(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

June 13, 2016

How does essential oil work?

Bismillah..

sharing lagi tentang Essential Oil... scroll facebook kan, nampak sorg kakak friendlist, kak Sue Aleen kongsikan tentang cara bagaimana essential oil (EO) bekerja..

saya tertarik demgan grafik dalam post beliau.. 


Merujuk gambar ni kan, dikatakan molekul EO mampu meresapi sel membran dan masuk ke dalam salur darah kita dengan cepat. selepas ke dalam darah, ke mana ia. menuju ke sistem saraf kita. ok, dah tau cara ia bekerja kan.. jadi seterusnya, camna nak pakai eo tu?

ok, ada TIGA cara

satu - apply/oles/sapu/calit terus pada kawasan kulit kita. selalunya utk permulaan digalakan dilute dengan carrier oil, mcm vco, pevoo atau bole dptkan v6 carrier dengan YL. perlu juga patch test, sebab kita tak tau tahap mana kesensitifan kulit kita pada eo. tapi, setakat saya pakai, utk saya dan anak, insyaAllah ok..

cara ke dua - inhaled

ok, utk inhaled, sy suka hidu terus dari botol.. tp bila belek product guide, tidak dikatakan cara inhaled directly tu cara yg salah mahupun betul.. hihi cuma, cara yg dicadangkan ialah, oles EO pd palm kita, dan hidu dari situ.. 

selain inhale gitu, YL ada sediakan product diffuser.. speciallnya diffuser tu kan, bole mix lebih sejenis kat dlm tu, dah boleh create odour yang sgt lain.
Dewdrop diffuser ni salah satu wishlist saya tau..

cara ke tiga - ingested

ingested ni ada macam2 cara.. ada yg boleh campur dalam air minuman, dah minum terus..ada yg campur dalam masakan, ada yang titik bawah lidah, ada yang masukkan dlm kapsul.. mana2 yg selesa bhaa.. :)

EO juga sesekali bole tambah dalam air dan masukkan dalam spray botol utk tujuan semburan.. selain tu, sesekali bole campur beberapa titik dalam mandian kita.. 


ok semua.. nanti sambung lagi perkongsian ttg EO YL nih ye
No comments: