(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

November 21, 2013

why..and why...

tahun 2013, sekitar mac atau april, satu malaysia gempar dengan amah indon yang melambung2 baby.. dipusing2 di campak ke bawah.. mujur ada sikit lg kewarasan, dicampak ke atas sheet/helaian hamparan..bkan ke lantai dan dr tempat tinggi.

Ya Allah, kejam kan manusia itu? kenapa di perlaku kepada bayi kecil yg mmg helpless tu?

kemudian, gempar lagi nov baru2 ini, penderaan yg telah sekian lama, dr pihak pengusaha taska. dlm diam..tanpa kantoi dengan mana2 CCTV..tp kantoi di hp yg disorok celah beg anak2..

Ya Allah, tidak berhati perut manusia itu. 
mereka2 semua nye perempuan.
yg sepatutnya penuh dengan belas ihsan.

apa kaitan cerita2 ini dengan saya? oh mesti.
saya punya anak2 yg sudah tentu akan ditinggalkan saat saya bekerja. saat mencari rezeki.

berat kan rasa hati?

saat ini, anak2 saya dittinggalkan di bawah jagaan seorg gadis muda, bangsa bugis, berusia 20thn. memegang title amah balik hari. dtg kerja balik kerja kami suami isteri yang ambil dan hantarkan.

kepada Allah sepenuhnya sy mohon perlindungan agar anak2 baik2 aje bersama dia dirumah.

mengapa memilih utk ada org gaji?

dulu, sewaktu di kuantan, selepas berkahwin dan punya seorg anak, mmg tidak pernah terlintas utk memiliki org gaji. sgt asing rasanya jika punya org yg tidak pertalian darah tinggal bersama. byk yg kena jaga..adab..aurat..kan?

sementelah, nisrin punya pengasuh yg sgt tip top. alhamdulillah.

tp bila rezeki ke kota kinabalu, pengalaman bersama pengasuh di sini, dan pusat jagaan - hadhanah di sini, tidak seindah yg di jangka dan di harap, beralih arah kami mencari org yg boleh menjaga anak2 di rumah.

sesetgh mmg tidak percayakan org gaji. mcm2 boleh dibuat saat ketiadaan ibu bapa. betul. tahu sgt. ragu2 mmg ada mulanya.

tp bila pengalaman lalu, seolah serik bila anak jauh dr pandangan..berkilo2 meter dengan bekereta, sy sedikit yakin utk memilih punya amah.

sekurg2nya tengahari sy melapang waktu rehat utk diri sendiri dan jenguk anak2 di rumah.sediakan snack makanan jika berkesempatan. penat tp berbaloi.

yg mana termampu, kerja rumah sempat amah tu buatkan.

tatkala ada pendapat menyatakan, lagi terkesan, lagi hebat, jika air tangan si ibu sendiri dalam buat kerja rumah - sapu sampah, mop lantai, basuh pinggan, sidai baju, lipat baju, memasak makanan utk keluarga jika punya waktu saat slps pulang bekerja..ooh itu sgt benar, tp utk hari ini, tatkala anak kecil ini belum mampu sy hantakan ke pusat jagaan, biarla amah yg buat kerja rumah kecuali bab memasak. :)

setakat ini, amah yg sorg ini, kdg2 ada juga mendatgkan kerisauan hati, tp sy percaya, bumi  mana tidak ditimpa hujan kan. kami sama2 manusia yg punya kelemahan.

cuma, buat semua wanita yg bergelar pengasuh anak2...penjaga di taska, mahupun amah dirumah..pls...
jaga la harta2 ibu bapa yg paling tidak ternilai ini dengan baik....
jgn diperlaku sesuka hati..

tiada galang ganti, anak2 yg dicedera,,didera emosi..diberi makan dgn cara tidak septtnya..
tolong,,bantu ibu2 yg berkeja yg menyumbang kepada perkhidmatan negara, supaya mereka dpt menumpu sepenuh perhatian kepada tuntutan kerjaya..

bekerja bukan pilihan utama, mungkin juga bukan kehendak..tp mencari rezeki dengan cara yg halal itu kewajipan. beruntung la mereka yg mampu bekerja dari rumah kan?
:)
itu rezeki mereka.

rezeki utk saya belum  lg setakat ini.

ok sekian cerita hari ini.
 

3 comments:

Nor Ayuni Rosli said...

Salam perkenalan Zuriani,

Mmg berat hati nak tinggalkan anak dekat org lain kan? Bersabar la. Insya-Allah ada rezeki you nanti jaga anak2 and kerja dari rumah. Amin.

Anyway nak exchange link boleh? Sebab dulu saya punya URL bnsyg-stories.blogspot.com. URL baru is ayuni-stories.blogspot.com Let me know ye nanti? Thank you

naseebah (asfal awliya') said...

Salam..mcm mana bleh dpt pembantu rumah harian?sy sgt perlukan skarang ni....susah nk cari yg harian di kk ni...

naseebah (asfal awliya') said...

Salamm.boleh sy tahu mcm mana boleh dapat pembantu rumah harian di kk ni?sy perlukan utk januari nanti...