

ok stop cite pasal brand kat dlm seluar.
now kita cite pasal brand kat luar seluar/baju. hehe

ermm.. dulu, penah bercita2, nak tgk nisrin stick to only ONE kind of shirt/pants/dress.. pick la satu, disney ke, pegion ke, tollyjoy ke, kikilala ke, babykiko ke, anakku ke.. konon nak nampak satu jenama je dibadan nisrin...
hehee
tp..takde nye dahhh..
sume mix brand. tp masih lagi brand yg affordable, yang setakat MAMPU umi beli. perkataan mampu amat penting, sbb jgn terlebih bajet. i bukan org kaya baru, atau org kaya raya oke. hehe
so, mix jugak la brand baju/dress.
tp, jgn risau, utk baju2an anak2 ni, terlalu banyak jenama..pilih aje mana2 yg nampak cantik dgn anak.

:)

umi sgt teringin nak beli baju brand baby poney. tp smpi la ni, belum ada rezeki. :)
so, igt koleksi baju raya, mesti ada la brand baby poney.
yap, ibu2 di opis, skang, tgh usha online utk koleksi raya ok.. heeee
nisrin pun dah aim beberapa lah.. tinggal duit umi je la, ada ke kurang..
maklum la, dah bergelar pelajar nih, yuran pengajian dah wajib masukkan dalam list of bajet setiap bulan.
setiap bulan, utk beli baju, tak smpi la rm150 utk stok baju nisrin

brand susu.
yaa, i sedih hati jugak nak ngaku, i bukan BF mommy.
since mmg tak produktif langsung pengeluaran susu.
so now fully FM.
FM pun banyak sgt dkt pasaran. dan sy tak penah buat survey pun sblum deliver, sbb plan nak BF..smagt nak BF.. 
tp sbb susu tak kuar right after deliver, so hosp dah bagi susu.
FM nisrin is mamex gold step 1. 
1kg, dalam rm84 di pasaran. utk sebulan, lebih kurg rm250 bajet utk susu.
even abg ipar ada nasihat tukar susu yg lebih murah tp still byk khasiat utk baby, tp kami rasa, bila mamex gold ni sesuai ngan nisrin, kita go on lah..lgpun dah check dkt MIMS ttg susu ni..

:)

mmg banyak berhabis utk si anak sorg ni. belum masuk BS lagi. :)
yap, baru seorg anak.
sbb tu ada opismate dah 2 anak, tanak tambah lagi, sbb ekonomi keluarga tak kukuh.
and ada yg buat side bussiness.

well, masing2 punye rezeki.

utk nisrin, umi selalu ckp kat nisrin 'nisrin kena doa umi banyak duit yeee, bleh beli banyakk benda utk nisrin'.. n nisrin akan buat muka excited.. :)
suke..suke..

topi nisrin, pre-walker shoe nisrin ada brand? hehee 

ok lah will stop here.

sekian.

5 comments:

nur easy said...

comey bobot.. hehe

Ida_Iara said...

adatla bila dah ade anak ni kan? tapi yg pasti takleh stick pd one brand aje..kena mix jika nak berjimat.diapers lain2 masa lain2 brand yg buat offer. so grab aje mn yg buat offer time tuh asalkan ia cukup selesa utk anak.ida biasa wat gtu..utk pemakaian tempoh yg lebih lama cth time tdo bleh prefer yg lebih berkualiti..klu setakat pakai siang hari dn nak kerap tukar pakai aje yg affordable tp msh selesa utk anak.

klu bab pakaian pun sama..yg ni lagi takleh stick to one brand aje.sbb kdg2 design cukup cantik esp anak girl..tak kira ape brand dh rasa nak borong je sume.

bab susu..hmm yg tu klu bleh kena cuba cari yg terbaik,klu dh tak mampu fully BF, kena la make sure cari yg betul2 serasi dgn anak. takleh main tukar2 brand mcm benda lain sgt.once dh dpt yg agak2 serasi go on aje la.sbb kdg2 ade baby perut mudah meragam bila slalu tukar2 FM.macam Lutfi dl la. mahal atau murah bergantung juga, tak sume baby demand susu mahal aje.tp bab susu mmg kdg2 boleh jadi perbelanjaan paling mahal dlm sebulan.for next bby mgkn Zu bleh timba ilmu nak berBF plak kn?seronok dpt berBF ni,tp nak hadapi cabaran melaksanakan mmg perlu kesabaran.apepun..kita sbgai ibu2 mmg nak yg tebaik utk anak2..

tak kira la brand ape pun, janji anak selesa dn sihat ceria itu yg paling utama kn?

zuriani said...

puan easy: tuan muda pun comeyy! heheh

ida: :) kalau bab tukar diapers ni, tgh2 malam pun tukar je..sbb tanak kulit dia naik ruam, n nak bg dia selesa tido.. jd pakai yg murah pun takpe kan kalau rajin tukar. cuma bila nak g berjalan je la kena pakai yg heavy duty sket. bab susu, mmg tak tukar, sbb itu yg al-farabi bg, continue yg tu je la..
damia dah bleh meniarap ke

Ida_Iara said...

zu klu tukar pampers mlm2 gi basuh ke pakai wet tissue aje?si damia tu skrg tak brp go on dgn wet tissue..tak tau arr klu jenis wet tissue tu yg tak brp sesuai dgn dia.kulit nye mmg sensitif.klu nk tukar kena basuh..kdg2 sian nak kejutkan dia yg lena tdo.klu bgn nak nyusu pun mulut je duk cupcapcupcap cari susu..mata malas nak buka.dia belum meniarap lagi..baru mengiring aje..tak lepas nak angkat kepala aje lagi..ahaha.berat kepala sbb rambut byk kut??ehehe..alasan tak logik. nisrin dh meniarap ek??pantas..hehe. Lutfi dl pun lmbt.5 bulan baru meniarap.

zuriani said...

kalau malam2, pakai wet tissue je, pastu lap ngan tisu kering je. wet tisu zu beli yg jenama pureen je, ada yg takde pewangi, ada yg ada pewangi. mmg kesian nak kejut time dia dah lena pas bg susu tu.. tp nak bg dia lagi lama tido, tukar je la.

hehe kepala berat sbb rambut ekk..tula lebat sgt!

aah nisrin, 3minggu 21 hari dah bleh meniarap.
xpe, xlama lagi pasti bleh tuu