(,'') ('',)

Daisypath Anniversary tickers

February 10, 2011

pantang ke??

assalamualaikum..

rasa macam dah lama benor tak update blog..
:)

ni mungkin entry last sebelum pulang ke kuantan, tmpt kelahiran nisrin.
sabtu ni, 12feb.
yeah, nisrin nak balik kuantan, naik keta abi.
ari tu balik dungun naik keta aki yek..
meh tolong umi kemas barang nak, dr duk tido jee.. ehehe
(yap, time nisrin tido je umi smpt layan tenet, xpe ye nisrin, baby kena tido banyak.. 16jam - 20 jam sehari.. pg2 gini tido lena2, kang bila bgn..kita nyanyi lagu rakyat sama2) hihi

patutnya time nisrin tido ni la umi g pack barang nak balik..tp nape yek, rindu kat blog lak..

xde citer khusus..
cuma teringin nak menulis tentang pantang-larang/pesan-memesan dlm hidup kita nih..sbnarnya xde la memandang enteng, tp xde jugak memandang berat.. sedang2 aje..
sbb sume pantang-latang tu, asalnya dr tok nenek, org2 tua yg mulakan..then diturunkan generasi ke generasi..

masa ngandung ari tuhh..
sempat la tahu sikit sebanyak..
mmg tak bnyk pun..
sbb tak duduk ngan mak kan..jd time balik kampung je la kalau ada yg tak kena akan ditegur..

1-kat umah parents i nih, antara bahagian depan umah ngan dapur ada la 2 3 4 anak tangga yg kalau ikut mata i, mmg sedap nak melepak..dengan tilenya sejuk..so, ada la skali tu, masa ngandung, lepak kat situ.. pastu terus mak i cakap...
orang tua-tua cakap, tak elok duk kat anak tangga.. nanti nak bersalin 'sakok'.. sakok tu bahasa ganu, kalau nak alih ke bahasa mudah, sakok tu mcm ada panghalang je, macam susah je..
jd pastu, mmg tak duh dah kat tangga..

psst..sakok, ada ala2 bunyi kuih akok.. huhuuuhh tetiba teringin nak makan kuih akok..

2-mak i cakap lagi.. kalau terkejut dgn pape2, cepat2 gosok muntot..hmm yg ni xtau secara sahih kesannya apa..
tp i masa ngandung ade jugak terkejut2..terkejut bunyi mercun yang en suami pasang nak halau meon. maklum la tmpt keje dan tmpt kediaman berseblah benor ngan hutan simpanan kekal.
tp selalunya en suami mmg remind yg dia nak light up mercun tuh..

3-ade i terbaca kat blog mana yek.. masa ngandung tak boleh lilit tuala kat tuala..nanti uri terbelit.. haa yg ni bukan habit i..

4-penah terbaca tp masa dah bersalin lah, masa ngandung, tak boleh makan ikan pari..
tapi kannn.. i banyak kali makan ikan pari bakar..nyum nyumm..sedap!
tp xtau jugak amenda kesannya..

5-petua/pantang-larang seterusnya. yg ni pun i tau pas dah bersalin, bila tukang urut tgk muntot nisrin ada 'tapung'.. istilah ganu lagi.. xtau la kalau bahasa mudah menda apa 'tapung' tu.. ala2 tompokan warna kat muntot..tp bukan birth mark..
yg ni menurut kata tukang urut tu, masa ngandung tu, setiap kali kita bangun dr tmpt kita duduk, usap2 sket muntot tu, ala2 lap mcm ada lekat pasir gitu.. hehe
i tak penah wat, sbb tu muntot nisrin ada 'tapung'..

heheh
tak tau sejauh mana kebenaran sume nih..
kalau rasa tak caya pun, buat sebab nak jaga hati org tua yg tegur tu je..

next, igt ke pantang larang masa ngandung jer ada..
rupenya tidak terhenti di situ..
sambung lak bila dah ada baby nih..

1-di satu ari tu nisrin buang air besar..kununnya umi dia nak bg smgt la kat dia nak push push ehem2 dia tu..pastu umi nya dgn seronottnya g cium pipi dia..heheh
pastuu..
mak i terus sound.. eh ehh, org tak cium budak kecik time dia berak..
nanti bila besar muka dia masam jerr, tanak senyum kat org..
dah byk kali ke cium dia?
heh..
woopps!
(suka+kesian tgk dia nak teran berak..pas abis tu, mmg dia termenung seketika, sbb banyak kali  kena teran..penat kottt)
pastuh..terus tak cium dia time berak!

2-di satu subuh ari pas bg susu nisrin, tak tergamak nak cium muka dia, sbb yelah belum cuci muka..pastu i terus cium tangan nisrin..
heh
pastuu..
terus en suami gtau..
umi..mana boleh cium tangan baby..
nanti bila besar dia suka mintak2 ngan org..mintak makanan org..

heh..
uwaaa..

3-mak i ckp kalau pas susukan nisrin, jgn tekan bhgn puting dada dia, nanti terjeluak..

ader lagi nih..
tp tetiba i lupa lahh..

xpelah, kalau ada nanti sambung lagi..

nak refresh gambo nisrin time baby..
nisrin dunt really enjoy katil dia nih..
balik umah aki n tokma, dia tanak duk dalam nih..
baru balik dr pusat rawatan keluarga, tmpt bersalin nih..
(mcm pantun lak..ada nih..nih..nih)

wat apa tu.. tido yerr


hehehe luasnya mulut anak umi nihhh..

nisrin ngan tok mek, auntie nonie n auntie nana..
:)

3 comments:

nur easy said...

alala cantiknya tmpat tdo dia..;) banyak kan pantang lrg..rs sampai bila2 ada je pantangnya..hehe

zuriani said...

ni abi dia nak ajar smula nisrin tido dlm katil dia..

hehe ada lagi nih pantang larang..cuma dah lupa..betul tu smpi bebila la ada pantang nya

Ezna said...

itu mak mentua awk ke?